Maarit, 31, jätti kiireisen arjen kaupungissa ja muutti maalle: ”Tuntui kuin olisin palannut kotiin”

Kaupungistuminen jatkuu, mutta Suomesta löytyy rohkeita henkilöitä, jotka ovat valmiita tekemään päinvastoin. Yksi heistä on Lahdesta noin 2000 asukkaan paikkakunnalle muuttanut Maarit Pylvänen, 31.

Maarit Pylvänen jätti kaupungin ja muutti Pohjois-Karjalaan. Yrittäjänä toimiva nainen ei ole katunut päätöstä pätkääkään.

3.3.2017 11:45

– Iso muutos pelotti. Välillä se pelotti paljonkin. Mutta se kannatti.

Näin kertoo Etelä-Suomesta maalaismaisemiin muuttanut Maarit Pylvänen, joka teki täydellisen suunnanmuutoksen elämässään viime kesänä.

Tätä ennen Maarit oli elänyt Lahdessa kiireistä arkea. Pienen pojan yksinhuoltaja pysyi leivänsyrjässä monipuolisilla asiakaspalvelutöillä; ajamalla taksia ja tarjoilemalla baarissa.

Kun Maarit sai fysioterapiaopintonsa päätökseen, hän teki muutaman vuoden töitä, mutta jäi sitten työttömäksi. Ammattilainen huomasi olevansa isojen päätösten edessä.

”Jos elämänmuutos ei tunnu hyvältä, aina voi palata takaisin”, Maarit muistuttaa.

Jostakin syntyi ajatus Valtimolle muuttamisesta. Kyseessä on reilun 2000 asukkaan maalaiskunta Pohjois-Karjalassa, joka tunnetaan kauniista erämaistaan. Maalaiskunta teki aikoinaan vaikutuksen myös Elias Lönnrotiin, joka kuvasi Valtimon seutujen olevan ”kauneimpia maassa lampineen, lahtineen, niemineen, kannaksineen ja metsineen”.

– Itselleni paikka on tuttu, sillä vietin siellä 15 ensimmäistä vuotta elämästäni, Maarit kertoo.

Päätös kypsyi, kun yrittämisestä haaveillut psykofyysinen fysioterapeutti huomasi, että yrityksen laittaminen pystyyn olisi muun muassa tilavuokrien takia edullisempaa pienellä paikkakunnalla.

– Ja Valtimolle palaaminen oli tuntunut jo pitkään siltä kuin olisin palannut kotiin.

Maalla on varaa omaan pihaan

Iso elämänmuutos ei ole kaduttanut naista päivääkään. Onnistuminen tiivistyi erääseen hetkeen viime syksynä, Maarit kertoo.

– Kun muuton jälkeen alkusyksystä istuin taloni rappusilla ja taivaalle ilmestyivät revontulet, minulle tuli niin voimakas tunne, että aloin itkeä. Ystäväni hätääntyi, että miksi itken. Mutta hetki oli yksinkertaisesti niin pysäyttävä. En ollut nähnyt revontulia aikoihin.

Jostakin syntyi ajatus Valtimolle muuttamisesta. Kyseessä on reilun 2000 asukkaan maalaiskunta Pohjois-Karjalassa.

Nyt Maaritilla on säännöllinen mahdollisuus nähdä revontulet, mutta myös mahdollisuus elää mukavammin.

– Asuminen on huomattavasti halvempaa, Maarit kertoo.

Kauppareissuilla maalla menee sen sijaan enemmän rahaa, sillä kilpailua ei maalla ole samalla tavalla kuin kaupungissa.

Etelän ystävätkään eivät enää ihmettele

Rahaakin merkityksellisemmäksi maalaiselämässä on noussut heti kotiovelta aukeava luonto ja metsät sekä maalaiselämän tekemisen meininki ja yhteisöllisyys.

– Parasta on, että täällä ihmiset pistäytyvät kylään. Me pidämme täällä toisistamme myös huolta. Jos jotakuta ei ole vähään aikaan näkynyt, hänelle soitetaan, Maarit kertoo.

Iso elämänmuutos ei ole kaduttanut naista päivääkään.

Maalle muutto sopii esimerkiksi yrittäjyydestä haaveilevalle, Maarit muistuttaa. ”Jos on koko ajan ylikuormittuneessa tilassa tai taloudellisesti ahtaalla, Suomessa riittää pikkukyliä.”

Nykyään Maaritin päätöstä muuttaa maalle eivät ihmettele nekään, jotka sitä aluksi kummastelivat.

– Kun ystävät tulivat loppukesästä kylään, he viettivät täällä viisi päivää ja olivat paikkaan aivan rakastuneita.

Oletko sinäkin tehnyt vastaavan elämänmuutoksen? Lähetä kertomuksesi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi. Muista liittää mukaan puhelinnumerosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?