Asuminen

”Hyvin ongelmallinen” vuokrailmoitus poiki runsaasti yhteydenottoja – nämäkin asiat on syytä jättää ilmoituksesta pois

Julkaistu:

vuokra-asunnot
Vuokranantajan on syytä keskittyä vuokrailmoituksessa asunnon markkinointiin, ei vuokralaiskandidaattien rajaamiseen. Taustalla on yhdenvertaisuuslaki.
Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin ”hyvin ongelmallisesta” vuokrailmoituksesta, jossa helsinkiläinen vuokraisäntä tarjosi Helsingin Sanomissa kolmiota vain kantasuomalaiselle.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mielestä ilmoitus oli epäasiallinen.

– Kun yhdenvertaisuuslakia joitakin vuosia sitten uudistettiin, sinne lisättiin erikseen maininta siitä, että yhdenvertaisuuslakia tulee noudattaa myös asunnon vuokrauksessa. Toisin sanoen vuokralaista ei voi sortteerata sillä perusteella, mitä kansallisuutta hän on, toiminnanjohtaja Koro-Kanerva kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.


Artikkelin julkaisun jälkeen Koro-Kanerva sai asiasta useita yhteydenottoja. Osa palautteista oli närkästyneitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole sanonut, ettei vuokranantajalla ole oikeutta valita vuokralaistaan, Koro-Kanerva huomauttaa.

– Tälle täytyy kuitenkin olla asialliset perustelut. Ilmoituksen ensisijainen tarkoitus on markkinoida huoneistoa. Siinä en lähtisi rajaamaan vuokralaiskandidaatteja.

Älä markkinoi vain naisille

Yhdenvertaisuuslaissa mainitaan, että ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Siksi myös joidenkin vuokranantajien tapa markkinoida asuntoa vain nuorille naispuolisille henkilöille on lain mukaan ongelmallinen.

– Tätähän tapahtuu, vaikka esimerkiksi luottohäiriömerkintöjä on nuorilla ihmisillä yhtä lailla sekä naisilla että miehillä, Koro-Kanerva huomauttaa.

Luottotiedoista voi kuitenkin hyvin kertoa vuokrailmoituksessa, sillä se liittyy oleellisesti vuokranmaksukykyyn.

– Ilmoituksessa voi kertoa, ettei asuntoa vuokrata luottohäiriömerkinnän saaneille tai että luottotiedot tarkistetaan, Koro-Kanerva perustelee.

Suurin osa haluaa toimia oikein


Vuokranantajalla on tietenkin aina oikeus tietää, kuka asuntoon on muuttamassa, mutta pääasiassa vuokranantajaa tulisi kiinnostaa vain perusasiat, eli miten hyvin asukas on kykenevä pitämään huolta huoneistosta ja minkälainen hänen vuokranmaksukykynsä on.

– Suurin osa vuokranantajista haluaa toimia oikein. Heitä kuitenkin huolettaa esimerkiksi kieliongelmat vuokralaisen kanssa, joka ei puhu suomea.

– Mutta loppujen lopuksi kysymys on usein vain siitä, kuinka hyvin kommunikointi puolin ja toisin onnistuu. Monella on eri taustoista tulleista vuokralaisista todella positiivisia kokemuksia. Näillä ihmisillä on tahto hoitaa asiat hyvin, Koro-Kanerva sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt