Asiantuntijat: Ekomerkki ei takaa pesuaineiden kemikaalittomuutta – ”Ihminen valellaan kemikaalikerroksella”

Suurimmassa osassa pesuaineita on ihmisille haitallisia aineita. Edes ekologinen merkintä ei välttämättä takaa kemikaalittomuutta.

Moni pesuaine laimennetaan vedellä. Kuvituskuva.

23.3.2017 19:00 | Päivitetty 23.3.2017 22:04

Helsingin yliopiston mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen tuomitsee kauppojen ekologiset pesuaineet. Salkinoja-Salosen mukaan kaikki runsaasti vettä sisältävät pesuaineet ovat enemmän tai vähemmän kemikaaleilla höystettyjä, sillä niihin on pakko lisätä pilaantumista estäviä aineita.

– Ihminen valellaan bakteereja tappavalla kemikaalikerroksella, Salkinoja-Salonen sanoo.

Samoilla linjoilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Hannu T. Mattila.

– Pesuaineeseen, jossa on vettä, täytyy laittaa säilöntäainetta, Mattila vahvistaa.

Asia nousi esille, kun Laurea-ammattikorkeakoulu järjesti yhdessä Terve Sisäilma ry:n seminaarin Hyvinkäällä, jonka yhteydessä julkaistiin Youtube-video, jolla haastatellaan professori Salkinoja-Salosta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vedellä laimennettuun lisättävä säilöntäaineita

Monissa tiskiaineissa, pyykinpesuaineissa sekä muissa pesuaineissa on herkistäviä ja allergisoivia kemikaaleja. Kun tuotteeseen lisätään vettä, täytyy se samalla käsitellä biosideilla eli kemikaaleilla, joiden tarkoitus on tuhota mikro-organismeja ja tuholaisia.

– Ei vesi ole myrkyllistä, mutta mikrobit tykkäävät vedestä. Se on mikrobiologinen ongelma. Kun ruvetaan laimentamaan, niin vesipitoisuus käynnistää mikrobiologisen toiminnan, professori tiivistää.

Kemikaaleja lisätään Salkinoja-Salosen mukaan laimennettuun pesuaineeseen, jotta se ei menisi huonoksi.

– Sama juttu kuin elintarvikkeiden kanssa. En ole kuitenkaan koskaan nähnyt, että pesuainetta säilytettäisiin jääkaapissa. Sen sijaan ne seisovat kauppojen hyllyillä jopa vuosikausia, Salkinoja-Salonen sanoo.

Useiden kemikaalien ongelma on, että ihmiset ovat usein herkempiä kuin bakteerit ja mikrobit. Pitoisuudet, jotka tarvitaan ihmisen solujen tappamiseen ovat pienempiä kuin mikrobien tappamiseen tarvittavat pitoisuudet. Antibakteeriset biosidit siis tappavat siis myös kaikki tarpeelliset bakteerit iholta.

Salkinoja-Salonen sanoo, että jostain syystä kuluttajat ovat alkaneet suosia antibakteerisia tuotteita, johon eivät tartu bakteerit, home tai epämiellyttävät hajut. Lisäksi suurin osa ei tiedä, mitä pakkausselosteiden merkinnät tarkoittavat.

”Mikä määritellään ekologiseksi ja mikä ei”

Säilöntäaineiden myrkyllisyydessä voi olla eroja, ovatko ne mikrobeille, ihmisille tai ympäristölle miten myrkyllisiä.

– Mikä määritellään ekologiseksi ja mikä ei? Tavallinen, ei ekologiseksi merkitty pesuaine voi olla tuotettu ympäristöystävällisesti tai energiatehokkaasti. Joku saattaa pitää pesuainetta ekologisena sen takia, että siinä on käytetty vain luonnosta peräisin olevia ainesosia. Kuitenkin tuotantovaiheessa siihen on lisätty biosideja, Mattila sanoo.

Toisaalta taas synteettisesti tuotettu pesuaine ei välttämättä ole ihmisen kannalta yhtään huonompi, Mattila huomauttaa.

Kemikaaleilla voi olla allergisoivia vaikutuksia, mutta reaktiot ovat usein ihmisestä riippuvaisia. Toinen voi olla herkistynyt tietylle kemikaalille ja toinen ei.

Myös tietyt hajusteet ovat säilöntäaineiden jälkeen eniten allergisoivia kemikaaleja. Herkistynyt ihminen voi saada ihoärsytystä, vaikka aine olisikin luonnosta peräisin.

– Pohjoismaissa hajusteiden käyttö on vähäisempää kuin muualla. Ihmiset ovat tottuneet vähemmän hajustettuihin tuotteisiin, Mattila sanoo.

Mattila itse käyttää ihan tavallisia marketista ostettuja pesuaineita, nestemäisiä sekä kiinteitä.

Salkinoja-Salosella on tässä asiassa radikaalimpi mielipide. Hän käyttää peseytymiseen vain palasaippuaa ja kylpyhuoneen pesuun emäksistä mäntysuopaa.

Uutista korjattu kello 22.03: Youtube-video julkaistiin Laurea-ammattikorkeakoulun ja Terve Sisäilma ry:n järjestämän seminaarin yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?