Nyt se on laskettu: näin paljon Suomessa voi säästää sähköä ilmalämpöpumpulla

Julkaistu: , Päivitetty:

VTT:n laskelmien mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa säästää 35–40 % lämmöntarpeesta.
Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo kartoittaneensa ensimmäistä kertaa laskennallisesti ja luotettavasti, kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää energiaa Suomen olosuhteissa.

VTT:n laskelmien mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa säästää 35–40 % lämmöntarpeesta. Lisäksi lämpöilmapumpun säästövaikutuksia tutkittiin tulevissa lähes nollaenergiataloissa. Koko 82-sivuisen tutkimusraportin voi lukea täältä.

VTT:n tulosten mukaan ilmalämpöpumput kattoivat rakennuksen tilojen ja ilmanvaihdon lämmöntarpeen 40–60-prosenttisesti yhdellä lämpöpumpulla. Kaksi lämpöpumppua kaksikerroksisessa rakennuksessa kattoi jo noin 90% lämmöntarpeesta.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mielestä on tärkeää, että potentiaalisille säästöille saatiin nyt laskentamalli.

– Ilmalämpöpumppuja myydään vuosittain noin 50 000 kappaletta, mikä kertoo siitä, että kuluttajat ovat jo havainneet niiden tehokkuuden, asumisviihtyvyyden lisääntymisen ja kannattavuuden.


SULPU:N tilastojen mukaan Suomessa on yli 550 000 ilmalämpöpumppua. Lukumäärä on kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja jatkaa kasvuaan. Ilmalämpöpumppujen merkitys yksityistalouksien energiansäästössä, uusiutuvan energiankäytön edistämisessä ja kasvihuonekaasujen vähentämisessä on huomattava.

VTT toteutti hankkeen 2015–2016. Sitä rahoittivat ympäristöministeriö ja SULPU ry.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt