Sampsa muutti perheensä Espanjaan – arki iski pian päin kasvoja: Asunto homeessa, sähkölasku 400 €/kk

Muutto ulkomaille ei automaattisesti ole avain onneen. Arki tulee vastaan Aurinkorannikollakin, muistuttaa Espanjassa kaksi vuotta asunut Sampsa Simpanen.

Espanjassakin tulee arki vastaan, Sampsa Simpanen muistuttaa.

Stand up -koomikkona ja radiojuontajana tunnettu Sampsa Simpanen oli unelmoinut Espanjaan muuttamisesta siinä missä muutkin suomalaiset. Palmujen alla lekottelu tuli ajankohtaiseksi kuitenkin vasta ikävien elämäntapahtumien seurauksena.

Kun perheen pieni poika sairastui korvatulehduskierteeseen ja antibiootit polttivat reiän pojan suolistoon, päätös muutosta Espanjaan sai sinetin.

– Lääkäri suositteli Välimeren ilmastoa, koska poika kärsi atooppisesta ihosta ja allergioista, eikä voinut syödä muuta kuin keitettyä kesäkurpitsaa, Simpanen kertoo Ilta-Sanomille.

Suomalainen ei osaa pitää siestaa

Perillä Espanjassa odottivat upea auringonpaiste ja mahtavat harrastusmahdollisuudet. Simpasen moottoripyörää ei tarvinnut laittaa teloille kesän jälkeen, vaan vuoristossa ajelu onnistui ympäri vuoden.

Ja ystäviäkin perhe sai. Niitä nykyään koomikkopappinakin tunnettu Simpanen ja hänen vaimonsa löysivät paikallisesta seurakunnasta.

Siitä huolimatta perhe sai pian huomata, että arki on arkea myös Aurinkorannikolla.

– Se tulee vastaan sielläkin. Varsinkin työikäisille, Simpanen muistuttaa.

Pitkät työpäivät tulivat Espanjassa enemmän kuin tutuksi. Siinä missä muut lähtivät keskellä päivää siestan ajaksi viettämään aikaa perheensä kanssa, sähkömiehen apulaisena muun muassa suomalaisten asiakkaiden kanssa työskennellyt Simpanen painoi töitä tauotta aina kahdeksaan asti.

– Emmehän me suomalaiset siestaa osata pitää. Ja kun piti tehdä töitä suomalaisten aikataulujen kanssa, tuli ongelmia, kun siestan aikaan ei tavaraa saanut mistään, Simpanen kertoo.

Kämppä homeessa, byrokratia piinallista

Kotona sen sijaan odotti 400 euron sähkölasku, joka tupsahti postiluukusta ensimmäisenä kuukautena, kun perhe ei vielä ollut oppinut säästämään. Valtava kosteus sen sijaan aiheutti ongelmia etenkin talvella.

– Lakanat olivat märkinä, koska ilmankosteus on niin iso. Kämpät olivat homeessa. Ilmalämpöpumppu auttaa, mutta sähkö on tolkuttoman hintaista, sanoo Simpanen.

Ja kun asioita lähti selvittelemään, kohtasi espanjalaisen byrokratian, johon verrattuna suomalainen byrokratia ei byrokratiaa olekaan.

– Espanjalainen byrokraatti tietää valtansa, eikä epäröi käyttää sitä, Simpanen muistuttaa.

Sampsa asui perheineen Espanjassa kaksi vuotta.

Muiden suomalaisten ongelmia Simpanen sen sijaan kohtasi baarien ohi kävellessään.

– Ranta on kiva noin viikon, maksimissaan kaksi. Sitten tulee tylsyys. Viinaa on lähikaupassa ja alle kympillä saa jo viskipulloa. Ryyppykaverin löytää helposti.

Simpasen mukaan monet huomaavat ottaa itseään niskasta kiinni tajutessaan, että nyt menee liian lujaa. Toisille ryyppy jää päälle.

Kaikille, jotka Espanjan aurinkoon muuttavat, Simpasella onkin yksi vakava suositus.

– Hommaa harrastus ihan ekana. Sukellus, vaellus, prätkät, mitä tahansa. Mutta älä jää tekemättömyyteen.

Lähtisi takaisin

Simpasen perhe viihtyi ulkomailla kaksi vuotta, mutta palasi takaisin kotimaahan, kun toinen lapsi syntyi. Arjen haasteista huolimatta Simpanen olisi valmis muuttamaan Espanjaan vielä takaisin.

Ulkomaan vuosista Simpaselle jäi päällimmäisenä mieleen ajatus, että arki on arkea Espanjassakin.

– Mutta kun asioista ottaa selvää, niin sielläkin selviää.

Katso alla olevalta videolta toisenlainen tarina Ojalaisten elämästä Espanjassa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?