HS: Kakkaamme ”väärin” – vessanpöntöllä istuminen ei ole paras ulostamisasento

Ihmisen luontainen ulostamisasento on kyykky, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Vessanpytyllä 90 asteen kulmassa ulostaminen ei olekaan paras mahdollinen tapa tarpeiden tekemiseen.

Vessanpyntyllä istuminen ei ole paras ulostamisasento. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

14.10.2015 10:50

Tutkimukset Englannista, Israelista ja Pakistanista osoittavat, että tarpeiden tekeminen jalat 90:n asteen kulmassa istuen ei nimittäin ole yhtä helppoa kuin jalat koukussa.

– Peräsuolessa on pieni pidikelihas, joka tekee suoleen mutkan. Mutkan tarkoitus on ehkä estää se, ettei uloste pääse karkaamaan helposti. Vessanpöntöllä istuessa mutka säilyy, mutta kun ihminen kyykistyy, mutka oikenee ja uloste pääsee vapaammin ulos, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo Helsingin Sanomille.

Kyykkyasento helpottaa ulostamista merkittävästi, tutkimukset osoittavat. Tuolloin ponnistamisentarve vähenee ja ulostaminen sujuu nopeammin.

Kyykkyvessoja on Suomessa kuitenkin harvassa paikassa. Jokainen voi kuitenkin tuunata itselleen kyykkyvessan: tarvitaan vain vessanpöntön eteen jalkojen alle laitettava 15-30 senttimetrin korkuinen jakkara. Lypsy- tai saunajakkara kelpaa hyvin.

Erityisesti ummetuksesta kärsivät voivat hyötyä kikasta.

– Tämä kikka on ollut vähän pimennossa. Vähän erikoista, miten ihan mielenkiintoisia tutkimuksia hautautuu 'arkistoihin' aika ajoin. Nämä jutut ovat välillä yllättäviä, Laatikainen muistuttaa.

Maailmalla kakkajakkara on myös ajankohtainen. Youtubesta katsottava kakkaava yksisarvinen on saanut viime aikoina yli kaksi miljoonaa katselukertaa.

Katso Youtube-video! Voit katsoa videon myös täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?