Asuminen

10 asiaa, joita ei pidä vetää viemäristä alas

Julkaistu:

Yhdysvalloissa paikallisen leipomon taikinanjäämät tukkivat viemäreitä kokonaisilla asuinalueilla.
Luulisi olevan kaikille selvää, että viemäristä ei pidä vetää mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole.

Kun Yhdysvaltain Mississipissä eräs paikallinen leipomo pesi aina päivän päätteeksi ylijäämätaikinaa sisältävät leipomolaitteet, lähialueiden viemärit tukkeutuivat keksitaikinasta. Asiasta kertoo Time.


Tässä kymmenen muuta ainetta, joita ei kannata vetää alas viemäristä.

1. Ruokaöljy

Time-lehden mukaan ruokaöljy on yleisin putkitukosten aiheuttaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän ryhmään voidaan lukea myös majoneesit ja salaatinkastikkeet.


2. Voi ja margariini

Pieni määrä voita tai margariinia silloin tällöin alas viemäristä voi kuulostaa harmittomalta, mutta yhtä lailla nekin jäävät jähmettyessään putkiston seinämiin kiinni.

Riittävän usein tätä toistettaessa rasvakerros kasvaa kasvamistaan ja estää lopulta veden kulun putkistossa.


3. Muut rasvaa sisältävät tuotteet

Kannattaa muistaa, että myös rotat rakastavat kaikkea rasvapitoista. Mikäli et halua ruokkia noita pieniä, mutta viheliäisiä, karvaisia nisäkkäitä, älä kaada mitään rasvaa sisältävää viemäristä alas.

4. Kahvinporot– Pitikö ne kahvinporot kaataa viemäristä alas, vai ei? Jotain juttua muistelen viemärin ja kahvinporojen yhteensopivuudesta puhuttavan, ex-kämppikseni pohti.

Vastaus on selkeä: Ei! Kahvinporoja ei saa huuhtoa alas viemäristä, sillä ne eivät ole täysin vesiliukoisia.

5. Kananmunankuoret

Niin kätevä kuin viemäri onkin, siinä ei ole ominaisuutta, joka jauhaisi munankuoret hienoksi puruksi. Ja kun munankuoret ovat kovia, ne eivät sula tai maadu viemärissä, vaan jäävät sinne tukkeuttamaan putkistoa.

6. Lääkkeet


Lääkkeiden päätyminen viemäriin ei todennäköisesti tuki viemäreitä. Sen sijaan lääkeaineiden päätyminen veteen ei ole hyväksi ihmisille tai eläimille.

On viitteitä, että lääkeainejäämien päätyminen vesistöön välillisestikin on haitallista, joten pillereitä ei kannata huuhtoa pöntöstä alas elokuvatyyliin. Oikeaoppinen tapa hävittää käyttämättömät lääkkeet on viedä ne apteekkiin.

Esimerkiksi e-pillereiden käytön myötä, naisten virtsasta on erittynyt estrogeenihormoneja veteen aiheuttaen sitä kautta muutoksia myös kalojen sukupuoleen.

Makeiden vesien kalakantojen voimakkaan vähentymisen on uskottu liittyvän osittain vesissä olevista hormoneista, jotka aiheuttavat kaloille sukupuolen muutoksia. EE2 lisäksi vähentää koiraiden mädin tuotantoa.

7. Jauhot

Kun yhdistät jauhot ja veden, saat käytännössä yhtä tahmeaa mönjää kuin liima. Ei jatkoon, tai siis viemäriin.

8. Elintarvikkeissa olevat tarrat

Esimerkiksi hedelmissä kiinni olevat tuotteiden bränditarrat voivat vaikuttaa harmittomilta, mutta niitäkään ei pidä lähteä huuhtomaan alas viemäristä. Niiden paikka on roskiksessa, piste.

9. Riisi

Riisinjyviä huuhtoessa ennen tai jälkeen keittämisen niitä saattaa tippua viemäriin aina jokunen. Viemärissäkin riisi imee vettä itseensä ja turpoaa moninkertaiseksi.


10. Pasta

Nuudelit ja muut pastatuotteet jatkavat turpoamistaan viemärissä. Siksi niiden päätymistä altaasta alas kannattaa välttää.

Yhdessä veden ja muiden ruoka-ainejäämien kanssa ne laittavat sinunkin viemärisi nopeasti huonoon kuntoon.

Mikäli joku taloudessasi on kuitenkin saanut toimillaan viemärin tukkoon, voit kokeilla availla sitä kotikonstein esimerkiksi ruokasoodan ja etikan seoksella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt