Hanna säästi tuhansia euroja alle puolessa vuodessa ja toteutti unelmansa – näitä keinoja hän käytti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Hanna säästi tuhansia euroja alle puolessa vuodessa ja toteutti unelmansa – näitä keinoja hän käytti

12 vinkkiä, joiden avulla alle 2000 euroa kuussa tienannut nainen säästi 6000 euroa alle puolessa vuodessa.

8.4.2016 18:38

Unelma matkasta sai aikaan kainuulaisnaisen elämänmuutoksen. Säästötavoite oli 10 000 euroa. Näin hän onnistui:

1. Aloita budjetista

Tein itselleni rehellisen, lähes inhorealistisen budjetin Word-dokumenttiin ja päiväkirjaani. Kirjasin ylös kaikki tuloni ja laskin, miten paljon voin käyttää viikon menoihin. Myöhemmin tutustuin pankkini mobiilisovellukseen Pivoon, joka näyttää reaaliaikaisesti, mihin käytän rahaa.

Eniten rahaa kuluu asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen. Jos niitä kuluja pystyy muuttamaan, säästöön jää sievoisia summia.

2. Säästä asumiskuluissa

Aivan ensimmäiseksi irtisanoin vuokra-asuntoni Kainuussa. Muutin 300 kilometrin päähän isoäitini luo hänen omakotitaloonsa ja menin töihin paikalliseen lehteen. Isoäitini kanssa asuminen helpotti urakkaani valtavasti: säästin asuin- ja ruokakustannuksissa 4 000 euroa.

3. Ajattele eläväsi ”nollabudjetilla”

Aloin ajatella jatkuvasti, että budjettini on nolla euroa. Ostin vain elintärkeitä juttuja, kuten lääkkeitä ja bensaa. Muita pakollisia kuluja olivat autovakuutus ja 500 euron veromätkyt.

Käytännössä minun piti karsia menoistani aivan kaikki ylimääräinen. Ajattelin, että syksystäni tulee kurjaa kituuttamista. Olin väärässä. Ensimmäinen säästöviikko oli pahin. Mutta kolme ja puoli kuukautta myöhemmin olin säästänyt tililleni tarvitsemani summan.

4. Hylkää kortti ja käytä käteistä

Ryhdyin käyttämään käteistä kortin sijaan. Kun maksoin seteleillä, näin konkreettisesti rahanmenon. Kortti oli minulle kuin rahalähde, joka jää aina maksamisen jälkeen itselle, kun taas setelit ja kolikot eivät tule enää takaisin.

5. Säästä ruokamenoissa

Aamupalaksi söin kaurapuuroa rahkan ja itsepoimittujen marjojen kanssa, lounaalla nautin eväsleivät, illalliseksi popsin herkullista salaattia, kanaa, lihaa ja perunoita, joita isoäitini oli valmistanut, ja ennen nukkumaanmenoa söin hedelmiä. Ruokamenoissa säästin 1 700 euroa, koska asuimme yhdessä isoäitini kanssa.

Työpaikkalounaista luopuminen oli koko säästökuurissa ikävintä. Minun budjetillani ei ollut varaa käydä ravintolassa lounaalla. Tunsin, että jään jostain hyvin olennaisesta paitsi, kun en voinut jutella mukavia työkavereiden kanssa.

6. Käytä kekseliäisyyttä lahjoissa

Pidin nollabudjetin myös joululahjoissa. Annoin lahjaksi omia hyväkuntoisia tavaroitani, löysin kirpputorilta aarteita ja tein lahjoja itse. Näin neljääntoista lahjaan kului vain 32 euroa.

7. Tarkasta säännölliset menot

Huomasin, että puhelinliittymäni oli minulle vääränlainen, koska tarvitsin vain vähän puheaikaa. Muutin puhelinliittymäni yli puolet halvempaan. Tein samoin vakuutuksilleni, joista maksoin ylihintaa. Näin säästin 220 euroa.

8. Hanki lisätuloja

Budjettini paljasti, ettei pelkkä säästäminen riittäisi. Hankin töitä sählykerhon ohjaajana ja maalauskurssin muotokuvamallina. Näin tienasin 400 euroa.

9. Myy turhaa omaisuutta

Sain lisätuloja myös myymällä omaisuuttani. Inventoin kaikki tavarani, jätin vain tarpeellisen ja myin loput nettipalstoilla. Vaatteeni, huonekaluni, vanhat pelini, koruni ja astiani olivat hyväkuntoista ja menivät kaupaksi nopeasti. Niistä jäi käteen 300 euroa.

10. Maksa vain välttämättömyyksistä

Seuraavaksi luovuin kuukausittaisista kampaaja-, kosmetologi-, hieroja- ja kuntosalikuluista. Ne oli helppo hylätä, koska tiesin, että luopuminen on väliaikaista. Säästin niistä 150 euroa kuussa.

Minulla oli tapana käyttää eniten rahaa vapaa-aikaan: noin 400 euroa kuukaudessa kului juhlimiseen, huveihin ja matkustamiseen. Rakastan elokuvia, konsertteja, pitkiä juhlia ja ystävien luo matkustamista. Nyt juhlin paljon vähemmän, eli noin kerran kahdessa kuukaudessa.

11. Vähennä bensakuluja

Kävelin ja pyöräilin autoilun sijaan. Kun minulla oli tapaaminen toisessa kaupungissa, etsin netistä kimppakyydin.

12. Korjaa rikki mennyt

Lisäksi korjasin kaikki rikki menneet vaatteeni ja tavarani sen sijaan, että olisin ostanut uutta. Näillä tavoilla säästin 2 000 euroa.

Loppujen lopuksi käytin säästökuurini aikana viikossa 50–100 euroa.

Näin säästöt kertyivät:

Ruoka: 1700 €

Muutokset vakuutuksissa ja puhelinsopimuksissa: 220 €

Juhlinta, vapaa-aika: 1500 €

Matkustuskulut (vaihto kimppakyyteihin ja julkisiin): 500 €

Kuntosali-, kampaaja- ja hierojakäynnit: 500 €

Säästöt joululahjoissa: 500 €

Sivutuloja mallin- ja ohjaajantöistä: 400 €

Omaisuuden myyntitulot: 300 €

Yhteensä: 5 620 €

Lue myös:

Ruokako kallista? Tämä kulinaristipari syö hyvin alle 60 eurolla viikossa

Pärjäääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Tili taas tyhjä? Tässä 6 helppoa keinoa säästää rahaa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Mainos: Biltema

Herkullisia hyötykasveja, rentoa yhdessäoloa ja ihanaa kesätunnelmaa – poimi ideat kasvihuoneeseen

Multaiset sormet, kesäillan herkkä hämy, tuoreiden yrttien valloittava tuoksu… Poimi ideat sekä kasvihuoneen sisustukseen että varustukseen – vain mielikuvitus on rajanasi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?