Varallisuusvalmentaja: Aloita eläkesäästäminen viimeistään nyt - Asuminen - Ilta-Sanomat

Varallisuusvalmentaja: Aloita eläkesäästäminen viimeistään nyt

”Niitä kuuluisia eläkepäiviä ei kannata jäädä odottamaan”, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

”Niitä kuuluisia eläkepäiviä ei kannata jäädä odottamaan”, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

Julkaistu: 30.11.2016 10:55

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mukaan eläkesäästäminen kannattaa aloittaa nyt eikä huomenna.

Uusi eläkeuudistus tulee voimaan ensi vuonna. Täytän itse tällä viikolla 38 vuotta. Huomasin, että oma eläkeikäni nousee uudistuksen myötä 69 vuoteen. Tässä on nyt todellinen todiste siitä, että me elämme pidempään, ja jotta rahat eläkkeisiin riittävät, myös eläkeiän tulee nousta. Minulla on vielä 31 vuotta viralliseen eläkkeeseen, mutta en voi olla täysin varma, että muutokset jäisivät tähän uudistukseen.

Joka tapauksessa minulle selkeni yksi asia. Niitä kuuluisia eläkepäiviä ei kannata jäädä odottamaan, eli elää ”sitten kun” -elämää. Elämää kannattaa elää täysillä juuri nyt. Koska pahimmassa tapauksessa maaliviiva voi liikkua koko ajan kauemmaksi sekä eläkkeen taso voi olla paha pettymys. Vaikka olisi oikeutettu tiettyyn eläketasoon, emme voi olla ihan 100 prosentin varmoja tuleeko tämä toteutumaan täysin. 31 vuodessa voi tapahtua muutoksia suuntaan ja toiseen, sillä onhan jo nytkin tapahtunut.

Kuvituskuva

69 vuotta elämää mahdollisesti elettävänä ennen eläkettä. Tämä on todella pitkä aika. Ihminen pystyy 69 vuodessa tekemään, jos vaikka mitä. Uskon, että monella meistä arki ja muiden odotukset vievät helposti mukanaan emmekä oikein tahdo löytää aikaa ajatella, mitä me oikeasti haluamme ja toisaalta itse toteutukselle. Esimerkiksi unelmamme voisi olla sapattivuoden pitäminen työvuosien keskellä.

Tämä unelma vaatii toteutuakseen tarkkaa oman talouden rahavirtojen suunnittelua jo vuosia ennen sapattivuotta ja toisaalta uskoa, että oma osaaminen on niin rautaista, että työpaikka löytyy myös sapattivuoden jälkeenkin. Uskon enemmän pieniin fiksuihin päätöksiin matkan varrella kuin yhteen isoon kaiken muuttavaan. Pienet päätökset voivat kuitenkin kasvaa merkityksellisiksi. Yhdellä 20 kilometrin lenkillä ei kestävyys kohene vaan monta lyhyempää lenkkiä toimii huomattavan paljon paremmin.

Yhä suurempi joukko ihmisiä elää vuosia pidempään kuin nyt, joten eläkkeitä maksetaan yhä useammalle ja yhä pidempään. Jos et vielä ole varautunut eläkeaikaan säästämällä, nyt on todella hyvä aika aloittaa. Vaikka eläkettä tulisikin, uskon, että on järkevää ja tärkeää itsekin varautua asiaan.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.