9 niksiä mökkiläiselle: Näin säästät jopa satasia vuodessa - Asuminen - Ilta-Sanomat

9 niksiä mökkiläiselle: Näin säästät jopa satasia vuodessa

Kesämökin pitäminen on entistä kalliimpaa lystiä. Sähkölaskut ja kiinteistövero maksavat maltaita.

Pentti Heikkurinen suosittelee mökin lämmittämistä puilla. Siitä syntyy lämpöä ja tunnelmaa.­

14.6.2016 18:35

Kesämökin ylläpitokulut ovat kallistuneet reippaasti viime vuosina.

Tuoreesta saaristoasiain neuvottelukunnan julkaisemasta mökkibarometrista paljastuu, että kulut ovat kasvaneet kolmanneksen. Viime vuonna kesämökin ylläpitokulut olivat vajaa 1 300 euroa. Vielä seitsemän vuotta sitten vastaavat kulut olivat 960 euroa.

Mökillä suurin menoerä on sähkölasku. Sähköstä mökkiläinen pulitti viime vuonna keskimäärin 599 euroa.

– Mökkien ympärivuotinen käyttö on lisääntynyt ja mökeillä on enemmän sähkölaitteita, tutkimuspäällikkö Heikki Miettinen mökkibarometrin laadinnasta vastaavasta Finnish Consulting Groupista selvittää lisääntyvää sähkön kulutusta.

Sähkön kulutusta on lisännyt myös se, että jätevesiasetus sai monen mökkiläisen hankkimaan kesäpaikkaan vesijohdot. Mökeillä on nyt pakko pitää talvella peruslämpöä, etteivät putket jäädy.

Sähkön lisäksi mökkiläinen joutuu maksamaan tienhoidosta, laiturista, jätehuollosta, jätevedestä.

Yksi rahareikä on kiinteistövero

Verottajan tilaston mukaan suomalaiset maksoivat vapaa-ajan asunnoista vuonna 2014 kiinteistöveroa 85 miljoonaa euroa. Kun varsinaisia kesämökkejä on maassa noin puoli miljoonaa, kiinteistövero merkitsee vuodessa keskimäärin 170 euron kulua.

Viisi vuotta aiemmin kiinteistövero oli keskimäärin 114 euroa kesämökkiä kohden.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen valittaa, että verotus on epäoikeudenmukainen mökkiläiselle.

– Kiinteistövero on lähes kolminkertainen vakinaiseen asumisen verrattuna. Vaikka se on kunnallinen vero, emme saa mitään erityispalveluja vakinaisiin asukkaisiin nähden, vaikka maksamme näin paljon enemmän veroja.

Uhkaava kuluerä

Kesämökkiä hankittaessa on hyvä selvittää kiinteistökauppoihin liittyvät yllättävät kuluerät.

Kulut uhkaavat nousta tienhoitomaksuissa. Nykyisin moni mökkiläinen saa nauttia kunnan palveluksista, kun syrjäseuduilla on vielä asukkaita ja maatiloja. Kunta pitää huolen syrjäteiden kunnosta ja hoidosta.

– Vakinaiset asukkaat mökkiteiden varsilla ovat häviämässä ja teiden hoito on jäämässä mökkiläisten harteille, Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen varoittaa.

Ihmiset ikääntyvät. Maatilat jäävät kylmäksi. Vanhukset siirtyvät asumaan palvelukoteihin. Teiden hoito siirtyy mökkiläisten hoidettavaksi, mikä lisää vapaa-ajan asumisen kustannuksia.

9 keinoa säästää

Pienistä puroista syntyy suuri virta. Kesämökkiläinen voi säästää satoja euroja vuodessa, kun kilpailuttaa ja etsii vaihtoehtoja.

1. Kilpailuta sähkölasku

Sähkölaskun kilpailuttaminen voi tuoda satojen eurojen vuosisäästöt. Tinkimisen varaa on sähkön kilowattihinnoissa ja perusmaksuissa.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen sanoo, että nyt on aika kilpailuttaa sähköyhtiöitä. Mökkiläinen voi ottaa ilon irti siitä, että maailmanmarkkinoilla sähkö on edullista.

Heikkurinen onnistui laskemaan kesämökin vuosittaista sähkölaskua 274 euroa vaihtamalla sähköyhtiötä. Hänen mökillään kulutus on 11 000 kilowattia.

Heikkurinen sanoo, että turhasta ei kannata maksaa.

– Kolmosella pitää alkaa kilowattitunnin hinta. Olen katsonut, että ihmiset maksavat yli 5 senttiä kilowattitunneista. Se on niitä vanhojen aikojen hintoja.

Perusmaksusta Heikkurinen ei maksa nykyisin mitään. Pahimmillaan hän maksoi 4,5 euroa kuukaudessa. Sähkön perusmaksuihin meni yli 50 euroa vuodessa.

– Perusmaksuissa 1–1,5 euroa on inhimillinen.

2. Sadevesi talteen

Talousvedellä lutraaminen kostautuu sähkö- ja jätevesimaksuissa.

