Muistatko näitä? 15 tavallista esinettä, jotka ovat katoamassa nykykodeista kokonaan

Muistatko aikoja, kun kodintekstiilit vaihdettiin vuodenaikojen mukaan? Tai kun eteisessä nökötti puhelinpöytä? Nykykodeista näitä ei enää löydy.

29.12.2016 19:00

1. Mankeli

Mankeloituihin lakanoihin sukeltaminen on taivaallista! Liinavaatteiden ja muiden kodin tekstiilien silittämiseen ja oikomiseen tarkoitettu mankeli on kuitenkin hyvin harvinainen näky nykykodeissa. Nuorten aikuisten vanhemmilla tai isovanhemmilla on mankeli saattanut kodissa olla, mutta hyvin harva nuori enää hankkii mankelin omaan kylpyhuoneeseen. Kerrostalojen pesutuvista saattaa mankeli vielä löytyä.

2. Vuodenaikaverhot ja -pöytäliinat

Muistatko, kun aiemmin verhot ja pöytäliinat vaihdettiin vuodenaikojen mukaan? Kesällä kotia koristivat vaaleammat sävyt ja talvella tummat ja jouluiset kuosit valtasivat sisustuksen. Joissain kodeissa oli erikseen myös kevät- ja syysverhot ja liinat. Nykytrendin mukaan tekstiilejä harvoin vaihdetaan vuodenaikojen mukaan. Pelkistettyyn tyyliin jopa sopii, että verhoja tai pöytäliinoja ei ole lainkaan.

3. Herätyskello

Älypuhelimet ovat vieneet herätyskellon paikan yöpöydällä. Herätyskelloa ei periaatteessa tarvitse lainkaan, koska herätyksen voi ajastaa vaikka uunin kelloon. Lapsiperheiden vanhemmat kuitenkin luottavat vanhaan kunnon herätyskelloon, sillä aina puhelinta ei haluta yöksi vierelle.

4. Pyykkinarut kylpyhuoneen katossa

Vielä 1980-luvulla monessa kylpyhuoneessa pyykit kuivuivat katonrajassa. Tätä harvemmin enää nykykodeissa näkee. Kasaan taitettavat pyykkitelineet tai kuivausrumpu ajavat saman asian.

5. CD-tornit

Kun musiikki on suurimmaksi osaksi siirtynyt digitaaliseen muotoon, ovat CD-levyt ja sitä kautta CD-tornit siirtyneet suurimmaksi osaksi historiaan.

6. Puhelinpöytä

Monen mummolassa tai lapsuudenkodissa oli eteisessä matala pöytä, jossa oli pieni penkki ja paikka puhelimelle. Puhelinluettelolle saattoi myös löytyä oma laatikko. Tätä kutsuttiin puhelinpöydäksi. Kännykät ovat syrjäyttäneet lankapuhelimet, eikä puhelimelle tai yksityispuheluille enää tarvita omaa paikkaa.

7. Salusiini

Salusiini oli puoliverho, joka ripustettiin keskelle ikkunaa tai ikkunan alaosaan, eikä se peittänyt koko ikkunaa. Useimmiten väritykseltään vaalea ja kevyt verho on tuttu näky mummolassa, mutta kaupunkikodeissa se on nykyisin harvinaisuus.

8. Kananmunankeitin

Nykytaidoilla lähes jokainen osaa keittää kananmunan, ja kananmunankeitin on kadonnut muiden keittiön kodinkoneiden joukosta.

9. Vesisänky

Vesisänky käsittää kehikon ja patjan, joka on täytetty vedellä. Se oli todella suosittu 1980–90-lukujen taitteessa, mutta katosi trendeistä vuosituhannenvaihteeseen mennessä. Vesisänky oli hankala, jos siinä nukkui kaksi. Kun parisuhteen toinen osapuoli nousi sängystä, toinen putosi notkoon. Kun toinen tuli takaisin, pulpahti toinen uudelleen ylös.

10. Hyllypaperi

Aiemmin käytettiin paperia kaapin hyllyjen päällystykseen, jolloin esimerkiksi keittiön hyllyt pysyivät siisteinä ja puhtaina. Hyllypaperi on helppo vaihtaa, sillä siinä ei ole lainkaan liimapintaa. Paperi kiinnitettiin hyllyyn teipillä tai nastalla, ja roskat ja pöly oli helppo karistaa vain vaihtamalla paperi toiseen.

11. Leivänsiivutuskone

Ennen kuin kaupoista sai valmiiksi viipaloitua leipää, oli leivänsiivutuskone monen keittiön vakiovaruste. Koneella saatiin tuoreesta leivästä tasaisen paksuja viipaleita.

12. Virkatut pitsiliinat

Pienet, virkatut liinat olivat taidokasta käsityötä, mikä valitettavasti monella on jäänyt unohduksiin. Isoäidin hyllyjä koristivat pitsiliinat, ne olivat loistava alusta esimerkiksi kukkamaljakolle, mutta moderneista kodeista niitä harvoin enää löytää.

13. Poppanaliinat

Myös värikkäät poppanaliinat tehtiin käsityönä kangaspuilla, mutta sekä taito valmistaa näitä liinoja että trendi ovat jääneet menneisyyteen. Kaitaliinoja muistuttavat, kapeat liinat saattavat edelleen koristaa mummolan kauniisti katettua pöytää.

14. Valokuvahylly

Harvoin enää näkee, että yksi hylly tai lipaston päällinen olisi pyhitetty vain perheen ja sukulaisten valokuville. Nykykodeissa valokuvat ovat kyllä esillä, mutta usein ne on ripustettu seinille, jolloin ne tuovat sisustukseen persoonallisen kulman.

15. Kukkapylväät ja -pöydät

Kukat kuuluvat edelleen sisustukseen, mutta kukille erityisesti tarkoitetut pylväät ja pöydät ovat poistuneet useimmista kodeista.

Tuleeko sinulle mieleen jokin aiemmin yleinen kodinkone tai -laite, jota nykykodeissa ei näe? Muistele alla olevassa kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?