Väärälle puolelle kasvaneet kuusenoksat suututtivat asukkaan – naapuri ratkaisi asian erikoisella tavalla

Väärälle puolelle kaartuvat puunoksat tai toisen tontille sijoitetut aidat ja roskapöntöt ovat yleisiä naapuririitojen aiheita. Ilta-Sanomien lukijat kertovat, kuinka eripurat voivat saada alkunsa.

Naapuririitoja aiheuttavat muun muassa toisen tontille kurottavat puunoksat ja väärin sijoitellut aidat. Kuvituskuva.

13.6.2016 11:18

Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla taipalsaarelaisten naapureiden riidasta, jossa yhdeksän senttiä toisen tontin puolella sijainnut aita on työllistänyt viranomaisia jo lähes puoli vuotta.

Naapuririidat ovat tuttuja myös Ilta-Sanomien lukijoille. Joskus epäsovun voi laukaista vaikkapa varjostava puu ja oksat, jotka kaartuvat naapurin puolelle.

Näin lukijat kertovat kokemuksistaan:

Puut ovat Ilta-Sanomien lukijoiden mukaan yleisiä riidan aiheita. Naapurin toive huomioon –nimimerkin tuttavapiirissä kuusesta lähtenyt eripura ratkaistiin erikoisella tavalla.

– Tiedän tapauksen, jossa naapuri valitti liian lähellä rajaa olevasta isohkosta tasaisen kauniisti vapaasti kasvaneesta kuusesta, kuinka oksat tulevat hänen puolelleen. No, naapuri otti valituksen vastaan ja leikkasi kuusestaan oksat rajan puolelta runkoa myöten tasaiseksi.

Kaartuvatko pihasi puiden oksat naapurin puolelle? Kuvituskuva.

Puun ei tarvitse edes kasvaa naapurin puolella ja siltikin siitä voi olla harmia. Hildur-nimimerkillä kirjoittanut kertoo, että heitä ärsyttää naapurin myrkkypensas.

– Meillä naapurin myrkkypensas on tappanut kaksi omenapuuta ja se pimentää pihaa. Pensaan oksat ovat niin korkealla, etten ylety niitä leikkaamaan.

Nauratti makeasti -nimimerkillä kirjoittanut kertoo, että puu aiheuttaa ongelmia myös vuokrataloyhtiössä.

– Pari viikkoa sitten eräs nainen kailotti rivitalotaloyhtiön pihamaalla suurkartanonomistajan elkein ja suureen ääneen, kuinka naapurin puolella kasvava puu nojaa huoneistojen pihojen väliseen aitaan ja kallistaa sitä hänen tontilleen. Puu ehdottomasti kaadettava heti! Koko taloyhtiön kaikki asunnot ovat saman vuokrayhtiön omistuksessa ja yksikään asukkaista ei taida omaa vuokraansa omalla palkalla maksaa, vaan asumiset maksetaan verovaroista. Silti näyttävä ja kuuluva raivari siitä, kuinka puu tulee aidan kanssa hänen tontilleen!

Jätesäiliö harmittaa

Ja joskus riita syntyy, vaikka itse tämänhetkiset asukkaat eivät olisi siihen syyllisiä, kertoo nimimerkki Tekninen isännöitsijä.

– Eräässä rivitaloyhtiössä osakkaat rakensivat itse lauta-aidat asuntojen pihojen välille. Yksi osakkaista rakensi maastosyistä aidan noin 30 senttiä yhteisestä rajasta naapurin puolelle naapurin luvalla. Huoneistojen omistajat vaihtuivat ja uudet joutuivat riitoihin keskenään. Hän, jonka puolella aita oli, vaati naapuria siirtämään aidan yhteiselle rajalle. Naapuri rakensi uuden aidan tarkalleen rajalle. Kun naapuri vaati purkamaan vanhan aidan, aidan rakentaja ilmoitti, ettei tule toisen tontille aitoja purkamaan.

Aita voi aiheuttaa naapuririidan. Kuvituskuva.

Monet pitävät mölyt mahassaan, vaikka naapurin käytös harmittaakin. Nimimerkillä Kukkahattu kirjoittanut kertoo, että ei viitsi puuttua epäkohtaan, koska ei halua turhia riitoja aiheesta.

– Kyllä itseäkin häiritsee, kun naapurin jätesäiliöt ovat puoliksi meidän tontilla (ihan ulko-oven lähellä), vaikka rajan paikka on varmasti tiedossa ihan tarkasti. Joudun kuitenkin itse vain puremaan hammasta, kun en haluaisi mitään turhaa riitaa aiheesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?