Asuminen

#hyggeily

Julkaistu:

Hygge
Suomalaiset voisivat harrastaa lisääntymistä pimeän tunteina. Saataisiin Suomen juhlavuodeksi iloisia väestöpoliittisia uutisia, ehdottaa Kati Tervo.
Mies luki kirjaa ja televisio oli kiinni. Hämärtyi ja koitti sininen hetki. Odotimme superkuuta, mutta mollukka näyttäytyi vain Twitterissä. Onneksi hämäränhyssyyn sopii mainiosti pilvinen taivas. Kuun ja tähtien tarkkailuun se oli mahdoton.

Tanskalaisten hyggeily on tullut meille viime päivinä tutuksi. Se on kotoilua ja yhdessä hengailua pimeinä syysiltoina. Sitä voi sanoa hidastamiseksi. Nautitaan pimeän vuodenajan suomasta joutilaisuudesta. Ei olla tehokkaita ja suorituskeskeisiä, vaan tunnelmoidaan. Aistitaan ja uppoudutaan hetkeen. Ei kiirehditä mihinkään, ei edes ajatuksissa. Sytytetään kynttilöitä, haudutetaan teetä, laitetaan villasukat jalkaan ja syödään suklaata. Luetaan lempikirjaa, palataan vanhaan, tuttuun ja turvalliseen. Loikoillaan.

Hyggeilyä voi harrastaa itsekseen tai seurassa, vaikka syöden pitkään padassa hautunutta turvaruokaa. Se ravitsee ja tuo leppoisan olon. Hyggeilystä tulee nimenomaan turvallinen, kotoisa ja sopuisa olo. Se on ylellistä ja– hemmottelevaa. Itsekästä?


MEILLE ei tarvitse tuoda juutinmaalaista kotoilua. Olemme omavaraisia tässä trendissä. Voisin erikoistua viipyilyyn. Perheen miesten mielestä osaan sen jo, kun johonkin pitäisi lähteä. Minulla on siis luontaisia edellytyksiä siihen. Hämärä on aina kiehtonut mielikuvitustani, siinä on satua. Johtuneeko siitä, että usein juuri iltapäivän rauhassa äiti luki minulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiaan vihkiytyneenä suosittelisin nyt ihmisille pitkiä koti-iltoja, Leonard Cohenin pehmeän äänen kuuntelua, kaikkea mikä rauhoittaa. Satujen ääneen lukua parempaa rauhoituskeinoa ei liene olemassa.

Hyggeilyyn ei kuulu uutisten seuraaminen eikä asioiden vatulointi. Kaikki mieltä kiihottava ja häiritsevä on kiellettyä. Jos hyggeillään yhdessä, niin puheenaiheiden tulee olla sellaisia, ettei niistä synny kiistaa. Rauha laskeutuu ihmismieleen. Riidanhaastajista kannattaa pysyä loitolla. Kiireettömyys ei pääty ennen kuin sitä on nautittu riittävästi. Tuntuuko utopialta?


SUOMALAISET voisivat harrastaa lisääntymistä pimeän tunteina. Saataisiin Suomen juhlavuodeksi iloisia väestöpoliittisia uutisia. Käppyrä nousisi pitkästä aikaa. Vielä ehtii. Myös päivätorkut viltin alla ovat muodissa. Hidastaminen kaamoksessa on luonnollista. Luonto hiljenee talveen, ihminen rauhoittuu iltaan, kömpii aikaisemmin pehkuihin.

Suomalaiset ovat tehneet puhdetöitä kaamosaikaan. On vuoltu puurolusikkaa tai rakenneltu olkihimmeleitä. Kun tanskalainen on osannut hyggeillä vuosisatoja, niin vielä paljon pitempään suomalainen on taitanut vetelehtimisen hämyssä. Tämä on varma. Onhan täällä ollut hämärää jo aikojen alusta.

Tanskalaisten elämäntyyli on nautiskelevampaa kuin meidän. Me olemme hartaampia, me olemme hys-ihmisiä. Suomalaisella kaihertaa herkästi huono omatunto, jos ei vähintään virkkaa vapaahetkenä patalappua tai suunnittele seuraavaa projektia. Joutilaisuus ja kiikahtelu keinutuolissa on luvallista, kunhan päivän työt on tehty.

Hämäränhyssyä ei tarvitse tuotteistaa. Se on meidän geeneissämme. Tämän me osaamme.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt