Helpot niksit led-lampun ostoon: Tiedätkö, mitä eroa on lumenilla ja kelvinillä? - Asuminen - Ilta-Sanomat

Helpot niksit led-lampun ostoon: Tiedätkö, mitä eroa on lumenilla ja kelvinillä?

Menikö sormi suuhun led-lamppuhyllyllä? Ota nyt haltuun lumenit ja kelvinit, kun illat pimenevät.

Led-lampuissa riittää valikoimaa.

1.11.2016 7:07

MILLOIN tavallisen lampun ostamisesta tuli näin vaikeaa? Kun hehkulamppuaikaan piti tietää ainoastaan wattimäärä ja kannan sekä lampun koko, on nyt led-maailmassa valikoima yhtäkkiä räjähtänyt käsiin. Lamppupaketit täyttävät kaupoissa helposti koko seinän.

– Sanoisin, että suomalaiset ovat aika hyvin jo omaksuneet ledit, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

– Vaikka onhan näissä aika paljon asioita. Jotkut sanovat, että eivät jaksa paneutua asioihin eivätkä toisaalta luota ledeihin.

Ledit ovat kuitenkin ylivoimaisia energiatehokkuudeltaan ja ominaisuuksiltaan verrattuna hehkulamppuihin. Myös niiden hinnat ovat tulleet alas viime vuosina.

MITÄ SITTEN kannattaa ottaa huomioon lamppuhyllyllä? Ennen kauppaan menoa pitää tarkistaa ainakin kaksi asiaa: lampun kanta ja se, käykö valaisimeen led-lamppu.

– Et voi ostaa yleislamppuja, vaan tarvitset lampun käyttötarkoituksen mukaan, sanoo Suur-Uski.

Lamppupaketeissa lukee edelleen wattimäärä, mutta sitä ei kannata tuijottaa. Tärkeämpi asia on lumen (lm) eli valon määrä. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan tehosta eli sähkönkulutuksesta, joten wattimäärän perusteella tehdyt vertailut voivat johtaa harhaan.

Esimerkiksi 60-wattisen hehkulampun tuottama valon määrä on noin 800 lumenia. 40 watin hehkulampun korvaajaksi voi sopia niin runsaan 400:n kuin yli 500 lumenin lamppu.

TOINEN tärkeä asia lamppupaketissa on kelvinaste (K). Se määrittelee, mikä on valon värilämpötila. Mitä suurempi kelvinarvo, sitä kylmempää eli sinisempää valoa lamppu tuottaa. Hehkulampun valoa muistuttavan lampun lukema on noin 2 700 K, joka vastaa lämpimän valkoista, hieman kellertävää valoa.

– Aika monet kaupassa myytävät lamput ovat 3 000 kelviniä, mutta löytyy myös 4 000 kelvinin lamppuja, jos sellaisesta tykkää. Kylmempi valo näyttää valoisammalta, Suur-Uski sanoo.

Pikku hiljaa tulossa ovat ohjattavat valaisimet ja lamput, joita voidaan himmentää langattomasti.

Esimerkiksi Airamin älykkäiden uutuuslamppujen valotehoa voi säätää katkaisijasta napsauttelemalla. Saatavilla on myös älypuhelimella tai tabletilla himmennettäviä lamppuja. On myös lamppuja, joiden värilämpötilaa voidaan muuttaa tilanteen mukaan.

– Uskon, että ne tuovat kaikenlaista mukavuutta sinne kotiin. Varmasti ne yleistyvät, Suur-Uski sanoo.

NYRKKISÄÄNTÖÄ siihen, millaisin arvoin varustettu lamppu kannattaa ostaa, ei oikeastaan ole. Lopputulokseen vaikuttaa kokonaisuus: montako ja millaista valaisinta tilassa on, ja montako lamppua on yhdessä valaisimessa.

Jos haluaa samanvärisen valon kotinsa joka huoneeseen, ei välttämättä auta, että ostaa samanlaisilla kelvineillä varustettuja lamppuja. Varjostimet ja lasit vaikuttavat siihen, miten lämpimältä valo näyttää.

Yleensä tavalliselle kuluttajalle riittävät kelvinit ja lumenit. Kohdevalaisimissa saattaa kiinnostaa myös valon avautumiskulma, joka ilmoitetaan paketissa yleensä asteina.

Jos paketissa kerrotaan Ra-indeksi, se tarkoittaa värintoisto-ominaisuutta. Kun Ra-indeksi on yli 80, värintoisto on yleensä jo riittävän hyvä.

TUNTUUKO monimutkaiselta? Asiaa ei helpota se, että valot ovat erivärisiä myös eri valmistajien välillä. Toisaalta, mietimmekö hehkulamppuaikana yhtä paljon valoasioita?

– Meistä on tullut valon suhteen kriittisiä. Ennen, kun oli hehkulamput, ei ollut vaihtoehtoja, sanoo Suur-Uski.

Hehkulampunkaipuun lisäksi suomalaisia vaivaavat turhat uskomukset valojen sammuttamisen turhuudesta. Valot kannattaa sammuttaa aina, kun niitä ei tarvitse.

– Lamput kestävät sammuttelua eivätkä ne mene rikki. Sammuttamisesta ei myöskään synny virtapiikkiä. Jokainen sammutettu hetki on pois käyttöajasta ja säästää sähköä, Suur-Uski sanoo.

Näin luet lamppupakettia:

  • K = kelvinaste eli värilämpötila

  • Valon avautumiskulma asteina

  • W = watti eli lampputeho

  • lm = lumen eli valon määrä. Lumen kertoo lampun absoluuttisen valontuoton (valovirran).

  • cd = kandela. Kuvaa lampun omaan avautumiskulmaansa lähettämän valon määrän.

  • Ra-indeksi = värintoisto-ominaisuus. Ra-indeksi, on yleensä 70–100, jolloin 100 on paras mahdollinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?