Joulukuusten vuokraaminen yleistyy Saksassa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Uusi joulukuusitrendi yleistyy Saksassa – liian hankala Suomessa?

Saksassa joulukuusen voi vuokrata. Lyhyen kotikäytön jälkeen kuusi istutetaan takaisin maahan.

Saksassa joulukuusen voi vuokrata. Lyhyen kotikäytön jälkeen kuusi istutetaan takaisin maahan.

Julkaistu: 20.12.2015 10:23

Saksassa vuokrakuusia menee jo tuhansia. Suomessa vastaava järjestelmä ei välttämättä toimisi.

Joulukuusen tarina jää lyhyeksi: kuusi kaadetaan, koristetaan ja nakataan parvekkeelta loppiaisena.

Saksalaisyritys on ryhtynyt markkinoimaan ekologisempaa vaihtoehtoa, kertoo Der Spiegel. Yritys vuokrasi viime vuonna lehden mukaan 400 kaukasianpihtaa Kölnissä ja Düsseldorfissa. Tänä vuonna määrän odotetaan nousevan jo 3 000 kuuseen ja toiminta on laajentumassa 12:teen kaupunkiin.

Kuuset kasvatetaan taimitarhassa. Jouluksi kuusi istutetaan ruukkuun ja toimitetaan asiakkaan kotiin. Joulun jälkeen kuusi palaa taimitarhaan ja se istutetaan takaisin maahan.

Ruukkukuusia on ollut jo vuosia myynnissä ainakin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa sekä Itävallassa. Saksassa niiden osuus on toistaiseksi pieni, sillä joulukuusia arvioidaan olevan maassa vuosittain jopa 23 miljoonaa.

Joulukuusen keskihinnat useita kymppejä

125–225-senttisten kuusien vuokrat vaihtelevat lehden mukaan 44–80 euron välillä. Helsingin Sanomien viimejouluisessa vertailussa tavallinen joulukuusi maksoi suomalaiskaupunkien toreilla keskimäärin 50 euroa.

Keksintö on saanut kritiikkiä Saksassa kuusien viljelijöiltä ja ympäristöjärjestöiltä, joiden mukaan ihmiset eivät huomaa, milloin ruukussa oleva kuusi kuivuu. Neulaset pysyvät vihreinä, eivätkä nahistu.

Jos maa on jäätynyt, ei kuusia voida istuttaa takaisin todennäköisesti ennen kevättä, johon mennessäne voivat kuivua.

Myös lämpötilavaihtelut ovat puhuttaneet: kuusen talvilepo katkeaa, kun se viedään taimitarhasta lämpöiseen olohuoneeseen. Paleltumisriski on myös suuri, kun kuusi palautetaan lämpimästä takaisin ulos.

Saksalaisyrityksissä on varauduttu lämpötilavaihteluihin: kuuset tuodaan ennen olohuoneisiin siirtämistä halliin, jossa ne lämpenevät. Sama toistuu ennen paluuta taimitarhaan, jonka mullissa kuuset elpyvät kaksi vuotta ennen seuraavaa kierrosta.

Stefan Adler Saksan luonnonsuojeluliitosta suositteli mieluummin istuttamaan itse ruukkuun kotimaisen metsäkuusen, jonka voi nostaa joulun ajaksi pihalta sisälle ja palauttaa joulun jälkeen ulos.

Ruukkukuusi hankala?

Luonnonvarakeskuksen tutkija Michael Müller arvioi, että ruukkukuusi voisi olla Suomen talvioloissa hankala.

– Jos maa on jäätynyt, ei kuusia voida istuttaa takaisin todennäköisesti ennen kevättä, johon mennessä ne voivat kuivua.

Jos maa ei ole ehtinyt routaantua syvälle ja kuusi voidaan istuttaa loppiaisen jälkeen maastoon, saattaa se Müllerin mukaan pärjätä edellyttäen, että se on kasvatettu maapaakussa ja juuristo on pääosin säilynyt ehjänä. Kuusikauppiaan kuljetuskustannukset voivat paakkupuiden kanssa kuitenkin karata suuriksi.

– Kaksimetrinen kuusi tarvitsee varmasti useamman kymmenen litran maapaakun, jotta se pärjäilee. Jos taas juuret on katkaistu, kuusi ei välttämättä pärjää.

Tuoreimmat osastosta