Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen Löylyä ei rakennettukaan täysin suomalaisesta puusta – tuotiin Venäjältä! ”Olisi tullut merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia”

Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Löyly-saunaravintolassa ei käytetty alkuperäisten suunnitelmien mukaan kotimaista FSC-sertifioitua puuta.

21.6.2016 19:53

Toisin kuin alun perin oli tarkoitus, Helsingin Hernesaaren Löyly-saunaa ei rakennettu kokonaisuudessaan kotimaisesta FSC-sertifioidusta puusta. Ravintolarakennuksessa on jouduttu käyttämään myös venäläistä FSC-sertifioitua mäntyä.

Puu on peräisin Karjalan Kostamuksesta.

Kansanedustaja Antero Vartia (vihr) kertoo, että hän ja näyttelijä Jasper Pääkkönen saivat tiedon muutoksista alkuvuonna. He olivat olleet siinä luulossa, että rakennusmateriaalina on suomalainen FSC-sertifioitu puu.

  • Yllä olevalla Metro Helsingin videolla Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen esittelevät Löylyä.

Joulukuussa Vartia ja Pääkkönen kävivät Pieksämäellä seuraamassa puun kaatoa ja puiden merkitsemistä.

Vartia on harmissaan muutoksista. Vartia sanoo syypääksi suomalaisen alihankkija Nextimberin ja sen toimitusvaikeudet.

Nextimber ei olisi onnistunut toimittamaan suomalaista FSC-sertifioitua puuta säädetyssä aikataulua. Ratkaisuksi Nextimber hankki venäläistä FSC-sertifioitua puuta.

Vartia kertoo IS:lle, että ilman venäläistä puuta Löyly-hanke olisi lykkääntynyt ja kustannukset olisivat paisuneet.

– Olisi tullut merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia ja lisäkuluja sopimusrikkomuksista. Ja olisimme menettäneet kesän myynnin.

Löyly-saunan käyttämästä venäläisestä puusta kertoi ensin Maaseudun Tulevaisuus.

Löyly-saunaravintola sijaitsee Helsingin Hernesaaressa.

WWF: Paras mahdollinen sertifikaatti

Ilta-Sanomien haastatteleman WWF:n metsäasiantuntija Annukka Valkeapään mielestä kuluttajan ei kannata olla huolissaan venäläisen FSC-sertifioidun männyn käytöstä, sillä FSC on hänen mukaansa ympäristön kannalta paras olemassaoleva sertifikaatti.

FSC-merkki ottaa kansainvälisissä periaatteissaan huomioon ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset.

–  Vaikka FSC-sertifioinnissa on maakohtaisia eroja, sertifikaatin periaatteet ja kriteerit ovat kaikkialla samat, Valkeapää kommentoi.

Rakennuksen sisärakenteissa on käytetty kotimaista koivua.

– Suomessa ei vielä ole riittävästi tahoja, jotka FSC-sertifikaattia tarjoaisivat. Asia on kuitenkin muuttumassa, koska markkinoilla on jo kysyntää, Valkeapää kommentoi.

FSC-sertifikaatti

  • FSC eli Forest Stewardship Council, hyvän metsänhoidon neuvosto, on kansainvälinen organisaatio, joka on luonut kriteerit metsien sertifioinnille. FSC-sertifikaatin saanut puu on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää.

  • FSC:n ympäristökriteerit takaavat esimerkiksi, että metsänhoidossa suojellaan biologista monimuotoisuutta sekä vesistöjä, maaperää ja herkkiä ekosysteemejä. FSC on myös ainoa kansainvälinen puutuotteiden sertifiointijärjestelmä, johon sisältyy muun muassa kriteerit työntekijöiden työolosuhteista, työturvallisuudesta ja terveydenhoidosta.

  • Metsien FSC-sertifioinnin tavoitteena on edistää myös metsätalouden kannattavuutta, muun muassa parantaen sertifioitujen puutuotteiden myyntiä, markkinoillepääsyä ja parempaa hinnoittelua.

Lähde: WWF

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?