Voiko jouluvalot jättää palamaan työpäivän ajaksi? Vain tällä ehdolla... - Asuminen - Ilta-Sanomat

Voiko jouluvalot jättää palamaan työpäivän ajaksi? Vain tällä ehdolla...

Valosarjoilla saa tunnelmaa sisustukseen ja kattaukseen.

Valosarjoilla saa tunnelmaa sisustukseen ja kattaukseen.

Julkaistu: 15.12.2015 8:01

Jouluvalot voi jättää päälle työpäivän ajaksi tietyin ehdoin.

Jouluvalojen tärkein nyrkkisääntö on tämä: käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja! Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.

– Ulkona käytettävän jatkojohdon on oltava niin ikään IP 44 -merkitty. Valkoiset PVC-muoviset jatkojohdot eivät kestä vettä eivätkä pakkasta, muistuttaa ylitarkastaja Mika Toivonen Tukesilta.

Tutustu siis IP-merkintöihin, sillä IP-suojaluokitus kertoo valosarjan soveltuvuudesta sisä- tai ulkotiloihin: IP44- tai IP64-merkein varustetut muuntajat ovat kosteussuojattuja ja suoraan ulos sijoitettavia. IP20-merkintä on vain sisätilaan tarkoitetussa muuntajassa.

Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.

Vaihda rikkinäinen lamppu ja varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.

Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.

Säilytä valosarjat alkuperäispakkauksissa.

Säilytä valosarjat alkuperäispakkauksissa.

Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

On tärkeää tutustua Koriste- ja sisustusvalojen (jouluvalojen) pakkaus- ja turvallisuusmerkintöihin. Niissä täytyy aina olla mukana suomen- ja ruotsinkielinen käyttöohje.

Voiko valosarjan jättää kotiin palamaan työpäivän ajaksi?

– Jos kyseessä on toimiva ja kunnossa oleva valosraja, ei ole mitään estettä jättää sitä palamaan. Se on valaisin kuten muutkin kodeissa olevat valaisimet kuten esimerkiksi lattia- ja pöytävalaisimet, Toivonen sanoo.

Turvallisuuteen liittyvien perusasioiden pitää tietysti olla kunnossa: käytä oikeaa sarjaa oikeassa paikassa, varmista, ettei ole vaaraa sarjan tippumiselle tai kaatumiselle. Ja mieti sitäkin, pääseekö taloudessa mahdollisesti elävä kotieläin valosarjan lähelle.

– Vanhemmissa hehkulampuilla varustetuissa valosarjoissa on huomioitava, että lamput eivät pääse kosketuksiin herkästi syttyvien materiaalien kanssa. Näitä ovat muun muassa paperikoristeet sekä tekokuitukankaiset verhot. Aina on varmempaa sammuttaa valot poissa ollessa, erityisesti jos kyseessä vanhempi hehkulamppusarja, Toivonen muistuttaa.

Uudemmat LED-kynttiläsarjat toimivat pienoisjännitteellä eikä niiden lamput kuumene, joten niiden käyttö on turvallisempaa.

Kuumeneminen ei ole aina vaaran merkki

Joskus valosarjan muuntaja tuntuu kuumenevan paljon, onko se vaarallista?

Matalajännitteiset 12 V tai 24 V muuntajat ovat turvallisia. Muuntajan kosketuspinnan normaali lämpötila on noin 40–70 °C, Toivonen muistuttaa.

– Yleensä (valosarja)muuntajat saavat lämmetä paljonkin, ennen kuin voimme alkaa puhua tulipalon vaarasta. Sellainenkin pinta tuntuu käteen varsin kuumalta, joka ei vielä läheskään aiheuta tulipalon vaaraa.

– Muuntajan sijoituksella on toki merkitystä. Jos muuntaja laitetaan ahtaaseen paikkaan, jossa ilma ei pääse kiertämään, lämpeneminen on toki voimakkaampaa. Sijoituspaikka siis kannattaa tarkastaa.

Arvokilpimerkintä on kiinnitetty valosarjan johtoon tai itse tuotteeseen, mm. lampputiedot, valmistajan nimi ja yhteystiedot sekä pakolliset kierrätys-, CE- ja muut viranomaisten vaatimat merkinnät.

Muista nämä:

  1. Valppaana vanhojen kanssa. Valot olisi aina hyvä säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan.

  2. Rikkinäiset elektroniikkaromun kierrätykseen. Led-valojen lamput eivät ole yleensä vaihdettavissa – tästä mainitaan tavallisesti myös pakkauksessa.

  3. Ulos ulkokäyttöön suunnitellut tuotteet. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja tuotteita.

  4. Muuntajalla turvallisempi..

  5. Merkinnät kunnossa.

  6. Saako halvalla hyvää ja turvallista? Ulkovaloissa riittää valinnan varaa ja monen hintaluokan tuotteita. Valinnassa pitää olla tarkkana.

  7. Noudata käyttöohjeita. Valosarjoista voidaan rakentaa muuntajan ja erilaisten välikappaleiden avulla erilaisia haaroja ja ketjuja. Älä liitä toisiinsa enempää osasia kuin mitä käyttöohjeissa neuvotaan. Ole myös tarkka, ettet yhdistä vahingossa toisiinsa eri valmistajien tuotteita.

  8. Lisäsuojaa pistorasiaan. Jos ulkopistorasiassa ei ole vikavirtasuojaa. Erillinen vikavirtasuoja on helppo liittää myös vanhaan pistorasiaan.

Metallista taivutettu suojaverkko ei syty palamaan.

Metallista taivutettu suojaverkko ei syty palamaan.

Tuoreimmat osastosta