Amerikkalainen blogi ylistää suomalaisen Robinin 9 neliön minimökkiä – ei tarvita edes rakennuslupaa! - Asuminen - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen blogi ylistää suomalaisen Robinin 9 neliön minimökkiä – ei tarvita edes rakennuslupaa!

Suomalaissuunnittelijan kädenjälkeä ihastellaan maailmalla.

Robin Falck oli 19-vuotias aloittaessaan Nidoksi ristityn minimökin suunnittelun.

18.8.2016 12:47

Muutama vuosi sitten suomalainen suunnittelija Robin Falck suunnitteli ja rakennutti itselleen Sipoon saaristoon unelmiensa mökin. Minimalistinen yhdeksän neliön pikkumökki on sen verran harvinaisuus, että siitä on kiinnostuttu ulkomaita myöten.

Yhdysvaltalainen Treehugger-blogi on erikoistunut kestävään kehitykseen. Blogissa ylistetään minimökin olevan sekä kaunis että ekologinen.

Blogi sanoo, että idyllisessä mökissä on samanlaista tunnelmaa, kuin Henry Thoreaun teoksessa Walden – elämää metsässä.

Robin Falck esitteli Nidoa Helsingin Sanomille vuonna 2014.

Nido-nimiseksi ristitty mökki on rakennettu Falckin suvun omistamalle tontille niin, että suomalaiset rakennusmääräykset voi kiertää. Rakennuksiin, jotka ovat pinta-alaltaan 10 neliömetriä tai enemmän, on saatava rakennuslupa. Falckin minimökki kiertää tämän olemalla vain neliön pienempi.

Falck kertoo Ilta-Sanomille viettävänsä mökillään mahdollisimman paljon aikaa, etenkin syksyllä ja keväällä. Mökistä tulee jatkuvasti yhteydenottoja, mutta kiinnostusta on ollut Suomea enemmän Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Kyseisen mökin lisäksi kehitteillä on kaksi uutta mallia. Mietin, kuinka mökit voisi helpommin myydä valmiina paketteina, AD:na työskentelevä Falck kertoo IS:lle.

Loft-tyyppisessä mökissä on suuri ikkuna, joka valaisee koko mökin. Vinoon rakennetussa korkeassa mökissä on muutaman neliön käsittävä nukkumaparvi, joka tuo lisätilaa.

Ulkona on suuri patio, jossa voi nautti aurinkoisista päivistä.

Suurin osa mökin rakenteista on kierrätysmateriaaleista valmistettu.

Robin Falck esitteli Nidoa Helsingin Sanomille vuonna 2014.

Falck oli 19-vuotias aloittaessaan suunnittelutyön vuonna 2009. Idean jälkeen kesti vain muutama kuukausi, kun mökki oli jo paikoillaan.

Hän kertoi Helsingin Sanomille vuonna 2014, että rakentaminen oli kuin aikuistumisriitti, jonka aikana hän kasvoi pojasta mieheksi.

– Olin menossa armeijaan, ja jo pitkään olin haaveillut pystyttäväni suvun metsiin jotain omaa. Pääsiäisen metsätalkoissa löysin tämän läntin ja mietin, että tässä on täydellinen paikka, hän kertoi HS:lle.

Mökin hinnaksi muodostui noin 10 000 euroa.

Nido on esitelty muutaman vuoden aikana ainakin Northern Delights -kirjassa, useissa blogeissa sekä Wohnträume-, Decasa-, LXRY- ja Home Magazine -lehdissä.

Robin Falck esitteli Nidoa Helsingin Sanomille vuonna 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?