Leena myi kotinsa ja firmansa Suomessa ja muutti Kreikkaan: Ruokaan menee vain 200 €/kk

Kotinsa ja yrityksensä myynyt Leena Tuominen osti talon Kreikasta.

Kreikassa vastapaistetun leivän saa eurolla ja olutpullon ravintolasta kahdella. Suomesta Leena kaipaa toisinaan salmiakkia.

Helsinkiläinen Leena Tuominen työskenteli ravintola-alalla yrittäjänä ja käytti lomansa matkailuun. Kreikan Korfun saaren Paramonasin kalastajakylä teki häneen vaikutuksen ja lomamatkat pitenivät muutamista viikoista muutamiin kuukausiin.

– Laitoin kyläläisille viestiä, että olisin kiinnostunut ostamaan pienen torpan. Syyskuussa vuonna 2000 he kertoivat, että nyt olisi myynnissä 280 neliön talo ihanalla puutarhalla ja parin sadan metrin päässä rannasta.

Tuominen tuumi ensin, että talo on aivan liian iso yhdelle naiselle. Hetken mietittyään hän kuitenkin päätyi ostamaan talon. Helsingin koti ja yritys menivät nopeasti kaupaksi, ja Tuominen muutti Kreikkaan helmikuussa vuonna 2001.

Leenan lomamatka päättyi talokauppoihin.

– Se oli aika hurja lomamatkan päätös. Vanhemmat pitivät päätöstäni hulluna. Talossani on neljä huoneistoa, yhdessä asun kattieni kanssa itse ja kolmea vuokraan toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Työtahti Kreikassa on aivan toinen

Tuominen sanoo, että Kreikassa hänellä ei ole ollut samalla tavalla kiire kuin Suomessa yrittäjänä.

– Suomessa tuntui, että päivä on liian lyhyt. Täällä ei juosta. Täytyy sanoa, että kyllä tämä on leppoisaa menoa. Vaikka täälläkin tehdään pitkää päivää, työtahti on aivan toinen.

Kreikassa riittää rantaa ja aurinkoa. Suomen talvipakkasessa juopottelevia teinejä Leena ei kaipaa.

Tuominen kertoo, että hän ikävöi Suomesta lähinnä ystäviään ja perhettään. Hänen vanhempansa ja sisaruksensa asuvat Suomessa.

– Hekin viihtyvät täällä hyvin. He viettävät täällä kuukaudenkin mittaisia lomia. Joitakin pieniä asioita kuten ruisjauhoja ja salmiakkia on Suomessa ikävä. Ja tietysti lunta ja joulupukkia! Tällä saarella ei oikein joulua vietetä.

Julkijuopottelua ei ole ikävä

Sen sijaan suomalaista julkijuopottelua Tuominen ei ikävöi lainkaan. Hän käy Suomessa lähinnä talvisin.

– Voinko unohtaa niin nopeasti, että siellä on niin paljon humalaisia? Nuoret kävelevät oluttölkit kädessä pakkasella. Se tuntuu käsittämättömältä ja hirveältä.

Kreikan hintataso on Tuomisen mukaan Suomea edullisempi. Litra bensiiniä maksaa noin 1,40 euroa, bussilippu kaupungin sisällä maksaa euron, paistettu leipä euron ja olutpullo ravintolassa maksaa 2–2,50 euroa.

– Kuukaudessa minulla menee ruokaostoksiin 200 euroa. Siinä tosin täytyy muistaa, että hedelmät tulevat omasta puutarhasta, viini ystävien pihoilta ja kananmunat lähikanaloista. Nämä ihmiset ovat aivan uskomattomia, Tuominen sanoo ja iloitsee.

Muutitko asumaan ulkomaille? Sujuuko arki paremmin kuin Suomessa? Kirjoita: simo.holopainen@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?