Sadun näyttävästi koristeltua taloa saavutaan ihailemaan jopa 200 km:n päästä: ”Naapurit tästä vähän ehkä häiriintyvät”

Janakkalan jouluisimman omakotitalon emäntä ei osaa sanoa, kuinka paljon joulukoristeisiin ja sähkölaskuihin on vuosien varrella kulunut rahaa.

14.12.2016 21:00 | Päivitetty 14.12.2016 22:30

Janakkalalainen Satu Pudas ei suhtaudu joulunodotukseen kevyesti. Pudaksen ja tämän aviomiehen puinen omakotitalo ja pihapiiri nimittäin kuorrutetaan aina talven tullen kymmenintuhansin jouluvaloin.

Asiasta kertoi maanantaina Kainuun Sanomat.

Pudasten kotitalosta on muodostunut monille jo jokajouluinen nähtävyys, jota tullaan ihailemaan jopa muista kaupungeista saakka. Erityisen paljon talon edustalla riittää vilskettä joulunpyhien aikaan.

– Kyllä täällä on ihmisiä Turusta, Tampereelta ja Helsingistä käynyt. Väkeä on ollut täällä tosi paljon liikkeellä, myös perheenä. Mitä olen ihmisille aiempina vuosina jutellut joulun aikaan, niin monet ovat sanoneet, että ovat laittaneet laatikot uuniin ja tulleet tätä kautta käymään, kun menevät hautausmaalle ja sitten kotiin syömään, Pudas kuvailee.

Yllä HSTV:n video viime vuodelta janakkalalaisen Satu Pudaksen pihalla loistavasta valomerestä.

Omakotitaloa vierailee talvisin ihailemassa runsaasti uteliaita jouluihmisiä.

Koristusten ihastelijat aiheuttavat trafiikkia talon edustalla sijaitsevalla autotiellä jopa naapurien häiriöksi asti.

– Ei se minua häiritse, mutta olen todella pahoillani, että naapurit tästä vähän ehkä häiriintyvät. Iso miinus on se, että meillä on niin kapea tämä tienpätkä. Kun tien varrella asuu muitakin ihmisiä, niin totta kai tästä on häiriötä jonkun verran. Kun nämä ihmiset, jotka tulevat taloa katsomaan, kääntyvät naapureiden pihoissa.

Pudas kertoo koristelleensa pihapiirinsä yltäkylläisesti jo yli vuosikymmenen ajan.

– Tämä sai alkunsa yksitoista vuotta sitten, kun näin yhdellä tuttavalla talon, jonka ääriviivat oli koristeltu valoilla. Kaksitoista vuotta sitten en ollut laisinkaan jouluihminen. Mutta kun tämä sai alkunsa, niin koko homma pamahti käsiin. Se on siitä sitten paisunut myös muuhun joulukoristeluun ja sisustamiseen, Pudas kertoo.

Pudas arvioi, että pihapiiristä löytyisi tänä vuonna yhteensä jopa noin 50 000 jouluvaloa. Koristeiden asetteluun meneekin naisen mukaan helposti useita viikkoja.

Talon pihamaalta löytyy lukuisia jouluisia yksityiskohtia.

– Jos työpäiviä ruvetaan laskemaan, niin kyllä niitä varmasti kaksi viikkoa menee. Minä olen fyysisesti huonossa kunnossa, joten siksi ystäväni Leila on ollut kolmena vuonna auttamassa. Ilman häntä ei näitä valoja kyllä varmasti olisi saatu laitettua.

Joulun ystävä kertoo aloittavansa pihamaan koristelun jouluvaloin kelien salliessa jo niinkin aikaisin kuin lokakuussa. Tänä vuonna valot saatiin viritettyä lämpimän sään vuoksi vasta joulukuun alussa. Koristeluista Pudas aikoo nauttia helmikuun alkuviikkoihin saakka.

Yöksi Pudas sammuttaa valot, jottei koristeluja ihailemaan saapuvista ihmisistä olisi häiriötä naapureiden yöunille.

– Neljältä sytytän ja noin yhdentoista aikaan sammutan valot. Juuri sen takia, ettei tänne sitten tule ylimääräistä liikennettä. Viime jouluna pidin valot päällä läpi yön, ja kyllä varmaan pidän tänäkin vuonna. Antaa palaa, niin sanotusti.

Runsas joulukoristelu jatkuu myös talon sisätiloissa.

Pudas ei ole laskenut, kuinka kalliiksi jouluharrastus on hänelle vuosien varrella tullut. Perheen sähkölaskun Pudas arvioi olevan koko talvikauden aikana noin parisensataa euroa kalliimpi kuin muina vuodenaikoina. Koristeisiin käytettyä summaa Pudas ei uskalla arvioida.

– Sanoisin, että se on ehkä 150 tai korkeintaan 200 euroa enemmän talvessa. Meillä kun ovat kaikki valot nykyään LED-lamppuja. Koristeiden hankintahintaa en osaa sanoa, sillä meillä on mennyt tuhansia ja tuhansia näiden valojen ostamiseen. Ainakin 700 euroa on jo tänä vuonna tähän mennessä mennyt, ja alennusmyynnithän vasta alkavat, Pudas summaa.

Nainen kertoo saaneensa koristeistaan runsaasti positiivista palautetta.

– En haluaisi kuulostaa itserakkaalta, mutta on tullut paljon kommentteja, että onpa kaunista. Olen ollut yllättynyt siitä, että tänä vuonna miehet ovat kauheasti tykänneet. Olen aina luullut, että naiset tykkäävät tällaisesta, mutta nyt on tullut kovasti palautetta miehiltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?