Milla Alftanin 5 valaistusvinkkiä suomalaiseen kotiin – näin valaiset lastenhuoneen, makuuhuoneen ja portaikon - Asuminen - Ilta-Sanomat

Milla Alftanin 5 valaistusvinkkiä suomalaiseen kotiin – näin valaiset lastenhuoneen, makuuhuoneen ja portaikon

Sisustussuunnittelija Milla Alftan neuvoo suomalaisia sisustukseen liittyvissä kysymyksissä. Valaistuksen roolia ei aina ymmärretä, Alftan sanoo.

Julkaistu: 1.12.2016 17:44

Käytännöllisyys on taikasana unelmien kotiin. Tämä pätee myös valaisussa, sisustussuunnittelija Milla Alftan sanoo.

Sisustussuunnittelija Milla Alftanin mukaan tavalliset suomalaiset ja remontoinnin ammattilaiset unohtavat usein, kuinka olennaista hyvä valaistus kokonaisuuden kannalta on.

– Se tuo kotiin toimivuutta ja visuaalisuutta. Sähkö- ja valaisinsuunnitelma pitäisi siksi tehdä tosi aikaisessa vaiheessa, kun rakentaa taloa tai remontoi asuntoa. Apua voi hakea valaisinliikkeistä tai sisustussuunnittelijoilta ja -arkkitehdeiltä, Alftan muistuttaa.

Toinen valaisuun liittyvä kompastuskivi liittyy sen vähäisyyteen. Kun vuodenajat vaihtelevat, on suomalaiskodeissa erittäin tärkeää keskittyä siihen, että valoa on riittävästi.

Valoa voidaan tarvita myös kohtiin, joissa sitä ei ensiajatuksella ymmärtäisi käyttää, kuten vaatekaappeihin.

– Valo voi olla integroituna kaappiin sisälle ja syttyä vaikka liiketunnistimella. Jälkikäteen voidaan asentaa esimerkiksi valonauha. Helppona ratkaisuna voi toimia klipsivalaisin kaapin läheisyydessä, Alftan sanoo.

Valon merkitystä ei kannata vähätellä.

Tämän hetken trendit suosivat epäsuoraa valaisua yhdistettynä monipuolisiin erilaisiin valopisteisiin. Valo ei tule vain yhdestä kattovalosta, vaan useammasta pisteestä, jotka tarvittaessa luovat erilaista tunnelmaa.

– Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi keittiön yläkaappien päällä olevaa ledinauhaa, josta valoa hohkaa, koristelistoja makuuhuoneessa tai spottivaloja, jotka valaisevat tietyn esineen muodot esille. Myös himmentimillä ja sisustuksellisilla valaisimilla on paikkansa.

5 vinkkiä parempaan valaisuun:

1. Ruokailutila on usein monipuolisessa käytössä. Siksi pöydän äärelle kannattaa tuoda riittävästi valoa ruokailuun, läksyjen tekoon, askarteluun, pelailuun ja muuhun tekemiseen.

2. Vaatekaappien luona on hyvä olla riittävästi valoa, jotta vaatteet löytyvät kaapeista helposti. Optimaalinen valaistusratkaisu on joko ulkopuolelta kaappiin päin suunnattu kohdevalo tai kaapin sisään asennettu tasainen yleisvalo, joka mahdollisesti syttyy oven auetessa.

3. Kiinnitä turvallisuuteen huomiota lastenhuoneessa. Leikki-ikäisille kattoon ja seiniin kiinnitetyt led-valaisimet ovat turvallisin valinta.

4. Kokeile saunassa kiuaslinssiä, jonka valokeilaa vasten vesihöyry piirtyy kauniisti.

5. Sijoita valaistus porrasaskelmien välittömään läheisyyteen. Portaikon yläpuoliseen kattoon ei kannata sijoittaa valaisimia, koska niiden polttimoiden vaihtaminen on hankalaa.

(Vinkit Milla Alftanin kirjasta Sisustusmagiaa, 2016)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?