Alina

Asuminen

Mistä tietää, että tavara on turha? Ammattijärjestäjä antaa esimerkin

Julkaistu:

Tavarakaaos
Kun turhaa tavaraa kertyy nurkkiin niin paljon, että se alkaa aiheuttaa ongelmia, karsimiselle saattaa olla tarvetta.
Nurkkiin kertyneiden tavaroiden karsiminen voi tuntua vaikealta, mutta jos tavarakaaos muuttuu hallitsemattomaksi, kannattaa harkita onko kaikkea ihan pakko säilyttää.

Mutta mistä sen tietää, mikä tavara on turha?

– Jos kodin parhaista säilytyspaikoista löytyy sellaisia tavaroita, jotka oikeasti kuuluisivat varastoihin tai joita ei koskaan käytetä, niin ne saattavat olla turhia, sanoo ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Toki kaappien perukoilta voi löytyä myös tavaroita, jotka eivät ole ahkerassa käytössä, mutta ne ovat korvaamattomia tunnearvonsa vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhat kirjeet ja päiväkirjat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos tavarat alkavat aiheuttaa ongelmia, niitä on liikaa. Ensimmäinen hälytysmerkki on tavaroiden häviäminen tavarakaaokseen. Jos tavaroille ei löydy omaa paikkaa, ne kasautuvat epämääräisiksi pinoiksi, joista niitä on vaikea löytää.

– Tavarat katoavat hetkessä, ja tilalle ostetaan uusia. Sitten kun ihmiset alkavat raivaamaan kotiaan, niin löytyykin 12 paria saksia, kun aina on hankittu uudet hävinneiden tilalle.

Toinen merkki on tavaroiden järjestelyyn kuluva aika. Jos tavaroiden edestakaisin pyörittelyyn ja siivoamiseen alkaa kulua kohtuuttoman paljon aikaa, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida.

– Jos tuntuu siltä, että kynnys ryhtyä siivoamaan on tosi korkea sen takia kun on niin paljon niitä pinoja lattialla ja tasojen päällä, se kertoo siitä, että tavaraa on siinä mielessä liikaa, että se haittaa jo arjen sujumista.

Myös tavaramäärän aiheuttamaa stressitasoa kannattaa tarkkailla. Jos joka puolella on tavarakasoja, jotka muistuttavat jatkuvasti tekemättömistä töistä, rentoutuminen voi olla vaikeaa. Silloin tavaramäärää kannattaa karsia.


Kokeile tilan rajaamisen taktiikkaa

Joidenkin tavaroiden kohdalla karsiminen voi olla hyvin hankalaa, sillä tavarat symboloivat usein paljon isompia asioita.

– Esimerkiksi lastenvaatteiden säilyttäminen voi tarkoittaa sitä, että on haikeaa kun lapset kasvavat. Kyse voi olla myös siitä, että on toiveita hankkia lisää lapsia, joille vaatteita halutaan säilyttää.

Jos lastenvaatteita haluaa säilyttää tulevia lapsia varten, kannattaa ottaa käyttöön tilan rajaamisen taktiikka.

– Silloin voi säilyttää vaikka vain ne parhaat vaatteet tai päättää, että saan pitää äitiyspakkauksen verran lastenvaatteita säilössä ja lähteä sitä kautta purkamaan niitä tilanteita.

Vuosien varrella kaappeihin on saattanut kertyä myös monenlaisia muistoesineitä, joista ei haluta luopua.

– Kyllähän ihmiset säilyttävät kaikenlaisia hassuja asioita, mutta ne ovat aina heille tärkeitä. Sitä pitää katsoa sen ihmisen näkökulmasta ja koittaa löytää siihen ratkaisuja.

Vanhojen matkamuistojen kohdalla kannattaa miettiä kannattaisiko niille tehdä oma säilytyslaatikko, vai pitäisikö niiden olla paremmin esillä esimerkiksi hyllyllä. Jos matkamuistomukit ovat päätyneet lojumaan käyttämättöminä astiakaappiin, siellä ne ovat todennäköisesti vain tiellä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  3. 3

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  4. 4

   Syvä kurkku -pornoelokuvan tähden traaginen elämä: väkivaltainen mies pakotti elokuvaan – Lue sunnuntain elokuva-arviot

  5. 5

   Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppi­mestari Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  3. 3

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  4. 4

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  5. 5

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää