Terhi haastatteli amerikkalaisia taksikuskeja presidentinvaaleista – tätä mieltä kuskit todella ovat Trumpista - Asuminen - Ilta-Sanomat

Terhi haastatteli amerikkalaisia taksikuskeja presidentinvaaleista – tätä mieltä kuskit todella ovat Trumpista

Terhi Majasalmi haastatteli taksikuskeja Las Vegasissa. Keskusteluista jäi päällimmäisenä mieleen kuljettajien ahkeruus ja kunnioitus työtä kohtaan.

Terhi Majasalmi haastatteli taksikuskeja Las Vegasissa. Keskusteluista jäi päällimmäisenä mieleen kuljettajien ahkeruus ja kunnioitus työtä kohtaan.

Julkaistu: 16.11.2016 10:34

Terhi Majasalmi viettää parhaillaan aikaa Yhdysvalloissa, Las Vegasissa. Yrittäjä haastatteli paikallisia taksikuskeja presidentinvaalien tuloksesta.

Viime viikon lopulla tuli käytettyä useamman kerran taksia ja Uberia Las Vegasissa. Matkalla oli hyvää aikaa kysellä kuskien mielipidettä juuri käydyistä presidentinvaaleista. Lisäksi minua kiinnosti tekeekö kuljettaja muutakin työtä.

Ensimmäinen Uber-kuski oli vannoutunut republikaani ja Donald Trumpin kannattaja. Hänelle työ oli tärkeä asia. Hän vieroksui tukia. Hän halusi, että ihmisiä autetaan, mutta vain pahimman ajan yli. Hän itse ajoi Uberia, kuljetti kerran kahdessa viikossa pizzaa sekä teki muutaman kerran viikossa töitä ystävänsä autokorjaamossa, jonka oli aiemmin omistanut ystävänsä kanssa yhdessä. Kuski tykkäsi Uberin ajamisesta mm. siksi, että se on joustavaa – rattiin voi hypätä silloin, kun itselle sopii.

Taksia kuljetti 23 vuotta sitten Somaliasta Kenian pakolaisleirin kautta Las Vegasiin tullut mies. Leiriltä oli lähetetty ihmisiä eri maihin, ja kuski piti itseään onnekkaana päädyttyään Yhdysvaltoihin. Hän toivoi Hillary Clintonista presidenttiä, koska hänellä oli kolme tyttöä, joiden tulevaisuuden hän näki opiskelussa. Häneltä tiedustelin suhtautumista Uberiin. Hän ei vaikuttanut olevan moksiskaan asiasta. Hänen mielestään ero oli lähinnä siinä, kuinka tulot ja kulut jaetaan kuljettajan ja yrityksen kesken.

Terhi Majasalmi on parhaillaan Las Vegasissa Yhdysvalloissa. Siellä varallisuusvalmentaja haastatteli paikallisia taksikuskeja.

Terhi Majasalmi on parhaillaan Las Vegasissa Yhdysvalloissa. Siellä varallisuusvalmentaja haastatteli paikallisia taksikuskeja.

Toinen Uber-kuski oli muuttanut 8 kuukautta sitten Las Vegasiin. Hän oli toiminut aikaisemmin sairaanhoitajana. Hän koki Obamacaren kalliiksi. Hänelle maksu olisi ollut 500 dollaria kuukaudessa. Tämä ei kuitenkaan olisi pitänyt sisällään mahdollisia lääkärinpalkkioita, oma vastuuta ja muita maksuja, joten hän oli päättänyt jättää vakuutuksen ottamatta ja maksaa tästä seuraavan sanktion. Hän ihmetteli ääneen, kuinka perheelliset selviävät maksuista. Hänen työkaverinsa entisestä työpaikasta oli kolmen lapsen yksinhuoltaja ja vakuutusmaksut söivät hänen tuloistaan kaksi kolmasosaa. Tämä kuski äänesti Trumpia, mutta ei hänen puolesta vaan Clintonia vastaan. Hän koki, että Clinton on vaihtanut mielipidettä melkein jokaisesta asiasta uransa aikana eikä kokenut häntä luotettavaksi. Muurista hän totesi, että ihminen joka haluaa jotain tarpeeksi, kaivaa vaikka tunnelin muurin alta.

Kolmas Uber-kuski teki myös useampaa työtä. Ajotyön lisäksi hän työskenteli hääkappelissa ja stand-up koomikan parissa. Vegasissa pitkään asuneena hän koki, että kaupunki on kohdellut häntä hyvin. Demokraattina hän kannatti Clintonia, mutta jos Bernie Sanders olisi ollut ehdokkaana, hän olisi äänestänyt mieluummin tätä. Presidenttiehdokkaat olivat tällä kertaa hänen mielestään historian huonoimmat. Mies vitsaili, että onneksi marihuana laillistettiin Kaliforniassa ja Nevadassa presidentinvaalien yhteydessä, niin halukkaat voivat poltella seuraavat neljä vuotta unholaan.

Keskusteluista jäi päällimmäisenä mieleen kuljettajien ahkeruus ja kunnioitus työtä kohtaan. Oma onni ja menestys koettiin sellaisina, joista itse ollaan vastuussa. Yhteiskunnan toivottiin olevan mahdollisuuksia avaava ja ahkeruudesta palkitseva.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.