Ei hiomista eikä pohjatöitä – kalkkimaaleilla maalaaminen on nopeaa ja helppoa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Ei hiomista eikä pohjatöitä – kalkkimaaleilla maalaaminen on nopeaa ja helppoa

Sanna Mansikkamäki sai Kalklitir-kalkkimaalilla upean, betonimaisen olohuoneen seinän.

Julkaistu: 17.1.2017 19:30

Kalkkimaalit nostavat suosiotaan, sillä niillä maalaaminen on helppoa ja lopputulos palkitsee.

Moni haaveilee kodin pintojen ja huonekalujen maalaamisesta, mutta hiominen ja kittaaminen tuntuvat työläiltä. Ei ihme, että kalkkimaalit ovat nostaneet suosiotaan hurjasti, sillä niiden luvataan olevan oikotie hauskimpaan osuuteen eli maalaamiseen.

Kalkkimaaleja on kautta aikain käytetty mm. kellareissa ja navetoissa, mutta sisustukseen ne ovat uineet vasta hiljattain. Perinteisellä kalkkimaalilla seinään saa elävän, kauniin mattapinnan.

Sanna Mansikkamäki maalasi olohuoneen seinän islantilaisella Kalklitir-kalkkimaalilla. Seinä on maalattu kaksi kertaa leveällä sudilla ylhäältä alas. Pensselinjäljet kuuluvat maalin luonteeseen.

– Maalin jälki on betonimaisen pehmeä ja valitsemamme harmaa sävy on pysäyttävä. Seinää jää helposti vain tuijottamaan, niin kaunis se on.

Kalkkimaalin väriskaala on runsas. Se on myös ympäristöystävällinen luonnontuote.

– Maalaus oli helppoa. Maalijauheen joukkoon sekoitettiin vain vettä ja seinä maalattiin kaksi kertaa. Värin pitää antaa kuivua rauhassa ennen kuin lopullinen sävy tulee näkyviin, Mansikkamäki kertoo.

Chalk Paint sopii myös huonekaluihin

Monet kalkkimaalarit vannovat myös esimerkiksi Annie Sloanin kehittämän Chalk Paintin nimeen. Sillä voi maalata monenlaisia pintoja: seiniä ja huonekaluja. Pohjatöitä ei tarvita. Christel Holmlund Måla&Moresta neuvoo kuitenkin puhdistamaan pinnat pölystä ja rasvasta ja varmistamaan, että maalattava pinta on kuiva.

Chalk Paint -huonekalumaaleissa on laaja värivalikoima. Lopputulos on samettisen mattapintainen.

Jos huonekaluun haluaa kulutusta kestävän pinnan, maalauksen jälkeen pinta on käsiteltävä vahalla tai mattalakalla, sillä kalkkimaalattu mattapinta voi olla hankala pitää puhtaana.

Samettisen matta, pehmeäsävyinen lopputulos sopii etenkin maalaisromanttiseen sisustukseen ja sillä voi luoda kuluneen näköisiä pintoja. Betonimaiset, eläväpintaiset seinät sopivat myös moderniin kotiin.

Kalkkimaali on vesiohenteista, ja sävyjä voi sekoittaa keskenään. Litran purkilla maalaa keskimäärin 13 neliötä.

Myös kangasta voi maalata

Vanhetessaan maali kuluu ohentumalla. Koska maali on liuotteeton ja hajuton, se sopii lastenhuoneisiin. Kalkkimaalilla voi maalata myös ulkokalusteita.

Jotkut uusista kalkkimaaleista sopivat myös kankaiden maalaamiseen ja painamiseen. Kuvassa Annie Sloanin Chalk Paintilla maalattu nahkainen nojatuoli:

Jos et näe kuvaa, katso se tästä.

Christel Holmlund kehottaa kangasta maalatessa ohentamaan maalia vedellä. Siten kangas ei halkeile kuivuessaan.

Kalkkimaaleja löytyy useimmista rautakaupoista. Kalklitir-jälleenmyyjät www.kalklitir.com, Annie Sloan -jälleenmyyjät www.chalkpaint.fi, JDL Vintage Paint -jälleenmyyjät www.jeannedarcliving.dk.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?