Pirkko ja Jarmo muuttivat Alanyaan – ison ranta-asunnon vuokra vain 600 €/kk

Kun Jarmo Etelävuori jäi työkyvyttömyyseläkkeelle, Pirkko ja Jarmo Etelävuori alkoivat etsiä uutta asuinpaikkaa ulkomailta. Koti löytyi Turkin Alanyasta, jossa pariskunta on asunut nyt kymmenen vuotta.

– Etsimme paikkaa, jossa olisi helpompi elää talviaikaan. Turkki oli tuohon aikaan paljon esillä, joten tulimme paikalle kuin mainoksen voimalla, Pirkko Etelävuori muistelee.

Alanya oli iloinen yllätys: kaikkialla oli siistiä ja ”yllättävän länsimaalaista”. Myös asuntojen huokeat hinnat houkuttelivat.

– Löysimme ensin kodin vuorelta, josta ajattelimme, että pakollinen päivittäinen kuntoilu tekisi hyvää. Emme kuitenkaan ehtineet kauan oleskelemaan, kun mies sai infarktin ja kiipeämisestä tuli kiellettyä, Pirkko kertoo.

Jarmo ja Pirkko Etelävuori ovat asuneet Turkissa kymmenen vuotta. Kuva vuodelta 2012.

Nykyään pariskunta asuu meren rannalla, palveluiden lähettyvillä.

– Ranta-asunnot ovat haluttuja, joten nykyisen 74-neliöisen asunnon vuokra on korkea, 600 euroa, Pirkko selittää.

  • Ruoka maksaa Turkissa neljänneksen Suomen hinnoista. Katso yllä olevalta videolta Pirkko Etelävuoren kertomus paikallisesta hintatasosta.

Suomalaisyhteisö tärkeä tuki ja turva

Pirkko ja Jarmo ovat sopeutuneet Turkkiin mainiosti. Kotiutumisessa ovat auttaneet paikallisten sydämellinen suhtautuminen suomalaisiin sekä Alanyan tiivis suomalaisyhteisö, joka on aina valmiina pitämään maanmiehien puolia.

Turkissa Pirkkoa ja Jarmoa ilahduttavat ainutlaatuinen ilmasto ja tuore ruoka.

Pirkko onkin sitä mieltä, että oman kansalaisuuden säilyttäminen ja tietojen vaihtaminen oman maan kansalaisten kesken on tärkeintä uuteen maahan sopeutumisessa.

– Alanyassa oleskelee sulassa sovussa useita kymmeniä eri kansallisuuksia, kuten saksalaisia, puolalaisia ja hollantilaisia. Entiset Neuvostoliiton maiden kansalaiset ovat myös täällä edustettuina, Pirkko kertoo.

Turkissa hyväksyvä ilmapiiri

Paikallisiin tapoihin ei Pirkon mukaan ole pakko opetella heti. Heillä tinkimisen taidon taitaa vain aviomies, kun taas turkin kieltä on opetellut vain vaimo.

– Mutta täällä on hämmästyttävän paljon ihmisiä, jotka osaavat suomea. Ja tavallisissa marketeissa on kyllä ihan kiinteät hinnat, Pirkko selittää.

Alanyassa oleskelee sulassa sovussa useita kymmeniä eri kansallisuuksia.

Kymmenen vuotta Alanyassa asuneella pariskunnalla ei olekaan mikään hinku takaisin Suomeen.

– Vain ystäviä ja kulttuuririentoja on ikävä. Olemme täällä niin kauan kuin terveys ja turvallisuustilanne antavat myöden, Pirkko sanoo.

Alanyaan Turkin levottomuudet eivät ole vaikuttaneet, Pirkko muistuttaa.

– Katsomme suomalaisia uutisia, joista tulee koko ajan terrorismia. Emme kuitenkaan osaa pelätä, sillä täällä terrorismi ei näy.

Turkissa Pirkkoa ja Jarmoa ilahduttavat ainutlaatuinen ilmasto ja tuore ruoka.

– Tämän lisäksi täällä kohtaa kansainvälisen hyväksyvän ilmapiirin. Viranomaiset ja asukkaat ovat iloisia, ystävällisiä ja avuliaita ulkomaalaisia kohtaan, sillä heidän työpaikkojensa turvaaminen edellyttää matkailua alueella, jossa ei ole teollisuutta. Matkailu on täällä tärkeä elinkeino.

Muutitko asumaan ulkomaille? Sujuuko arki paremmin kuin Suomessa vai onko vastaan tullut ikäviä yllätyksiä? Kirjoita: maarit.rasi@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?