Hannes rakensi 43 neliön minitalon – hinta ei päätä huimaa

Tamperelainen IT-ammattilainen Hannes Nurminen innostui miniomakotitaloista. Harrastuksen puitteissa hän rakensi vuokratontille perinteisen talon, joka poikkeaa muista vain siinä, että siinä on niukat 43 neliötä.

15.12.2016 11:38

Talo rakentui Tampereen Annalaan 600 neliömetrin vuokratontille 3000 euron neliöhintaan.

Työhön Hannes Nurminen ryhtyi, koska oli jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut pienistä taloista. Mies oli seurannut muun muassa maailmalla tunnettua Tiny house -liikettä. Liikkeen ajatuksena on elää ympäristöystävällisempää, taloudellisesti kannattavampaa ja roinasta vapaata elämää.

– Minulla rakentamisen taustalla oli ajatus helpommasta arjesta. Siitä että arjesta tulisi vähemmällä tavaralla helpompaa ja onnellisempaa. Pienen tilan kautta arkeen tulisi selkeyttä, Nurminen kertoo IS:lle.

Talo seisoo 600 neliömetrin vuokratontilla.

Perheellisenä miehenä Nurmisen ei kuitenkaan ollut alun perinkään tarkoitus muuttaa minitaloon itse. Uudet vuokralaiset on jo valittu, ja he muuttavat uunituoreeseen rakennukseen joulun jälkeen.

Hannes Nurmisen taloprojektista kirjoitti ensimmäisenä Aamulehti.

Ei stressannut

Toisin kuin taloprojektit yleensä, Nurminen kuvailee minitalon rakentamista stressittömäksi ajaksi. Puolitoista vuotta kestänyt projekti vei Nurmiselta viikonloppujen lisäksi aikaa muutaman tunnin joka arki-ilta.

– Vaimo ei välttämättä ollut innoissaan, mutta hän ymmärsi, että kyseessä on minulle tärkeä harrastus. Lapset alkoivat loppua kohden kysellä, täytyykö minun taas lähteä työmaalle, Nurminen paljastaa.

Talon keittiö ja olohuone ovat samassa tilassa.

Stressitasoja ei nostanut edes se, että Nurminen rakensi talon pääosin itse. Alkuvaiheessa mukana oli arkkitehti ja rungon pystytyksessä sekä katon, ikkunoiden ja ulkoverhoilun asentamisessa Nurmista auttoivat juupajokelaiset kirvesmiehet. Myös sähkö- ja lvi-töihin tarvittiin ammattilaisten apua.

Talon neliöhinnaksi muodostui kaikkineen noin 3000 euroa. Aamulehdelle mies sanoo, että samankokoinen sijoitusasunto kerrostalosta samalta alueelta olisi voinut helposti tulla jopa kalliimmaksi.

– Hinta on suurin piirtein se, mitä ajattelinkin, mutta hieman halvemmalla olisin toivonut pääseväni, Nurminen sanoo.

Jos rakentamista olisi ajatellut pelkästään sijoitusmielessä, suurempi määrä neliöitä olisi ollut kannattavampaa, koska tuottokin olisi tuolloin ollut isompi, Nurminen myöntää.

Ei tarvitse energiatodistusta

Pienestä koostaan huolimatta talolla on ylväs nimi: Ateljee. Nimi tulee suurista ikkunoista, jotka avautuvat etelään päin.

– Talo on yhtä valoisaa huonetta ilman varsinaisia väliseiniä, Nurminen kertoo.

Ateljee on rakennettu mahdollisimman energiatehokkaaksi, vaikka alle 50 neliön talo ei virallisesti energiatodistusta tarvitsekaan.

Talon lattia ja käyttövesi lämpiävät aurinkokeräinten ja verkkosähkön avulla ja valaistuksessa on käytetty led-nauhoja, jotka saavat sähkönsä aurinkokennolla ladatusta akusta.

Talon lattia ja käyttövesi lämpiävät aurinkokeräinten ja verkkosähkön avulla ja valaistuksessa on käytetty led-nauhoja, jotka saavat sähkönsä aurinkokennolla ladatusta akusta.

Sadevesi kerätään talteen maanalaiseen säiliöön, josta se saadaan pihan kastelukäyttöön käsipumpulla tai suurempiin kasteluihin uppopumpulla.

Avarat sisätilat

Talon sisätila on jätetty avaraksi.

Asunnon keskellä on koivuvaneripintainen kuutio, jonka sisällä ovat kylpyhuone ja tekniset tilat.

– Kaikki vesi- ja viemäriputket, talon lämmitys ja ilmanvaihtoputket ja -kone ovat osa kuutiota. Tämä on ratkaisu jollaista kannattaa hyödyntää seuraavissakin pienissä taloissa, Nurminen vinkkaa.

Jatkoa on nimittäin luvassa.

– Voin hyvin kuvitella rakentavani uuden pienen talon muutaman vuoden päästä. Seuraavasta tulisi selvästi pienempi ja halvempi.

Tamperelainen IT-ammattilainen Hannes Nurminen rakensi ok-talon, jossa on 43 neliötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?