Soluasuminen opettaa – ”Palokuntaa tarvittiin useamman kerran, kävin baarissa pissalla...”

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasille soluasuntoihin hakemuksia tulee tänäkin syksynä 2 300 kappaletta.

9.8.2015 21:05

Ilta-Sanomat pyysi lukijoitaan kertomaan kokemuksiaan soluasumisesta. Lukijoilla oli runsaasti tarinoita, jotka varmasti rohkaisevat soluasuntoon pian muuttavia opiskelijoita.

Esimerkiksi nimimerkki Miukula kertoo, ettei ole kuin hyvää sanottavaa soluasumisesta.

– Asuin Itäkeskuksessa 90-luvun lopulla parisen vuotta ja voin sanoa, että elämäni yksi parhaimmista aikakausista. Vaikka kämppäkaverit vaihtuikin usein, kaikista tuli kavereita. Vessapaperit ei loppunet kesken eikä keittiö ollut sotkussa.

– Hyvä kokemus 3 vuotta soluasunnossa. Uusi paikkakunta, sain kämppiksistä hyviä ystäviä, kirjoittaa Siiri.

Myös nimimerkki Zarppa myöntää, että häntä lykästi kämppisten suhteen: toinen on paras ystävä ja toisen kanssa vaihdetaan edelleen joulukortteja.

– Kolmen kimpassa asuttiin, jokaisella oma huone. Yhteistä vessa, kylppäri, eteinen ja keittiö. Ei syöty toistemme ruokia, eikä häiriköity. Yövieraatkin sallittiin. Puhelin jaettiin, kännykät vasta tuli silloin.

”Palokuntaa tarvittiin useamman kerran...”

Opiskeluaikaan aika ei myöskään käy pitkäksi yksin kotona kykkiessä.

Nimimerkki Antti muistelee, että Oulun Alppilassa oli vielä 1990-luvun alussa 17 hengen soluja.

– Jollain oli aina bileet käynnissä. Paino on sanalla aina. Ainoassa jääkaapissa HK-sinisen elinaika oli 15 minuuttia, jos sellaisen sattui sinne unohtamaan. Vessa oli niin pelottava, että jos kakatti niin pelkkä WC:n oven avaus riitti siihen ettei enää kakattanut. Elämäni parasta aikaa...

Vain opiskelujen alkuvaiheessa

Soluasumista suosittelee kahdeksi ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi myös nimimerkki Otaniemi, laatta lentää.

– Se on silloin uutta ja hienoa. Kenties tutustut uusiin ihmisiin paremmin. Itse muutin vielä soluun viimeisenä vuotena puolipakolla. Se oli yhtä *ttiä.

Myös Dina iloitsi, kun kämppiksistä oli seuraa ulkomailla opiskellessa.

– Vaihto-oppilaana ollessani soluasunto oli mukava, kun ei tarvinnut olla koskaan yksin.

Kansainvälisessä seurassa voi sattua myös mielenkiintoisia tilanteita. Nimimerkki Soluasuminen opettaa pitikin soluasumista opettavaisena kokemuksena ja kehuu asumismuotoa mahtavaksi.

– Opiskeluaikana oli kolmen huoneen solu. Yksi kämppis oli afrikkalainen vesi-insinööriopiskelija. Palokuntaa tarvittiin useamman kerran ruoanlaiton yhteydessä, kun liedellä valmistettu ruoka unohtui ja syttyi tuleen. Toinen kämppis oli englanninkielenopettaja. Ei puhunut sanaakaan afrikkalaisen kanssa. Oli niin varautunut, että laittoi huoneensa oven lukkoon, jos tuli keittiöön. Opettavaista aikaa.

”Tahmakäpälöinti meni naurettavaksi”

Kaikkien kokemukset soluasumisesta ja kämppäkavereiden käytöksestä eivät sen sijaan ole olleet miellyttäviä.

Erään Virtasen naapuri arvioi, että kokemuksesta tekivät epämiellyttävän kolme seikkaa: sotkeminen, varastaminen ja häiriköinti.

– Koskaan mitään yhteistä hankkimaton toi kylään kaverinsa. Söivät ja joivat kaikki kaapeista löytyneet evääni, käyttivät kaikkea kysymättä ja saivat raivareita, kun vein pyyhkeeni pois WC:stä, kun tahmakäpälöinti meni naurettavaksi. Kuvitellessaan, että en ollut kotona, protestoijat tulivat pyyhkimään kätensä soluhuoneeni oveen ja naama oli aika hämmästynyt, kun tempaisinkin oven auki ja kysyin, tarvitaanko täällä apua.

Myöskään nimimerkillä Alf ei käynyt hyvä tuuri kämppisten kanssa, vaikka he opiskelivatkin samaa alaa.

– Toisen kanssa sai pelätä milloin on asunto palannut poroksi, kun unohti sähkölaitteita päälle esim. kihartimen suihkun ajaksi, liesi koko koulupäiväksi. Ja kissoja hänen huoneessaan oli kaksi. Koko kämppä haisi kuselle. Toinen oli hiljaa omissa oloissaan, milloin nyt välillä itku kuului oven läpi ja uhkasi puhelimessa tappaa itsensä.

– Yhteisvessa. Aamut kauheita. Toinen istui, suihkusi ja leikkasi joka aamu vessassa puolitoista tuntia. En päässyt edes pissalle herättyäni asunnossa. Kävin baarissa aamupissalla, muistelee nimimerkki Hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?