Heikkurinen neuvoo keräämään sadevedet talteen. Vesisammioihin kannattaa kerätä katolta valuvat hulevedet.

– Sadevettä voi hyödyntää kasvimaalla, istutuksissa, nurmikon kastelemisessa. Turha siihen on käyttää kallista talousvettä.

Muista vähentää mökillä teetetyt remontit verotuksessa.­

3. Muista kotitalousvähennys

Kesämökin remonteissa voi käyttää hyväksi kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 400 euroa henkilöä kohden.

Kesämökillä kotitalousvähennystä saa muun muassa mökin korjaamiseen, maalaamiseen, nurmikon uusimiseen, turvalukon asentamiseen, porakaivon kunnostamiseen, laiturin rakentamiseen.

Vähennystä saa vain työkuluista. Remonttireiskaksi on hankittava sellainen, joka takana on rekisteröitynyt yhtiö tai toiminimi.

Ilmalämpöpumppu voi laskea energiankulutusta useita kymmeniä prosentteja.­

4. Hanki lämpöpumppu

Kaikkea energiaa ei tarvitse ostaa, vaan kesämökin pienen kulutuksen voi tuottaa itse esimerkiksi aurinkopaneelien avulla. Mökkiläinen voi säästää energian kulutuksessa myös ilmalämpöpumppujen ja maalämmön avulla.

Pentti Heikkurinen on hankkinut varastoautotalliin ilmalämpöpumpun. Hän on laskenut pumpun tuoneen sähkönkulutukseen lähes 25 prosentin säästöt.

Heikkurinen sanoo, että lämpöpumpun hinnat ovat laskeneet ja laitteet ovat toimintavarmoja.

– Lämpöpumpun saa asennettuna 60 neliön tilaan tuhannella eurolla. Jos se laskee energian kulutusta 20–25 prosenttia, pumppu maksaa itsensä takaisin.

Aurinkopaneeli hankinta ja asentaminen maksavat vielä tuhansia euroja. Heikkurinen tekee laskelmia, kannattaako investointi.

5. Käytä tulta

Mökin lämmityksessä ja ruoanlaitossa kannattaa käyttää hyväksi takkoja, uuneja ja muita tulipesiä.

On turha maksaa kalliista sähköstä, jos omalta tonnilta löytyy risuja, männynkäpyjä ja muuta poltettavaa.

– Tuli tuo kesämökkiin fiilistä. Se antaa lämpöä myös henkisellä puolella, Heikkurinen kehuu.

6. Säästä sähköä

Sähkön kulutuksessa voi jokainen säästää. Sähkösyöppöjä ovat kotitalouskoneet, pesukoneet, jääkaapit, pakasteet, liedet, tietokoneet.

– Atk-laitteissa pitää olla huolellinen, etteivät ne ole ympäri vuorokautta päällä ja koko ajan latauksessa, Heikkurinen neuvoo.

Yksi säästökohde on sähkölämmitys. Jos mökillä on talvella lämmitys, sähkö on paras pitää mahdollisimman alhaalla.

– Kun mökkiä ei käytä, lämpö täytyy säätää 5–10 asteelle. Sitten kun tullaan mökillä, lämpötila nostetaan 15–20 asteeseen.

Sekajäteastia ei pääse täyttymään, kun ruoan jätteet menevät kompostiin.­

7. Kierrätä jätteet

Kaikkea jätettä ja roinaa on turha viskata jäteastioihin. Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo kehottaa kierrättämään mahdollisimman paljon kesämökin jätteestä.

– Ruoanjätteitä varten on mökkikomposti. Sen pitää olla umpinainen niin, etteivät hiiret pääse sinne.

Erilaisille tavaroille on eri puolilla maata omat keräyspisteensä. Pisteet selviävät nettisivuilta www.kierratys.info.

8. Hanki kimppa-astia

Jokainen mökkiläinen joutuu hoitamaan roskansa jätekeräykseen. Vaihtoehtoina ovat yleensä oman jäteastian pito tai jätteiden vienti alueelliseen keräyspisteeseen. Alueellisissa keräyspisteissä käyttömaksu voi olla yli sata euroa.

Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo kehottaa harkitsemaan mökkialueella kimppa-astiaa, jonne useampi mökkiläinen vie jätteensä. Säästöä syntyy, kun kulut jakaantuvat useiden käyttäjien kesken.

9. Talkoot pystyyn

Mökkitien maksuissa voi säästää järjestämällä talkoita.

Suomen Tieyhdistyksen johtaja Jaakko Rahja kertoo, että joillakin paikkakunnilla mökkiläiset ovat pitäneet alkukesänä talkoita, joissa on raivattu tien varsien vesakoita.

– Talkoiden päätteeksi on sitten pidetty yhteiset talkootanssit. Voi tietysti olla, että saavutetut säästöt ovat menneet tarjoiluun.

Millaisia säästöniksejä sinulla on? Kommentoi ja keskustele alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?