Asuminen

Varallisuusvalmentaja laittoi 3-vuotiaan tyttärensä keräämään tölkkejä: ”Voi tuntua väärältä tai arveluttavalta”

Julkaistu:

Raha
Uskon, että jos oppii arvostamaan niitä kymmensenttiä, osaa arvostaa myös isompia rahoja, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kirjoittaa.
Helsingin Sanomat haastatteli minua viime viikolla rahaopeista lapsille. Kerroin haastattelussa, että tyttäreni alkoi haluta kolmevuotiaana hirveästi kaikkea. Koska en halua kasvattaa tyttäriäni ajatuksella, että he saavat kaiken, mitä vain keksivät pyytää, sanoin hänelle, etten osta hänen haluamiaan asioita. Mutta jos hän jotain todella haluaa, hän voisi itse kerätä pulloja ja tölkkejä.

Hän innostui asiasta valtavasti eikä nähnyt asiassa mitään ihmeellistä. Hän oli joskus jopa pettynyt, kun puistoreissulla ei tullut yhtään pulloa vastaan. Sen sijaan joistakin aikuisista tämä voi tuntua väärältä tai vähintäänkin arveluttavalta. Tyttärelleni pullot ja tölkit edustivat ja ovat vieläkin mahdollisuus saada rahaa ja sitä kautta mahdollisuuden hankkia itselleen tärkeitä asioita. Tölkki on heille vain väline. Me aikuiset saatamme ajatella, että onpa kauheaa tai noloa kerätä pulloja tai miksi vaivautua muutaman kymmenen senttisen takia. Uskon, että jos oppii arvostamaan niitä kymmensenttiä, osaa arvostaa myös isompia rahoja.


Joskus tyttärilleni tulee eteen jackpot-päivä. Nuorison nautiskellessa juomia puistossa he bongaavat helposti kasat tyhjiä tölkkejä. Usein he myös käyvät kysymässä, voisivatko ottaa tölkit tai vähintäänkin jäävät lähistölle väijymään hyvää saalista. Tölkit otetaan kantoon ja viedään kauppaan. Ei ole mitään mahdollisuutta, että tölkit jäisivät maahan lojumaan tyttäriltäni, vaikka itse nuorisolta helposti jääkin. Minä autan asiassa parhaani mukaan. Jos kaikki tölkit eivät mahdu pyörän koriin ja tarakalle, otan loput kantoon. Toivon, että tyttäreni näkevät ympärillään myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia ja rohkeasti myös niihin tarttuvat.

Palasimme viime viikolla Amerikasta Suomeen. Meillä oli välilasku Lontoossa ja kävimme lentokentällä syömässä. Vanhempi tyttäristäni bongasi pöydän alta punnan kolikon. Nuorempi meni perässä, josko hänellekin löytyisi. Hän tuli pöydän alta kaksi puntaa rikkaampana. Mietin, että ei voi olla totta. Saat tosiaan sen, mihin keskityt.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt