Näin järeitä keinoja Yhdysvalloissa on yhteisöllisyyteen: ”Kodin ostajat sitoutetaan allekirjoittamalla paperi, jossa he lupaavat osallistua” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näin järeitä keinoja Yhdysvalloissa on yhteisöllisyyteen: ”Kodin ostajat sitoutetaan allekirjoittamalla paperi, jossa he lupaavat osallistua”

Yhdysvalloissa on totuttu yhteisöllisyyteen. Joskus yhteisiin tapahtumiin on myös pakko osallistua.

Yhdysvalloissa on totuttu yhteisöllisyyteen. Joskus yhteisiin tapahtumiin on myös pakko osallistua.

Julkaistu: 1.11.2016 10:39

Varallisuusneuvoja Terhi Majasalmi vierailee parhaillaan Yhdysvalloissa. Majasalmen mukaan yhteisöllisyyteen löytyy siellä myös järeämpiä keinoja.

Istun leikkipuiston laidalla Las Vegasin länsilaidalla. Tyttäreni leikkivät, kiipeilevät, laskevat putkiliukumäkiä ja keinuvat. Leikkipuisto on rakennettu asuinalueen yhteyteen ja asuntojen omistajien rahoilla. Yhdysvalloissa monilla asuinalueilla toimii home owner association (HOA), joka valitsee tuotettavat palvelut, luo alueen säännöt, ja huolehtii, että niitä noudatetaan. Tämän leikkipuiston vieressä on jalkapallo- koripallo-, tennis- ja baseball-kentät sekä maauimala.

Jokaisen puiston yhteyteen on rakennettu yleensä pöytiä ja tuoleja, joita käytetään perin ahkerasti varsinkin viikonloppua, jolloin perheet lähtevät picnicille puistoon. Näin eilen avolavan, jonka kyydissä kahden metrin levyinen kaasugrilli kuljetettiin sujuvasti puistoon.

Yhteisöllisyys on normaalia

Yhteisöllisyys on täällä luonnollista. On normaalimpaa tietää, mitä naapurissa tapahtuu kuin olla tietämättä. Yhteisöllisyyden ylläpitoon löytyy myös järeämpiä keinoja. Tällä alueella kodin ostajat sitoutetaan allekirjoittamalla paperi, jossa he lupaavat osallistua HOA:n yhteisiin tapahtumiin. En tiedä, miten ihmiset asiaan suhtautuvat, mutta syyn, miksi tähän on päädytty, ymmärtää kyllä. Tällä tavalla jokainen hoitaa osansa, vaikka sitten pakolla, mutta kukaan ei kuormitu liikaa. Silti kaikki hyötyvät.

Varallisuusneuvoja Terhi Majasalmi on parhaillaan Yhdysvalloissa.

Varallisuusneuvoja Terhi Majasalmi on parhaillaan Yhdysvalloissa.

Se, mihin erityisesti itse olen kiinnittänyt huomiota puistoissa, on niiden yleinen siisteys. En tiedä luodaanko täällä paha katse, jos joku roskaisi vai miten tämä toimii, mutta näyttää joka tapauksessa toimivan. Ihminen kaipaa kauneutta silmilleen. Täällä sitä saa myös leikkipuistoissa, sillä nämä ovat viihtyisiä paikkoja myös aikuisille. Täällä näkee hyvin harvoin mitään, mikä olisi tahallaan rikottu. Kun jokainen maksaa konkreettisesti omasta pussistaan, tuskin sitä alkaa mieli rikkoa paikkoja.

Leikkipuiston toisella puolella on koulu. Vapaaehtoiset liikenneavustajat ohjaavat liikennettä ja pitävät huolen, että pienet koululaiset pysyvät vahingoittamattomana. Kohta koulusta virtaa myös puistoon paljon lapsia tyttäriemme kavereiksi. Nopeasti joku lapsista kysyy heiltä: ”Voitko leikkiä kanssani?”

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.