Asuminen

Rakennuksessa ei ole salaojia, onko tämä ongelma? Asiantuntija vastaa

Julkaistu:

Rempallaan-palstalla asiantuntija vastaa lukijoiden kysymyksiin. Tällä kertaa hän neuvoo jiiri-sahan käytössä ja salaojitukseen liittyvässä pulmassa.
Kysymys:

Meillä on vuonna 2011 rakennettu paritalo. Talo on rakennettu savimaalle ja maahan on lyöty ~30m teräspaalut.

Teräspaalujen päälle on hitsattu i-palkit, joiden päällä on ontelolaatat. Kyseessä on siis tuulettuva alapohja.

Ryömintätila on noin 500–700 mm korkea. Tuuletus on mielestäni riittävä. Sisäänkäyntien portaiden taustat ovat sokkelissa (kivilevy + eriste) auki ja lisäksi on tuuletuspaaluja.

Kysymykseni koskee salaojia, joita ei rakennuksessa ole. Onko tämä ongelma? Maaperätutkimuksen mukaan pohjavettä ei havaittu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaus:

Jos pintavedet eivät ohjaudu rakennuksen alle ja rakennuksen pohja on muotoiltu siten, ettei siellä makaa irtovesi, niin mitä salaojat kuivaisivat?

Ei teräspaaluja tarvitse kuivattaa ja muuten kaikki rakenteet ovat irti maasta.

Salaojat ovat perustusten kuivatusta varten, jotka tässä rakenteessa ovat ilmassa.

Toki alapohjan tuuletus täytyy olla kunnossa.

Lue lisää perustuksista ja salaojista!

Kysymys:

Asentaisin muoviset tarrakiinnitteiset listat lattiaan seinän ja lattian väliin. Olen hankkinut nämä valmislistat 2,5 metrin tankoina. Asentaisin ne lattialistoiksi peittämään silikonisaumat. Kuinka teen sisä- ja ulkokulmat listoihin siten, että saan ne jiiriin?

Vastaus:

Tarvitset jiiri-sahan, jolla voi tarkasti säätää sahauskulman. Jiiri-sahalla saa kulman tarkasti oikeaksi, mutta vaikeuksia tulee, jos lattia ei ole suora tai alimmainen laatta ei ole pystyssä tai huoneen kulma ei ole 90 astetta. Yleensä mikään mainituista kohdista ei ole riittävän tarkasti sopiva jiiriin listoitettavaksi.

Miksi haluat peittää silikonisaumat? Se ei tunnu hyvältä ajatukselta. On varmaa, että listan alle menee kosteutta ja listan tausta homehtuu parissa kuukaudessa. Jos sinua häiritsee silikonisaumojen epäsiisteys, niin poista kaikki silikoni saumoista ja tee ne uudestaan.

Teippaa maalarinteipillä sauman molemmat laatan reunat. Pursota sauma täyteen silikonia. Poista ylimäärinen silikoni saumasta pyöreäksi muotoilulla puutikulla.

Työtä helpottaa, jos kastelee tikun Fairy-vedessä. Tämän jälkeen teipit poistetaan ja annetaan silikonille muutama tunti aikaa kuivua rauhassa.

Lue lisää kylpyhuoneista!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt