Värjää lahjaksi villasukkalangat – näillä ohjeilla uniikki lahja onnistuu varmasti

Ei villasukkia tänä vuonna: anna lahjan saajan neuloa omansa itse!

Lämpimin lahja on itse tehty. Värjää lanka lahjaksi.

21.12.2016 15:57

Lämpimin lahja on itse tehty. Kun annat vyyhdin tuhtia, itse värjättyä villalankaa, lahja lämmittää muutakin kuin sydäntä. Käsin värjätty lanka on persoonallinen ja ainutlaatuinen lahja, sillä kenelläkään muulla ei ole samanlaista. Et myöskään itse saa koskaan tehtyä toista täysin samanlaista kerää.

Langat voi värjätä keittiössä elintarvikeväreillä. Kyse on värin kiinnittämisestä lankaan lämmityksellä ja kiinnittävällä aineella. Kiinnityksessä voi käyttää etikkaa.

Tämä lanka värjättiin pinkillä ja sinisellä, ja värien annettiin osua toisiinsa. Pinkkiä lisättiin myös pohjaveteen, jotta lanka sai vaaleanpunaisia sävyjä. Tästä tulee neulottaessa kirjava vaaleanpunainen sinisellä ehosteella.

Tämä lanka värjättiin vahvemmalla sinisellä ja vihreällä ja värien annettiin yhdistyä välillä turkoosiksi. Väriliemi oli vahvempaa, joten tästä tuli tummempi eläväinen lanka. Tästä tulee neulottaessa sinisenkirjava pinta.

Lankaa lämmitetään värjättäessä kattilassa tai pannulla tai höyryn avulla. Jotkut kuumentavat lankoja kotioloissa mikrossa. Tärkeää on, ettei lanka koskaan pala. Vesi ei saa kiehua kattilassa. Mikrossakin lanka voi kärsiä, jos nestettä ei ole tarpeeksi.

Villa huopuu paitsi kovista lämpötilan vaihteluista myös rajuista liikkeistä. Siksi värjäys on rauhallista puuhaa, jossa ei kannata pitää turhaa kiirettä.

Sotkuakin voi tulla, joten keittiö kannattaa suojata, sillä elintarvikeväri voi jämähtää herkkiin pintoihin, kuten esimerkiksi puuhaarukkaan, jota voi käyttää apuna. Se jää myös sormiin, jos et käytä muovihanskoja.

Näitä tarvitset

Villalankaa.

Elintarvikevärejä (esimerkiksi kaupan nestemäiset kakkuvärit tai Kool Aid).

Etikkaa.

Vettä.

Keittolevy

Kattila tai paistinpannu

Kumihanskat

Suojaus keittiöön

Villanpesuaine

Esivalmistelut

Tee vyyhti. Sido lankakerä vyyhdiksi. Voit kietoa lankaa esimerkiksi tuolinjalkojen ympärille, jolloin vyyhti syntyy helposti. Sido vyyhti muutaman kerran erillisellä langalla, jotta se pysyy kasassa. Tee vielä lenkki eli haltijalanka, josta nostat vyyhtiä.

Liota. Laita vyyhdit ämpäriin, jossa on vettä ja etikkaa. Etikka kiinnittää värin lankaan. Sitä tarvitaan noin kolmannes vesimäärästä. Liota tunnin ajan ennen värjäystä. Suojaa sillä aikaa keittiö.

Valmista värit. Valmista lankojen liotessa väriliemet. Yhdestä väripurkista saa useita eri sävyjä vaihtelemalla veden määrää. Värejä voi myös sekoittaa keskenään, esimerkiksi punaisella ja sinisellä saa aikaan violettia. Anna värien liueta kunnolla. Varsinkin pastavärit saattavat olla tahmaisia ja vaativat aikaa.

Tee näin

Valitse kaksi väriä, jotka sopivat yhteen ja joiden välissä on kiinnostava väri. Esimerkiksi sinisestä ja punaisesta saa violettia ja sinisestä ja vihreästä turkoosia.

A. Nosta lanka liotusvedestä. Puristele enimmät vedet varovasti pois ja laita lanka kylmälle paistinpannulle. Kaada päälle nestettä, niin että 1-2 senttiä pohjasta peittyy. Säädä levy miedolle lämmölle.

B. Kaada kumpaakin värilientä langalle eri kohtiin. Kohdat värjäytyvät voimakkaasti. Tee myös aste-eroja väreihin, jotta langasta tulee kiinnostava.

Hauskuus alkaa, kun värit sekoittuvat. Lopputulos on aina yllätys, mutta toimiva, jos värit sopivat yhteen.

Huolehdi, ettei vesi pääse kiehumaan. Voit käännellä lankaa tai lisätä päälle vettä, niin pohjavesikin värjäytyy. Näin langasta tulee elävä ja värit saavat lisää aste-eroja.

C. Lämmitä lankaa paistinpannulla väriliemessä 20-30 minuuttia ja anna sen jälkeen jäähtyä. Kun lanka on jäähtynyt, huuhtele se ja lisää veteen pieni tilkka villanpesuainetta. Älä vatkaa tai hankaa lankaa, ettei se huovu vaan ravistele.

Kun pesuvesi on kirkasta, huuhtele lanka vielä ja puristele vedet varovasti. Huomaa, että jotkin värit päästävät väriä pidempään. Esimeriksi punainen voi olla kinkkinen. Kuivata vaakatasossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?