Tyyliä, ei tyyristä! Peter, 30, ja Ragnar, 26, sisustivat yksiönsä lähes ilmaiseksi

Julkaistu:

Citykoti
Menevän vegaanipariskunnan yksiö on taikatemppu: tyylikäs tilaihme, jonne on löydetty yhtä sun toista roskalavalta.
Jos menevä kaupunkilaispariskunta haluaa elää ja viihtyä pienessä yksiössä, tarvitaan taikatemppuja.

Median sekatyöläiset Peter Linden, 30, ja Ragnar Orav, 26, ovat tehneet taikoja puolen vuoden aikana paljon. He ovat esimerkiksi loihtineet Helsingin Hietalahdessa sijaitsevasta vuokra-asunnostaan pois lähes kaikki kaapit ja hyllyt ja taikoneet tilaan ällistyttävästi valoa ja avaruutta.


Kauniiksi pinoiksi asetellut vanhat matkalaukut ovat täynnä astioita, vaatteita ja kirjoja. Niiden ansiosta hyllyjen ja kaappien ennen täyttämä tila vapautuu elämiseen. Valoa valkeaan asuntoon tulee valtavasta kuvausstudion salamavalaisimesta, joka palvelee lamppuna, sekä ikkunoista, jotka avautuvat kaupungin sykkeeseen.

– Vaikka olisin kotona yksin, en tunne oloani yksinäiseksi, kun avaan ikkunaverhot ja katson kadun vilinää, Orav sanoo.

 

Pieni tila luo kipinää, mutta pitää kontaktin läheisempänä.

Vaikuttavin taikatemppu on, että vaikka sisustus on viimeisen päälle mietittyä, siihen ei sisälly juuri mitään ostettua. Muun muassa peili, rottinkinen nojatuoli ja liitutaulu ovat roskalavoilta, läheisiltä ja perinteisiltä sekä virtuaalisilta kirpputoreilta. Myös upottavan mukava sohva koostuu ilmaisista elementeistä: kahdesta trukkilavasta ja kahtia sahatusta vanhasta vaahtomuovipatjasta.


– Moni katsoo kodin Ikean tai Stockmannin kuvastosta ja ostaa sen. Tämä taas on sitä, että löytää jätelavalta tavaran ja miettii, mihin sen voisi laittaa. Jos ei heti keksi, sen voi pistää varastoon ja palata asiaan myöhemmin. Tällainen sisustus ei valmistu yhdessä yössä, Linden kuvailee.


ÖITÄ MYÖTEN miehet eivät jätelavoja kolunneet. Linden on lahjakkuus puutöissä ja molemmilla on silmää: rikkinäisestä ja vanhasta tuli pikku tuunauksella tyylikästä.

Kierrätyssisustaminen istuu pariskunnan pyrkimykseen elää ekologisesti. Puolitoista vuotta sitten Linden ja Orav innostuivat vegaanisesta elämäntavasta sekä raakaruoasta. He käyttävät ruoan lämmittämiseen keittolevyä, ja asuntoon on tulossa uunia muistuttava kuivain, jonka voi säätää lämmittämään ruoan alle 42-asteiseksi eli raakaruoaksi.


Pariskunta on Hietalahdessa hyvässä seurassa: Jean ja Aino Sibelius asuivat osoitteessa sijainneessa puutalossa 1892–1893. Linden ja Orav muuttivat asuntoon kolme vuotta sitten. Sisustuskärpänen puri, kun alkoi näyttää siltä, että asumisesta tulee pitkäaikaista.


Sisustuskimmokkeen antoi myös asunnon liittäminen ammatillisiin unelmiin. Digivalveutuneiden nuorten haaveena on jossakin vaiheessa elättää itsensä uudella Those Vegan Guys -elämäntapablogillaan ja jakaa siellä kokemuksiaan vegaaniudesta ja ekologisesta elämäntyylistä.

– Kun aloimme puhua blogista, mietimme, että asunto olisi hyvä saada sitä varten näyttämään ookoolta, Linden kertoo.

Brändäys ja julkisuuden kautta vaikuttaminen ovat molemmille tuttua kauraa. Linden on vuoden 2014 Mr Gay Finland -kilpailun voittaja ja Orav on ollut julkisuudessa siitä asti, kun osallistui kahdeksan vuotta sitten Big Brother -tositv-ohjelmaan.


VAPAIDEN yrittäjien arki ei noudata toistuvaa rutiinia, ja Linden viettää paljon aikaa synnyinkaupungissaan Turussa. Niinpä pienen kodin seinät eivät kaadu päälle, vaan molemmat saavat omaa rauhaa ja tilaa. He ovat seurustelleet seitsemän vuotta ja asuneet yhdessä niin Tanskassa ja Turussa kuin Sörnäisissä, jossa heidän asuntonsa oli 17 neliön kokoinen.

– Pieni tila luo kipinää, mutta pitää kontaktin läheisempänä. Voisi olla erottavaa, jos olisi iso talo, jossa toinen asuu itä- ja toinen länsisiivessä, Linden nauraa.


Linden ja Orav ovat ajatelleet sisustuksessa myös muuttomukavuutta: tavarat on helppo viedä uuteen paikkaan vaikka julkisilla. Pöydän saa bussin tavaratilaan, patjat menevät rullalle ja lähes kaiken omaisuuden voi pakata matkalaukkuihin.

Suurempi asunto välähtää silloin tällöin keskusteluissa yhteisistä suunnitelmista.

– Jossakin vaiheessa olisi kiva, että olisi kaksi huonetta – vaikka valokuvaushuone ja makuuhuone, Orav sanoo.