HS: Nämä vaateliikkeet ottavat kierrätystekstiilejä vastaan – 5 tapaa päästä turhasta eroon

Suomalaiset heittävät vuosittain pois arviolta yli 70 miljoonaa kiloa erilaisia tekstiilejä, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Vaateketjuista ainakin Lindex, KappAhl, H&M, Seppälä sekä Helsingissä toimiva kierrätyskauppa Recci ottavat vastaan yksityishenkilöiden tekstiilejä, HS kirjoittaa.

21.11.2016 12:55

Lehti kertoo viisi erilaista tapaa, joilla turhista tekstiileistä voisi päästä eroon.

1. Kirpputoreille voi viedä käyttökelpoiset ja ehjät, täysin puhtaat tekstiilit. Ne voi myös lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Voit myös muokata vaatteen tai viedä sen ompelijalle, joka tekee siitä mieleisen.

2. Vie märkä, haiseva, pahasti tahriintunut tai muuten hyvin huonokuntoinen sekajätteisiin. Jätehuolto kuljettaa sekajätteen voimalaitokseen poltettavaksi. Siitä syntyy edelleen sähköä ja lämpöä.

Vaikka tekstiilissä olisi reikiä tai pesunkestäviä tahroja, sen voi kierrättää, jos se on kuiva ja hajuton.

3. Vaikka tekstiilissä olisi reikiä tai pesunkestäviä tahroja, sen voi kierrättää, jos se on kuiva ja hajuton. Vaateketjuista ainakin Lindex, KappAhl, H&M, Seppälä sekä Helsingissä toimiva kierrätyskauppa Recci ottavat vastaan yksityishenkilöiden tekstiilejä.

4. Finlaysonin myymälä ottaa vastaan vanhoja pussi- ja aluslakanoita. Alkuvuonna keräykseen kertyi lähes 20 tonnia käytettyjä lakanoita, joista on valmistettu räsymattoja myyntiin. Pienen tauon jälkeen keräystä jatketaan taas, tällä kertaa pysyvästi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

5. Onko kunnassasi erillinen keräyslaatikko tekstiilijätteelle? Jos ei, hyödynnä mahdolliset kierrätyskampanjat. Myös jotkut pienyrittäjät ja työpajat muokkaavat poistotekstiileistä uusia tuotteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?