Onko omistusasunto koskaan oikeasti oma?

Velaton omistusasunto ei tarkoita velvoitteiden loppumista, kirjoittaa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Omistusasunto on monen haave.

27.3.2017 16:39

Onko omistusasunto koskaan oikeastaan oma? Silloin, kun meillä on omistusasuntoa vasten velkaa ja asunto on velan vakuutena, on aika selvä, että pankilla on oikeus asunnon pakkomyyntiin, jos velvoitteita heidän suuntaansa ei hoida sovitun mukaisesti. Monet kuitenkin mieltävät asunnon omaksi, kun pankkilaina viimeinen erä on maksettu ja osakekirjat ovat omassa hallussa. Velattomasta asunnosta koituu kuitenkin kuluja tämänkin jälkeen, jolloin omistusasunnosta syntyy velvoitteita. Näiden velvoitteiden hoitamatta jättämisestä voi seurata asunnon menettäminen.

Taloyhtiöllä on mahdollisuus ottaa asunto haltuun enintään kolmeksi vuodeksi. Yksi ja hyvin selvä syy tähän on, että yhtiövastikkeita ei ole maksettu. Muita syitä ovat muun muassa asunnon hoitaminen niin, että siitä koituu haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle; huoneistoa käytetään yhtiöjärjestyksen vastaisesti tai oleellisesti muuhun kuin on ollut tarkoitus tai huoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Kiinteistöstä taas maksetaan kiinteistöveroa. Verottaja lähettää maksamatta olevista veroista yhden muistutuksen, jonka jälkeen verot laitetaan ulosottoon.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja.

Velaton omistusasunto ei siis tarkoita velvoitteiden loppumista. Tämä asia on hyvä ottaa huomioon, kun omaa taloutta suunnittelee vuosiksi eteenpäin. Aina on hyvä panostaa aikaa ja energiaa siihen, että miettii, mistä omaan talouteen tulee lisää tuloja. Velvoitteet kun eivät useimmiten lopu, vaikka tuloja ei tulisikaan.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?