Muumimuki-buumi alkaa hiipua, mutta yhdestä mukista maksetaan yhä tuhansia euroja - Asuminen - Ilta-Sanomat

Muumimuki-buumi alkaa hiipua, mutta yhdestä mukista maksetaan yhä tuhansia euroja

Asiantuntijan mukaan muumimukeille riittää vielä ostajia. Massatuotanto voi kuitenkin vaikuttaa hintoihin.

Muumimukien hintoja kannattaa Peltomaan mukaan seurata useammasta paikasta, jotta nykyisestä hintatasosta piirtyy oikeanlainen kuva.

9.2.2017 15:52

Jos minulla olisi omia muumimukeja, laittaisin ne heti myyntiin, sanaili design-asiantuntija Dan von Koskull viime syksynä. Tuolloin Ilta-Sanomat uutisoi, että muumimukien suurin buumi on hiipumassa.

Muumimukeja myydään muun muassa netissä Tori.fi-sivustolla ja Huuto.netissä, jossa on tällä hetkellä avoinna 1 508 muumiaiheista kohdetta. Tori.fi-sivustolla myyntikohteita on hieman enemmän, 1628. Huutojen perusteella kauppa ei näytä käyvän erityisen vilkkaana.

Tarjontaa kuitenkin on, eli riittääkö muumimukeille vielä ostajia?

Taidehistorioitsija Tuija Peltomaan mukaan tavaroiden jälleenmyynnin muutokset eivät tapahdu kuukaudessa tai parissa, vaan enemmänkin vuoden parin sykleissä. Havaittavissa silti on, että muumimukien suurin buumi on ohi.

Muumimuki 1950-luvulta.

Keräilijöitä ja niitä, jotka ovat valmiita muumimukeihin satsaamaan, löytyy kuitenkin yhä.

– Dramaattisia romahduksia ei siis tapahdu, mutta toisaalta isoja nousujakaan ja uskomattomia hintayllätyksiä ei ole tulossa, Peltomaa arvioi.

Harvinaisuuksista maksetaan

Suurimmat hinnat maksetaan harvinaisuuksista, kuten Fazerin muumimukista. Kyseessä on erä, jota valmistettiin vain 400 kappaletta vuonna 2004.

– Muumimukeja voi vertailla vaikkapa Oiva Toikan lintuihin. Niitä pidettiin tavallisina taide-esineinä, mutta nykyään tietyt taiteellisesti ja teknisesti vaativimmat linnut ovat nousseet ihan omaan hintaluokkaansa, Peltomaa kertoo.

Muumipeikko unelmoi -muumimuki Arabian näyttelytilassa.

Myös massatuotannolla on hintoihin vaikutuksensa.

– Jos muumimukien valmistaminen ei hiivu, niitä alkaa olla niin paljon, että voi miettiä, riittääkö markkinoilla vetovoimaa jälleenmyyntiin. Niin kauan kuin niitä tehdään, tilanne elää. Kehottaisin olemaan varovainen, mitä on valmis maksamaan, Peltomaa sanoo.

Seuraa useita paikkoja

Muumimukien hintoja kannattaa Peltomaan mukaan seurata useammasta paikasta, jotta nykyisestä hintatasosta piirtyy oikeanlainen kuva. Pyyntihinnat ovat eri asia kuin toteutuneet myyntihinnat.

– Huutokauppojen sivustot ovat hyviä, sillä niissä voi seurata päivän hintoja. Kun joku ei enää herätä kiinnostusta, sen huomaa siellä kaikkein selvimmin.

– Sen sijaan joidenkin liikkeiden hinnat voivat olla niin korkeita, että olisin valmis pyyhkimään joitakin kymmeniä prosentteja pois, joskus jopa 50 prosenttia.

Muumimukien toteutuneita myyntihintoja

• Fazer-muumimuki, toteutunut myyntihinta, 5800 euroa

• Sarjakuva-muumimuki, toteutunut myyntihinta 295 euroa

• Toimisto-muumimuki, toteutunut myyntihinta 260 euroa

• Joulutervehdys-muumimuki, toteutunut myyntihinta 242 euroa

Hinnat on kerätty 8.2.2017 Huuto.net -sivustolta. Hinnat ovat toteutuneita myyntihintoja. Kaupat on tehty aiemmin.

Huuto.net ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?