Varallisuusvalmentaja: ”Taloudellinen itsenäisyys tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa omaan talouteen” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Varallisuusvalmentaja: ”Taloudellinen itsenäisyys tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa omaan talouteen”

Taloudellisen itsenäisyyden säilyminen ei ole itsestäänselvyys eikä sitä voi sellaisena voi ottaa, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

Taloudellisen itsenäisyyden säilyminen ei ole itsestäänselvyys eikä sitä voi sellaisena voi ottaa, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

Julkaistu: 6.12.2016 12:07

Tänään vietetään Suomen 99. itsenäisyyspäivää. Kiitos heille, jotka ovat mahdollistaneet sen, että voimme elää itsenäisessä Suomessa.

Sana itsenäisyys tuo mieleeni taloudellisen itsenäisyyden. Mitä taloudellinen itsenäisyys tarkoittaa? Se voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Taloudellinen itsenäisyys tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa omaan talouteen ja tehdä itsenäisiä päätöksiä, kuinka rahoja ja varallisuutta käyttää. Taloudellinen itsenäisyys on ennen kaikkea sitä, että pystyy huolehtimaan omasta ja perheen taloudellisesta tasapainosta taloustilanteiden aallokossa ilman apua. Tämä onnistuu pitämällä huolen ansaintakyvystään. Lisäksi on hyvä olla jonkin verran säästöjä ja mahdollisia sijoituksia.

Taloudellinen itsenäisyys ei varmasti ole sitä, että joku muu päättää meidän puolesta, kuinka rahojamme käytämme tai mitä voimme omistaa. Esimerkiksi omaisuuden suoja on meille melko itsestäänselvyys, mutta näin ei suinkaan ole kaikkialla maailmassa.

Yksilölle taloudellinen itsenäisyys on tärkeä asia. Ja niin se on myös Suomelle. Tuskin on ainakaan samantekevää, onko Suomi taloudellisesti itsenäinen vai ei. Meistä jokainen edustaa pientä palasta taloudellisesti itsenäistä Suomea. Näistä pienistä palasista muodostuu yksi Suomi. Uskon, että meidän jokaisen taloudellinen hyvinvointi vaikuttaa Suomen taloudellisen hyvinvointiin. Lisäksi olemme kaikki vastuussa yhteisesti Suomen taloudellisesta itsenäisyydestä.

Taloudellisen itsenäisyyden säilyminen ei ole itsestäänselvyys eikä sitä voi sellaisena voi ottaa. Säilyminen vaatii työtä, huomiota ja vastuuta. Ennen kaikkea se vaatii rohkeutta. Uskon, että meistä löytyy se rohkeus. Se on paras kiitos, minkä voimme antaa heille, jotka olivat rohkeita meidän puolestamme.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.