Airbnb-ammattilainen Mari: Nämä asiat ulkomaalaista ihmetyttävät Suomessa – verhoja pidetään usein auki, avaimia jätetään milloin minnekin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Airbnb-ammattilainen Mari: Nämä asiat ulkomaalaista ihmetyttävät Suomessa – verhoja pidetään usein auki, avaimia jätetään milloin minnekin

Amerikkalaiset pesevät valtavasti pyykkiä ja aasialaisilla on mukanaan omat eväät. Suomen ensimmäinen Airbnb-ammattilainen näkee työssään kulttuurien erot.

12.10.2016 15:19

Airbnb on majoituspalvelu, jonka kautta ihmiset voivat ilmoittaa, löytää ja varata majoituspaikkoja eri puolilla maailmaa.

Myös suomalaiset ovat innostuneet laittamaan kotejaan vuokrauspalveluun. Tulijoita on kaikkialta ympäri maailmaa.

– Intia, Japani, Argentiina, Australia. Ei ole mitään maailman kolkkaa, mistä vieraita ei vielä olisi ollut, kertoo Airbnb-ammattilainen Mari Tikkanen Ilta-Sanomille.

Verhojen auki pitäminen ihmetyttää osaa ulkomaalaisista.

Tikkanen on yksi ensimmäisistä Suomen Airbnb-ammattilaisista, joka valmistelee työkseen ihmisten asuntoja Airbnb-asukkaita varten. Tämä voi tarkoittaa kodin kuvauttamista, Airbnb-ilmoituksen tekemistä, kodin stailaamista, vieraiden emännöimistä ja asunnon siivoamista vierailujen jälkeen.

– Airbnb:hen kodin voi toki laittaa itsekin, mutta kaikilla ei ole tähän aikaa, etenkin jos ihminen on itse lomamatkalla tai asuu ulkomailla, Tikkanen tietää.

  • Yllä olevalla videolla Mari Tikkanen kertoo Airbnb-kodin varustelusta.

Hotellitason majoitus

Tikkanen, joka on tehnyt aikaisemman uransa muun muassa mainostoimistoyrittäjänä ja autokouluketjun toimitusjohtajana, pitää Airbnb-asiakkaiden kanssa kommunikointia työnsä suolana.

Haasteitakin toki riittää, sillä asiakkaat vaativat hotellitason majoitusta, tai oikeastaan jopa parempaa.

– Asunnossa tulee olla kaikki aina vedenkeittimestä lakanoihin, pyyhkeisiin ja pesukoneisiin. Airbn-asunto valitaan, koska halutaan mahdollisuus istua iltaa sohvalla, laittaa jääkaappiin oma viinipullo ja kokata itse, Tikkanen selittää.

Airbnb-asiakkaat vaativat hotellitason majoitusta – tai oikeastaan enemmän.

Kommunikointi käydään englanninkielellä, jota Tikkanen puhuu oman kuvauksensa mukaan suomi-aksentilla. Toisinaan yhteistä kieltä ei ole lainkaan.

– Google Translate on silloin käytössä. Näin käy etenkin venäläisten kanssa usein, Tikkanen kertoo.

Kaikesta kuitenkin selviää, sillä jos ihmistä on valmis kuuntelemaan ja auttamaan, pääsee Tikkasen mukaan pitkälle.

Suomessa eletään avoimesti

Haasteiden vanavedessä Tikkasen ymmärrys muista kulttuureista on kasvanut.

– Olemme tottuneet erilaisiin asioihin. Amerikkalaiset tarvitsevat ehdottomasti pyykinpesukoneen, sillä he vaihtavat vaatteita usein ja pesevät pyykkiäkin usein.

– Aasialaiset sen sijaan ovat kovia laittamaan ruokaa. Elovena-paketin mukaan ottaminen Kanariansaarille ei siis ole mitenkään suomalainen ilmiö. Aasialaiset tuovat melkein jokaisen ruokatarvikkeen mukanaan, Tikkanen naurahtaa.

Suomessa ulkomaalaisia ihmetyttää etenkin se, miten avoimesti elämme.

– Turvallisuus on usealle turistille ihmetyksen aihe: miten paljon meillä pidetään verhoja auki, miten ovissa ei ole sen kummallisempia turvalukkoja, kuinka avaimia jätetään milloin minnekin ja miten meillä eletään muutenkin rennon letkeästi. Tämä on huikea ero siihen, miten me kuitenkin itse pidämme itseämme hyvinkin sisäänpäin kääntyneinä, Tikkanen sanoo.

Juttua tarkennettu 14.10. klo 12.53. Tikkanen on yksi ensimmäisistä Airbnb-ammattilaisista, ei ensimmäinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?