Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi perintökeskustelusta: ”Ei ole rahaa, jolle saa tehdä mitä mieleen juolahtaa” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi perintökeskustelusta: ”Ei ole rahaa, jolle saa tehdä mitä mieleen juolahtaa”

Tavoitteena on aina jättää perintö seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin sen itse on saanut, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

Tavoitteena on aina jättää perintö seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin sen itse on saanut, Terhi Majasalmi kirjoittaa.

Julkaistu: 25.10.2016 13:49

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ottaa kantaa käynnissä olevaan perintökeskusteluun.

Silmiini sattui Helsingin Sanomien kolumni ”Sadan prosentin perintövero tasaisi pelimerkit”. Luettuani kolumnin pohdin, että perinnöstä yritetään tehdä juuri niin suomalainen ongelma kuin raha on yleensäkin ollut. Meidän suhde rahaan on haastava eikä sitä kannata ainakaan enempää vaikeuttaa. Toivon pikemminkin näkeväni, että raha nähtäisiin mahdollistajana. Perintö ei siis suinkaan ole ongelma.

Sen sijaan, että teemme perinnöstä väkisin ongelmaa, kannattaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten perintö käytetään. Itse pidän kovasti ajatuksesta, että perintö on suvun rahaa, johon saadaan hallintaoikeus.

Raha ei suinkaan ole siis perinnönsaajan rahaa, jolle saa tehdä mitä mieleen juolahtaa vaan suvun rahaa, jolloin sitä kohdellaan vastuullisesti. Tavoitteena on aina jättää perintö seuraaville sukupolville paremmassa kunnossa kuin sen itse on saanut.

Kenelläkään suvun jäsenellä ei ole oikeutta käyttää perintöä väärin vaan sen on tarkoitus hyödyttää elossa olevia sekä tulevaisuuden sukupolvia.

Terhi Majasalmi on varallisuusvalmentaja.

Terhi Majasalmi on varallisuusvalmentaja.

Milloin perinnöstä voi sitten hyötyä itse taloudellisesti? Vasta silloin, kun perintö on saatu tuottamaan tuloja. Näistä tuloista voi osan käyttää oman elintason nostoon. Kun perintöä hallinnoiva sukupolvi pyrkii saamaan aikaan tuloja, lisää se taloudellista toimeliaisuutta ja sitä kautta myös verotuloja.

Suomessa yhä useampi ihminen tulee perimään ja perittävät omaisuudet kasvavat. Ihminen, joka ei ole tottunut käsittelemään isompia varallisuuksia, oman varallisuustason nousu voi kauhistuttaa ja olla hyvin epämiellyttävä asia. Siksi sillä onkin merkitystä, kuinka perinnöstä puhutaan ja mitä merkityksiä sille annetaan.

Toivon, että perintö ymmärretään edellisten sukupolvien työn tuloksena, jolle annetaan kunnioitusta. Seuraava sukupolvi voi jatkaa omaa työtään tämän jälkeen. Perintöä kunnioitetaan parhaiten hankkimalla itselleen rahataidot, joilla perinnön kasvattamisen ja säilymisen todennäköisyys kasvaa merkittävästi.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.