Asuminen

Asunnossa sattui vahinko – kuka maksaa? Taloyhtiöiden 7 tyypillisintä kiistaa

Julkaistu:

Samat ongelmat toistuvat taloyhtiöissä. IS haki ratkaisut asiantuntijoilta.

TALOYHTIÖISSÄ toistuvat usein samat ongelmat. Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijoilta, mitä ne ovat ja miten ne selvitetään.

1. Astianpesukone tai pesukone vuotaa

– Jos astianpesukoneen liitäntä vuotaa, osakas vastaa itse koneesta ja lattiapinnoista. Jos vesi on vuotanut toiseen asuntoon, taloyhtiö vastaa esimerkiksi alakerran huoneiston kattorakenteiden pinnoista perustasoon asti, johtava lakimies Mia Pujals Kiinteistöliitto Uusimaasta kertoo.

Useimmiten taloyhtiön ottama vakuutus korvaa nämä vahingot. Osakkaan vastuulle jäävät useimmiten omavastuun osuudet. Omavastuu jaetaan yhtiön ja osakkaan kesken. Tämä on ohje ja myös tuomioistuimen ratkaisun luoma sääntö omavastuun jaosta. Osakkaalla on ilmoitusvelvollisuus vahingosta, ja ilmoitus on tehtävä viipymättä.

2. Omat remontit

– Pääsäännöt koskevat tapauksia, jossa on toimittu huolellisesti. Jos osakas on toiminut huolimattomasti, esimerkiksi tehnyt itse liitäntöjä, joihin hänellä ei ole oikeutta, niin silloin voi tulla kyseeseen vahingonkorvaus, johtava lakimies Mia Pujals korostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Osakkaat saattavat olettaa, että kaikki sellainen, johon ei vaadita rakennuslupaa, olisi sallittua tehdä itse eikä remontteja tarvitsisi suunnitella ollenkaan. Näin ei ole, vaan ilmoitusvelvollisuus, määräykset ja hyvä rakennustapa koskevat kaikkia omia remontteja. On laadittava suunnitelma taloyhtiön hallitukselle. Jos remontissa puututaan lattiakaivon rakenteisiin, vesieristeen liittyminen lattiakaivoon pitää tehdä oikein. Märkätilan vesieristäjällä tulisi olla sertifikaatti vesieristeen tekemiselle. Työn saa tehdä vain hyväksytty asiantuntija, jolla on riittävät oikeudet tähän, LVI-asiantuntija Arto Kemppainen Kiinteistöliitto Uusimaa ry:stä kertoo.

3. Viemäriremontit

– Taloyhtiöissä viemärit rapistuvat yleensä ensimmäisinä. Korjausvelka kiinteistöissä on muutenkin jo suuri, ja korjauksesta voi tulla kallis tämän vuoksi, LVI-asiantuntija Arto Kemppainen kertoo.

Viemärin korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle, koska viemärit kuuluvat talo­yhtiön perusjärjestelmiin.

4. Asukas nukahtaa suihkuun

Taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä, kuten vesi- ja viemäriputkista. Osakas vastaa huoneiston sisäpuolesta.

5. Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuoneiden elinkaari on noin 20–25 vuotta.

– Nuoripari tulee taloon ja teettää pesuhuoneen remontin. Maksaako taloyhtiö veden eristeet? Ei maksa, jos osakas on ollut itse aloitteellinen. Hän vastaa itse koko hankkeesta, neuvontainsinööri Jari Hännikäinen muistuttaa.

 

Nuoripari teettää pesuhuoneen remontin. Maksaako taloyhtiö veden eristeet?Ei maksa. Jos osakas on ollut itse aloitteellinen, hän vastaa itse koko hankkeesta.

6. Kosteusvaurio

– Jos osakkaan aloittaman kylpyhuoneremontin yhteydessä löytyykin kosteusvaurio, yhtiö on korvausvelvollinen kosteusvauriosta ja kaikkien rakenteiden korjaamisesta, neuvontainsinööri Hännikäinen kertoo.


Kosteusarvio tutkitaan rakennekosteusmittauksella. Mittausmenetelmä on standardoitu ja mittalaitteiden oltava kalibroituja. Mittauksen tekijän suositellaan olevan pätevöitynyt kosteuden mittaaja (pkm).

Kosteusmittauksen maksaa tilaaja, mutta myös osakas voi sen teettää eritoten epäillessään vesi- tai kosteusvauriota. Jos näin on, taloyhtiö maksaa kartoituksen ja mittauksen kustannukset.

7. Mikä on vuokralaisen asema?

Pääsääntö taloyhtiön ja osakkeenomistajan välisestä vastuunjaosta pätee myös tilanteessa, jossa asunto on vuokrattu. Ilmoitusvelvollisuus vahingosta on ensi tilassa tällöin kuitenkin asunnossa asuvalla vuokralaisella. Jos vahinko on aiheutettu vuokralaisen huolimattomuudella, taloyhtiö voi hakea vahingonkorvausta vuokralaiselta. Osakkeenomistaja ei vastaa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, ellei osakkeenomistajan omassa toiminnassa ole huolimattomuutta, johtava lakimies Mia Pujals korostaa.

Kuka vastaa mistäkin?

Asunto-osakeyhtiön on pidettävä kunnossa rakenteet ja eristeet.

Yhtiö pitää kunnossa myös lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät.

Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapito­vastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat.

Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.

Lähteet: Asunto-osakeyhtiölaki ja taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt