Kirpparilla penkonut Marja nappasi design-aarteen – maksoi 1 €, arvo jopa 200-kertainen - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kirpparilla penkonut Marja nappasi design-aarteen – maksoi 1 €, arvo jopa 200-kertainen

Kirpputorilta voi tehdä jymylöytöjä. Eija, Marjaana, Jukka ja Marja kertovat tarinansa.

4.1.2017 19:00

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina Tampereen seudulla asuvasta Pekasta, joka löysi maalaiskirpputorilta, keskeltä vaatekasaa, tutunoloisen vaasin. ”Rumaksi maljakoksi” nimetty kahdeksan euron esine oli tosiasiassa design-löytö. Kyseessä oli nimittäin Riihimäen lasin valmistama ja Erkkitapio Siiroisen suunnittelema Pablo-maljakko vuodelta 1976.

Artikkelin jälkeen lukuisat Ilta-Sanomien lukijat ottivat toimitukseen yhteyttä ja kertoivat omista onnenkantamoisistaan. Nyt Eija, Marjaana, Marja ja Jukka paljastavat, miten heitä on lykästänyt.

Eija löysi Tapio Wirkkalan Briljant-lasit edullisesti kirpputorilta.

Järvenpäässä asuva Eija kohtasi onnensa Facebookissa. Siellä paikallinen kirpputori mainosti tutunoloista esinettä.

– Huomasin kuvassa Tapio Wirkkalan Briljant-samppanjalasien olevan myynnissä 75 sentillä kappale. Soitin kaverille, että lähde nyt äkkiä viemään minua autolla sinne kirpparille. Koko matkan toivoin, ettei kukaan muu vie laseja nenäni edestä. Siellähän ne vielä olivat, joten tein kaupat. En malttanut olla sanomatta heille, että laseista maksetaan 25–40 euroa kappale. En aio myydä niitä edelleen, Eija kertoo.

Nettikaupoissa laseista on maksettu jopa enemmän. Neljän lasin Briljant-setti on kaupattu 156 eurolla.

Marjaana löysi Saara Hopean Marja-lasit eurolla.

Huippulöydöstään kertoo myös Marjaana, joka löysi joulun alla kirpputorilta edulliset lasit. Huonekaluista, koruista ja lasiesineistä tunnetun Saara Hopean Marja-laseja kaupattiin siellä yhden euron hintaan.

– Ajattelin että ovat halvat, ei voi olla totta. Kassalla hämmästykseni oli vielä suurempi, sillä hinta oli yhteensä euron, kaikista viidestä lasista. Kyseessä olivat täysin ehjät, kauniit lasit. Näiden lasien valmistus on aloitettu 1956 ja hintahaarukka näyttää olevan 12–14 euroa kappale, Marjaana paljastaa.

Marja löysi kirpputorilta Arabian valmistaman kissa-figuurin suorastaan naurettavan halvalla.

Marja sen sijaan löysi autotallikirpputorilta Arabian valmistaman kissa-figuurin suorastaan naurettavan halvalla. Kaupat tehtiin eurolla.

– Nyt näitä on myynnissä 100–200 euron väliltä, Marja iloitsee.

Kirpputorien kulta-aika ohitse

Jukka, joka on tehnyt useampiakin huippulöytöjä kirpputoreilta, mainitsee että kulta-aika kirpputorilöydöille on ohitse.

– Joitain vuosia sitten niitä vielä teki silloin tällöin, mutta nykyään ne ovat todella harvinaisia. Ihmisten tietoisuus kotimaisen lasin arvolle on lisääntynyt huomattavasti netin kautta. Lisäksi tuntuu kirpputoreilla olevan tietyt ammattimaiset kiertäjät päivästä toiseen, jotka pahimmat kaivavat ”aarteet” jo asiakkaan kassista, kun tavaraa tuodaan myyntiin, Jukka huomauttaa.

Nämä kaikki design-löydät Jukka on tehnyt kirpputoreilta edullisesti. Vasemmalta oikealle: Tamara Aladinin mustikansininen viinikarahvi (tuotenumero 1749), Timo Sarpanevan Hiidenkirnu (tai hiiden helmi), Iittala: Light: design Mikko Karppanen opaalilasinen kynttilälyhty ja Tamara Aladinin ruskea Safari-maljakko.

Tästä huolimatta myös Jukan kohdalle on sattunut onnenkantamoisia. Näihin kuuluu muun muassa Tamara Aladinin mustikansininen viinikarahvi tuotenumerolla 1749. Mies löysi sen kirpputorilta kolmella eurolla.

– Se on jo melko harvinainen tänä päivänä. Nettikaupoissa hinnat pyörivät siinä 80–125 euron paikkeilla.

Rojulaatikon kätköistä Jukka löysi myös Timo Sarpanevan Hiidenkirnun.

– Laatikko oli täynnä pienesineistöä ja sen hinta oli 12 euroa.

Todellisuudessa esineen hinta on paljon arvokkaampi.

Oletko sinä löytänyt kirpputorilta aarteen edullisesti? Kerro tarinasi! Lähetä sähköpostia ja kuva löydöstäsi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?