Yksinkertainen neuvo paljastaa, onko talosi salaojitus kunnossa

Julkaistu:

Salaojituksen toimivuuden voi tarkistaa tarkastuskaivoon kurkkaamalla.
Kosteat perustukset rappeutuvat ja aiheuttavat homeongelmia, siksi toimivasta salaojituksesta huolehtiminen on tärkeää.

Tammikuussa Ilta-Sanomat uutisoi tapauksesta, jossa salaojien korjauksesta käyty riita tuli kalliiksi taloyhtiölle ja sen osakkaille. Jos yhtiö olisi tarttunut asiaan tarmokkaasti, olisi se säästänyt noin 50 000 euroa.

Sokkelin hilseily voi olla huono merkki

Salaojituksen vuotuinen tarkastus kannattaakin tehdä joka kevät.

– Salaojan ongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, kertoo tiedotteessa salaojiin erikoistuneen Molarum Salaojat Oy:n asiantuntija Joonas Kumpula.

Myös sokkelin hilseily ja värimuutokset perustuksissa voivat olla merkkejä toimimattomasta salaojasta. Lumien sulaessa kannattaa niin ikään kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa. Sen tulisi aina valua poispäin talosta.

Salaojiin herättiin vasta 2000-luvulla

Molarium Salaojat oy:n tiedotteen mukaan Suomessa on yli puoli miljoonaa ok-taloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Puutteita on usein ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa, Ympäristöministeriön alaisuudessa toimiva Hometalkoot-projekti tähdentää.

– Vasta 2000-luvulla salaojia alettiin tehdä kunnolla, kun talonrakennuksen kosteusmääräyksiä tiukennettiin, Kumpula kertoo tiedotteessa.

Kaikissa taloissa salaojaa ei tarvita. Lue täältä Rempallaan-palstan asiantuntijan näkemys aiheesta!

Näin tarkistat talosi salaojituksen

Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.

Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.

Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.

Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintää kolmen metrin etäisyydelle talosta.