Saunakuvakisa ratkesi: nämä viisi upeaa kuvaa ikuistetaan postimerkeiksi

Julkaistu:

Äärimmäisen tiukan kisan voittajaksi valikoituvat kuvat Kukkiajärven rannalta, Saarijärveltä, Haukivuorelta ja Parikkalan Särkisalmelta. Ahvenanmaan kilpailussa voittajaksi valikoitui Ängösundissa, Lumparlandissa otettu kuva.
Ilta-Sanomien ja Postin yhteisen saunakuvakisan voittajat on valittu.

Neljästä Manner-Suomessa otetusta ja yhdestä Ahvenanmaalla ikuistetusta kuvasta teetetään postimerkkisarja. Neljä kuvista valittiin Ilta-Sanomien kuvakilpailun kautta ja Ahvenanmaan kuva valittiin Ålandstidningenin samaan aikaan järjestämästä kuvakilpailusta.


Kisan tavoitteena oli löytää visuaalisesti mielenkiintoisia ja kauniita sauna-aiheisia kuvia. Postimerkkeihin päätyvät kuvat leviävät ympäri maailman ja omalta osaltaan levittävät Suomi-kuvaa.


Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä lähes 1500 kuvaa, joista esikarsinnan jälkeen tuotiin raadin eteen 300 kuvaa arvioitavaksi. Raati totesi kuvien tason todella hyväksi, mikä teki valinnan vaikeaksi. Ongelma oli kuitenkin tässä tapauksessa lähinnä positiivinen.


Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa ja saunominen on suomalaiselle lähes pyhä asia. Jokaisella on omanlaisensa saunomiseen liittyvät rituaalit ja kuvakilpailuun oli paneuduttu asiaan kuuluvalla hartaudella. Jokainen kilpailuun lähetetty kuva on varmasti lähettäjän mielestä se paras sauna, jonka kuuluisi voittaa, mutta raati teki valintansa puhtaasti postimerkkiä ajatellen.


Kuvan täytyy toimia hyvin pienessä koossa ja postimerkiltä lähtökohtaisesti odotetaan tietynlaista kauneus- tai kiinnostavuusarvoa. Tähän joku sanoisi, että kauneus on katsojan silmissä, mutta raati koostui kokeneista, silmäänsä harjaannuttaneista asiantuntijoista. Raadin puheenjohtajana toimi Postin tuotepäällikkö Tommi Kantola. Lisäksi raadissa olivat mukana graafikot Jukka Kinanen ja Matti Remes. Raatiin kuului myös Klaus Welp, joka tulee tekemään voittajamerkeistä postimerkkien graafisen suunnittelun. Ilta-Sanomista mukana oli valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio.


Alkukesästä kisa huomattiin Britanniassa asti, kun maailman suurin yleisradioyhtiö BBC huomioi saunakuvakisan News from Elsewhere... -juttusarjassaan, jossa käsitellään erilaisia ilmiöitä maailmalta.

– Postimerkkien kuvat matkustavat ympäri maailmaa ja levittävät itsenäisesti kuvaa Suomesta, kommentoi Kantola BBC:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt