Asuminen

Tee vuoden budjetti nyt – listaa ylös säästö- ja sijoitustavoitteesi: ”Kuukausitasolla kehitys näkyy jo hyvin selvästi”

Julkaistu:

Varallisuusneuvoja Terhi Majasalmen mukaan vuoden säästö- ja sijoitustavoitteet kannattaa listata nyt ylös.
Maailman menestynein tennispelaaja Andre Agassi oli puhumassa eilen järjestetyssä Nordic Business Forumissa Ruotsissa. Hän toteaa Kauppalehden haastattelussa, että suurin ero urheilun ja bisneksen välillä on se, että urheilussa palaute on välitön. Tällöin voi hyvin nopeasti tehdä muutoksia omaan toimintaan. Bisneksessä taas palaute tulee pidemmän ajan kuluessa. Voit tehdä hyviä sekä huonoja päätöksiä nyt, mutta niiden vaikutukset näkyvät paljon myöhemmin.

Mietin, olisivatko arjen valinnat ylipäätään helpompia, jos palaute tulisi välittömästi. Juotu tuoppi olutta ja burgeri olisivat heti ruokailun jälkeen jalostuneet jenkkakahvoiksi. Oman talouden väärät valinnat vilkuttaisivat vääjäämättömän karikon merkkivaloa heti valintahetkellä. Miten käyttäytyisimme, jos kulutusluoton, jonka vuosikorko on yli 100 prosenttia, pääoma tuplaantuisi heti eikä vuoden päästä, jos luottoa ei maksa. Saattaisi todellisuus iskeä silmille hieman helpommin, jos satasen velka näkyisi heti kahden sadan miinussaldona tai 350 000 euron asuntovelka olisi muuttunut 555 000 euroon, kun ostohintaan lisätään laina-aikana maksetut korot.


Omassa taloudessa totuus paljastuu kuitenkin vasta kauan sen jälkeen, kun olemme tehneet päätöksemme. Asiat kasvavat korkoa korolle valitusta suunnasta riippumatta. Alkuun muutos on pientä, mutta ajan kanssa se kertautuu.

On täysin mielikuvituksemme varassa, osaammeko kuvitella tilanteen etukäteen ja eläytyä siihen. Tai ei oikeastaan. Jokainen osaa, mutta suojelemme itseämme pahalta mieleltä sulkemalla ikävän tulevaisuudenkuvan pois ja kerromme itsellemme lempeitä täysin vailla todellisuuspohjaa olevia satuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Otamme esimerkiksi lainan harkitsemattomasti. Laina voi olla ylimitoitettu voimavaroihimme tai sillä paikataan jo vuotavaa taloutta. Miltä tuntuukaan, jos laina onkin tuplaantunut vuoden kuluttua ja se haukkaakin entistä suuremman osan tuloistamme? Tämä vaikuttaa yöuniimme, olemme entistä väsyneempiä. Toivottomuus ja pelkotilat valtaavat alaa mielestämme ja pian emme ole enää edes kykeneväisiä keksimään järkeviä ideoita ongelmien ratkaisemiseksi.


Mitä jos saisimme iloita niistä tuloksista jo etukäteen, joita saamme elämäämme esimerkiksi säästämällä pitkäjänteisesti tai investoimalla omaan osaamiseen ja ansaintakykyyn. Ilo oikeiden valintojen tekemisestä maustaa matkaa ja luo sisältöä. Luomme itsellemme mahdollisuuden nauttia sekä päämäärän saavuttamisesta että matkasta. Tällöin meidät valtaa tyytyväisyyden tunne näistä molemmista. Jokainen laihduttaja tietää, sen miten hyvältä tuntuu, kun vaaka näyttää aiempaa pienempää painoa osoituksena matkan etenemisestä tai miten treenin tuomat tulosparannukset palkitsevat henkisesti ja motivoivat jatkamaan. Samalla tavalla oman talouden valintoja seuraamalla ja mittaamalla, on mahdollista tiristää mielihyvää aiheesta, joka on voinut aikanaan tuntua tunkkaiselta.

Suosittelen tekemään vuoden alussa budjetin tulevan vuoden tuloista ja menoista sekä säästö- ja sijoitustavoitteista. Samalla kannattaa kurkistaa, miten edellisen vuoden budjetin teko onnistui ja päästiinkö omassa taloudessa sellaiselle tasolle, joka oli vuoden alussa tavoitteena. Yksi oman talouden palautejärjestelmä on juuri oman tuloslaskelman ja taseen kehityksen seuraaminen. Kuukausitasolla kehitys näkyy jo hyvin selvästi, puhumattakaan useamman vuoden seurannasta. Vaikka muutokset eivät tapahdu hetkessä, suunta muutokselle tapahtuu ja juuri tuosta suunnasta on pidettävä huolta. Vauhtikaan ei ole niin tärkeä, kuin se, että ollaan mahdollisimman hyvin oikeassa suunnassa. Jos päätät tänään tehdä muutoksen, joka tähtää parempaan tulevaisuuteen, mikään ei näennäisesti muutu juuri nyt. Päätökset, jotka muuttavat toimintaa ja tapoja, muuttavat lopputulemia.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.