Hyödynnä ulkona paukkuva pakkanen siivouksessa: 3 toimivaa vinkkiä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Hyödynnä ulkona paukkuva pakkanen siivouksessa: 3 toimivaa vinkkiä

Ulkona paukkuva pakkanen on hyvä uutinen siivoajille. Ulos kannattaa viedä nyt niin matot kuin vuodevaatteetkin.

Ulkona paukkuva pakkanen on hyvä uutinen siivoajille.­

5.1.2017 14:07

Erityisesti lumipesua rakastavat villamatot, jotka puhdistuvat kätevästi pakkaslumessa. Ennen hankeen heittämistä maton kannattaa antaa tottua kylmään ilmaan rauhassa. Tämän jälkeen mattoa hierotaan kevyesti pakkaslumella. Ennen sisälle nostamista lumi poistetaan matosta harjaamalla.

Ole kuitenkin tarkkana materiaalin kanssa. Matto, joka ei kestä vesipesua, ei kestä lumipesuakaan.

Vuodevaatteet pakkaseen

Myös vuodevaatteet on nyt hyvä tuulettaa pakkasessa, jossa ne raikastuvat tehokkaasti.

– Mikään pika-apu ei kuitenkaan ole kysymyksessä. 28 pakkasasteessa vuodevaatteita tulee pitää kuusi tuntia ja 20 pakkasasteessa vuorokausi. Käsittelyn jälkeen vuodevaatteet tulee myös ravistella tai imuroida, Ilta-Sanomille aiemmin haastattelun antanut kouluttaja Kirsi Koistinen Kuopion talouskoulusta neuvoo.

Arkijärki.net-sivuston mukaan pakkaskylvystä hyötyvät myös ryijyt, pehmoeläimet, koristetyynyt ja muut hankalasti puhdistettavat tekstiilit.

Pakkaskylvystä hyötyvät muun muassa villamatot, ryijyt, pehmoeläimet, koristetyynyt ja muut hankalasti puhdistettavat tekstiilit.­

Luteille kyytiä

Erityisesti pääkaupunkiseudulla yleistyneet luteet saavat myös kyytiä pakkasessa. Jos havaitset asunnossasi luteita, ensisijainen tehtäväsi on ottaa yhteyttä isännöitsijään. Ammattilaiset huolehtivat luteiden torjunnasta.

Tiedetään kuitenkin, että luteet kuolevat pakkasessa. Siivous.info-sivuston mukaan 15–20 pakkasastetta riittää luteiden nujertamiseen. Pakastamista voi hyödyntää esimerkiksi matkalaukun tai huonekalujen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?