Asuminen

Seinäjoen asuntomessut pähkinänkuoressa: 15+1 faktaa messuvieraalle

Julkaistu:

Asuntomessut
Seinäjoella järjestettävät asuntomessut käynnistyvät perjantaina. Kohteita on tänä vuonna 43.
Viitenä edellisenä vuonna asuntomessuilla on käynyt noin 100 000–140 000 vierailijaa. Mitään virallista kävijätavoitetta ei kuitenkaan ole, kertoo projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

– Aiemmista vuosista on opittu, että moni asia, kuten esimerkiksi sää, vaikuttaa kävijämääriin. Jos olemme lähellä edellisvuosien määriä, voimme kuitenkin olla todella tyytyväisiä, Joensuu sanoo.

– Tärkeintä on näyttää 43 laadukasta kohdetta ja ammattitaidolla rakennettu asuinalue.


Ilta-Sanomat koosti 15+1 faktan listan asuntomessukävijöille:

1. Asuntomessut järjestetään Pruukinrannassa Seinäjoella. Ne ovat avoinna 8.7.–7.8. joka päivä kello 10–18. Lipunmyynti porteilla sulkeutuu kello 17. Aikuisten liput maksavat 22 euroa ja lasten ja erityisryhmien liput maksavat 11 euroa. S-etukortilla saa alennusta, jos liput ostaa tämän päivän aikana. Myynnissä on myös perhelippu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Ilmaiset messubussit liikennöivät messualueen ja raviradan pysäköintialueen välillä 10–15 minuutin välein messujen aukioloaikojen puitteissa. Lisäksi alueelle pääsee paikallisliikenteen busseilla sekä Pikalinkki-bussilla, joka kulkee Seinäjoen kauppakeskusten kautta.

3. Yleisön parkkialue sijaitsee Seinäjoen raviradalla osoitteessa Ravitie 9, Seinäjoki. Autojen ja moottoripyörien pysäköinti maksaa 10 euroa kulkuneuvoa kohden, kun pysäköinti ostetaan messuportilta tai netistä. Pois lähdettäessä ostettuna pysäköinti maksaa 15 euroa kulkuneuvolta. Pysäköintimaksuun sisältyy kuljetus messualueelle ja takaisin.

4. Kohteisiin tutustutaan messuilla itsenäisesti. Karttoihin on merkitty teemareittejä, jos ei esimerkiksi ehdi tutustua koko alueeseen. Taloissa on vähintään 1–2 esittelijää paikalla asuntomessujen ajan, jos haluaa kysyä jotain talosta.

5. Alueella on pääravintolan ja à la carte -ravintolan lisäksi kolme kahvilaa, jäätelökioskeja ja grilli. Omia eväitä voi syödä esimerkiksi ranta-alueen penkeillä ja pöytien ääressä.


6. Messuille voi tulla myös lasten kanssa. Puukerrostalossa sijaitsee lapsiparkki Muksula, jonne voi jättää 2–7-vuotiaat lapset, jos vanhemmat haluavat kiertää messualuetta rauhassa. Hoitomaksu on 5 euroa alkavalta tunnilta. Muksulassa on myös vauvojen hoitotila ja myös messualueen inva-wc:t on varustettu vauvojen hoitopöydällä. Duudsonit Activity -teemakierros on suunniteltu myös lapsia ja nuoria silmällä pitäen. Alueella on myös kaksi leikkipuistoa.

7. 14 hehtaarin messualueella on 43 kohdetta. Alueella on 35 pientaloa, joista yksi on paritalo. Lisäksi alueella on puukerrostalo sekä riviluhtitalo.


8. Messuasunnoista myymättä on vain kohde 5, Vivolan Kotola. Talon myynti alkoi vasta pari viikkoa sitten ja sitä välittää paikallinen kiinteistönvälittäjä. Samalle tontille rakennetaan vielä ryhmään kuusi muuta samantyyppistä taloa. Ensimmäinen on valmistunut nyt messuille, mutta myynnissä ovat myös tulevaisuudessa rakennettavat talot.

9. Tonttien hakuaika oli keväällä 2014. Alussa mukana oli 29 rakentajaperhettä, joilla oli jo valmiit talosuunnitelmat, sekä viisi talotehdasta, joilla ei vielä ollut asiakasta. Myöhemmin mukaan tuli vielä yksi talotehdas.

10. Suurin osa alueelle muuttavista on perheitä, mutta mukana on myös yksi sinkku sekä kolme vanhempaa pariskuntaa.

11. Messujen toimesta yhtenäisellä tavalla rakennetun kustannusarvion mukaan halvin talo on ollut 278 000 euroa ja kallein 683 700 euroa.


12. Pienin talo on Vivolan rakentama Kotola, jossa on 91 neliömetriä. Suurin talo on Forte Kivitalojen 233 neliömetrin Villa Tango.

13. Esteettömyys on huomioitu asuntomessuilla siten, että kaikkien talojen ensimmäisiin kerroksiin on mahdollista päästä pyörätuolilla. Yhdessä talossa on hissi toiseen kerrokseen, mutta kaikissa taloissa ei toiseen kerrokseen ole esteetöntä pääsyä.

14. Messukohteet ovat yhtä lukuun ottamatta suomalaisten suunnittelemia. Yhtenä poikkeuksena on ruotsalaisen talotehtaan Fiskarhedenvillan kohde Tupien Tupa, jossa on ruotsalainen arkkitehti. Talotehtaalla on kuitenkin myös suomalainen edustus ja se on suunniteltu seinäjokisen rakentajaperheen toiveiden mukaisesti.

15. Puurakentaminen on vahvasti esillä tämän vuoden asuntomessuilla. Massiivipuuta on niin hirsirakenteissa elementtirakenteisena kuin uutena CLT-rakenteena.

+1 Kenties tunnetuimmat Seinäjoen messutalojen rakentajat ovat pikaluistelija Pekka Koskela sekä Duudsoneiden Hannu-Pekka Parviainen, jotka ovat myös rakentaneet kotinsa Pruukinrantaan.

Lähteet: Suomen Asuntomessut, projektipäällikkö Kirsi Joensuu

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt