Löytyykö sinunkin pihaltasi laiton halkopino?

Säilytätkö sinäkin halkopinoa talon seinää vasten? Väärä säilytystapa on tulipaloriski.

Halkopinon tulee sijaita vähintään kahdeksan metrin päässä asuinrakennuksesta.

| Päivitetty

Halkopinosi saattaa olla laiton, muistuttaa rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistunut Pisla Oy tiedotteessa. Paloturvallisuussyistä puita ei saa kuivata tai säilyttää puuseinää vasten. Syynä ovat pelastuslakiin kirjatut määräykset.

Pelastuslain yhdeksännen pykälän mukaan helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.

– Klapeja ei saa säilyttää rakennusten seinustoilla, autotallissa tai autokatoksessa, vaikka monet niin tekevätkin. Jos puut syttyvät tai sytytetään palamaan, koko rakennus voi palaa. Vakuutusyhtiön kanssa voi tulla ikäviä yllätyksiä, jos väärin säilytetyt puut ovat edistäneet paloa, kertoo tiedotteessa Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin.

Sopiva etäisyys räystäslinjasta on kahdeksan metriä, opastaa Keski-Suomen pelastuslaitos. Ohjeistuksessa puhutaan jätekatoksista ja palavaa materiaalia sisältävistä vaihtolavoista.

Pisla Oy:n myyntijohtaja Sandelinin mukaan tämä tarkoittaa myös polttopuita.

Tämä halkopino sijaitsee liian lähellä rakennusta.

Sanelinin mukaan ulkoseinää vasten pinotut puut voivat vaurioittaa myös seinän rakenteita.

– Jos puut pääsevät kastumaan, ne voivat aiheuttaa kosteusvaurioita seinäpintaan ja kerätä home- ja sienikasvustoa, Sandelin muistuttaa.

Näin säilytät polttopuut oikein

Polttopuiden suurin haaste on kuivaksi saaminen ja kuivana pitäminen. Tuoreessa puussa on noin puolet vettä, joten klapien tulee kuivua ennen polttamista.

– Seinänvierusten lisäksi halkopinoja näkee pihoissa pressulla tiiviisti huputettuna. Huppu suojaa puita kyllä sateelta, mutta se voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ja puiden homehtumista, Sandelin kertoo.

Paras paikka polttopuiden säilytykseen on kuiva ja ilmava varasto, jossa puita ei säilytetä suoraan maata vasten.

Ilman tulee kulkea hyvin pilkkeiden ympärillä, siksi puita ei kannata säilyttää suoraan maata vasten ilman aluspuita tai jalustaa.

Korjattu juttua 1.3.2017. klo 16.13. Kahdeksan metrin suositus on Keski-Suomen pelastuslaitoksen suositus. Aiemmin kerrottiin, että kahdeksan metrin määräys on pelastuslaissa.

Lisätty tieto pelastuslain yhdeksännestä pykälästä 1.3.2017 klo 16.53.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?