Häiritsevätkö banaanikärpäset? 10 helppoa vinkkiä, joilla pääset eroon niistä

Kesä on banaanikärpästen kulta-aikaa. Onneksi on monia tapoja häätää keittiön kutsumattomat vieraat.

Banaanikärpäset löytävät kesän puolen välin tiensä suomalaisten koteihin.

19.7.2016 19:01

Heinäkuu. Mätäkuu. Banaanikärpäskuukausi. Viimeistään kesän puolen välin jälkeen nämä keittiötuholaiset löytävät tiensä suomalaisten koteihin.

Oletko yrittänyt jo väsymiseen saakka nitistää nuo pienet pörriäiset?

Kaiken lähtökohtana on siisti koti, jossa biojäteastia suljetaan kiinni kunnolla ja tyhjennetään tarpeeksi usein. Työtasot ja tiskialtaat kannattaa pitää puhtaina ja hedelmät pestä kotona heti, sillä niissä voi olla banaanikärpästen munia.

Jos koti on jo siisti, on aika ottaa muut apuvälineet esiin. Yksikin keino tepsii, mutta jotkut ovat yhdistäneet jopa kaikki kohdissa mainitut avut yhdeksi tehokeinoksi. Toisille riittää yksi häätökikka.

Mielikuvituksellisimmat omaksuvat suoraan viimeisen kohdan.

1. Viritä sokeriansa

Jos haluaa häätää banaanikärpäset myrkyttömästi, voi nitistämiskeinoksi ottaa helpon raaka-aineen: sokerin. Kun laittaa sokerivettä pieneen astiaan, esimerkiksi lastenruokapurkkiin tai pulloon, makean perässä tulevat banaanikärpäset lentävät sinne ja hukkuvat.

2. Imuroi ötökät

Moni vetää banaanikärpäset pois joko tavallisella tai käsi-imurilla. Helppoa ja nopeaa!

3. Tarjoa viiniä

Erityisesti makea punaviini lasin tai pullon pohjalla houkuttelee banaanikärpäset ansaan. Viinipullo toimii lasia tehokkaammin, sillä sieltä öttiäiset eivät nouse ylös niin helposti. Mutta yön yli tiskipöydälle jätetty viinilasikin käy oikein hyvin. Aamulla kärpäset ovat hukkuneet viiniin. Osa käyttää myös makeita siidereitä ja lisää tipan astianpesuainetta mukaan rikkoakseen pintajännityksen.

4. Turvaudu viinietikkaan

Jos banaanikärpäsille ei halua tarjoilla vapaa-ajan juomiaan, kuten siideriä tai viiniä, kannattaa kokeilla viinietikkaa. Mitä makeampi etikka, sitä parempi se on banaanikärpästen torjuntaan. Astian suulle voi laittaa suppilon ja pohjalle viinietikkaa, jolloin kärpäset eivät pääse nousemaan ylös suppiloon.

5. Houkuttele hunajalla

Banaanikärpäset juuttuvat kätevästi hunajalasiin. Houkuttimena toimii myös siirappi.

6. Jätä mehupurkki esille

Älä huuhtele tyhjää mehupurkkia, vaan jätä se pöydälle. Pian purkin suuaukko täyttyy kärpäsistä, ja sen voi viedä roskiin.

7. Hyödynnä hedelmä

Ylikypsä hedelmä lasipurkissa tai avonaisessa muovipussissa imee banaanikärpäset yhteen paikkaan. Sen jälkeen kärpästen päälle voi suihkuttaa puhdistusainetta tai sulkea muovipussin – ongelma ratkaistu!

8. Purista ketsuppia

Ketsuppikikkoja on monenlaisia. Pullon jämistä on helppo tehdä ansa viinipullon tavoin. Ketsuppia voi puristaa myös astiaan, jonka jättää syötiksi vähintään yön ajaksi.

9. Kelmuta

Kelmu virittää ansan huippuunsa! Ketsuppia tai muuta makeaa ainetta lorautetaan lautaselle, joka suojataan rei’itetyllä muovikelmulla. Banaanikärpäset sukeltavat rei’istä sisään, mutta ne eivät pääse lautaselta enää takaisin ja silloin ne on helppo nitistää kelmun alle.

10. Myrkytä

Kodin pienet tuholaiset saapuvat sisälle usein avoimista ovista ja ikkunoista. Oven ja ikkunoiden pieliin sekä tiskipöydälle voi suihkuttaa hyönteismyrkkyä, jos sitä löytyy kotoa. Toimenpide täytyy toistaa, jotta saa varmimman lopputuloksen.

+ Kuvittele ne keijuiksi

Osa ihmisistä ei häiriinny banaanikärpäsistä lainkaan. Ne tulevat ja menevät. Tai ne voi nähdä kokonaan uudesta kulmasta, kuten tässä Niksi-Pirkan klassikossa.

”Banaanikärpäset asunnossa eivät ole niin ärsyttäviä kun kuvittelee, että ne ovat pieniä keijuja.”

Lähteet: Martat , Good Housekeeping

Lue lisää:

Lääkäri neuvoo: näin suojaudut punkeilta

11+1 tapaa huijata koti siistiksi

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Nämä kuvat lohduttavat, jos kotisi ei ole kuin sisustuslehdissä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?