Asuminen

Katosiko puhelin ja avaimet? Nämä uudet suomalaiskeksinnöt paikantavat tavaroita

Julkaistu:

Keksinnöt
Katosivatko avaimet ja onko puhelin hukassa? Tavaroita paikantavia laitteita kehitetään nyt kiivaasti.
Joskus tuntuu siltä, että aamuisin on tarkistettava sata kertaa, ovatko avaimet, lompakko ja kännykkä varmasti mukana. Päivä ilman niitä ei sujuisi sutjakkaasti.

Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehityskurssille osallistunut 12-jäseninen, kansainvälinen opiskelijajoukko huomasi monen kärsivän samasta ongelmasta.

 

”Siten voi tarkistaa puhelimestaan esimerkiksi, jäikö silitysrauta aamulla päälle.”

Energiayhtiö Fortum Oyj tilasi yliopiston ideatehtaalta itselleen kehitettäväksi tuotteen, joka parantaisi yhtiön asiakassuhdetta kerrostaloasukkaisiin. Keksintö muotoutui pikku hiljaa lukukauden aikana.

– Vastaanotin laitetaan ovenpieleen sekä lähettimet eli tagit kiinnitetään avaimiin, kännykkään ja lompakkoon. Vastaanottimessa näkyy tavaroiden tilanne: jos palaa vihreä valo, avaimet ovat mukana, selvittää opiskelija Juha Kallas.

– Jos palaa keltainen valo, avaimet ovat lähistöllä, mutta eivät mukana. Jos taas palaa punainen valo, ne ovat jossain kaukana poissa laitteen kantoalueelta.

Yle kertoi opiskelijoiden keksinnöstä ensimmäisenä.


Tuote ei auta etsimään hukassa olevia tavaroita – se aistii liikkeen kautta ainoastaan sen, onko esimerkiksi avain mukana.

Moni muu uusi laite, kuten Nokian Treasure Tag, sen sijaan avittaa paikantamaan kadonneet asiat. Laitteiden langaton kommunikointi lähietäisyydellä, esimerkiksi Bluetooth- ja WLAN-teknologian avulla, on mahdollistanut keksintöjen kiivaan kehityksen:

– Sitä ja GPS-paikannusta hyödyntäviä keksintöjä on alkanut tulla kuin sieniä sateella, Kallas sanoo.

Opiskelijat ovat kuitenkin kehitelleet tuotteen, joka ei tarvitse toimiakseen älypuhelinta eikä nettiä. Keksintö sopii kaikenikäisille – se on omiaan mummoille ja papoille.

– Voi olla varma siitä, että kaikki tavarat ovat mukana. Keksinnön tarkoitus on olla halpa ja yksinkertainen. Kyseessä on kuitenkin vasta prototyyppi. Syksyllä pääsemme vielä eteenpäin tuotteen kehittelyssä, Kallas kertoo.

Tuotekehityksen professori Kalevi Ekman uskoo, että nykyinen elämäntapa vaatii uusia välineitä arjen pyörittämiseen.

– Lisäksi aina voi kysyä, miksi ei. Elektroniikan ja antureiden hinta on painunut hyvin alas. Ennen tällaisten keksintöjen tekeminen olisi ollut liian kallista.

Nykyään mikä tahansa laite, kuten pesukone, kahvinkeitin tai silitysrauta, voidaan kytkeä nettiin.

– Siten voi tarkistaa puhelimestaan esimerkiksi, jäikö silitysrauta aamulla päälle. Ihminen on perusluonteeltaan sellainen, että jos meillä on mahdollisuus helpottaa elämäämme, helpotamme sitä.


Opiskelijoiden keksintö on professorin mukaan laajennettavissa:

– Se voisi muistuttaa eteisen ovenpielessä myös esimerkiksi kahvinkeittimestä ja silitysraudasta. Laite vähentäisi stressiä ja huolta.

Joskus pohditaan, heikentyykö ihmisten tietoturva, kun kaikki on yhteydessä nettiin.

– En olisi siitä huolissani. Esimerkiksi tässä tapauksessa energiayhtiö ei mitenkään pysty laitteen kautta vakoilemaan ihmisten elämää – sellaista kytkentää ei ole, Ekman vakuuttaa.


Suomalaiset ovat kautta aikojen helpottaneet kodin elämää keksinnöillä. Esimerkiksi Työtehoseuran kotitalousosaston päällikkö ja kotitalousopettaja Maiju Gebhard keksi 1940-luvulla astiankuivauskaapin.

Myös ABLOY-lukko ja sykemittari ovat suomalaista perua.

Apuna avainten löytymiseen on kehitetty myös suomalaiskeksintö iStubb, joka lainaa vanhaa ideaa viheltämiseen vastaavalta avaimenperältä. IStubb on noin kahden euron kolikon kokoinen pyörylä, joka kiinnitetään avainnippuun. Jos avaimet hukkuvat, puhelimesta käynnistetään iStubbsovellus ja painetaan nappia. Silloin avaimet ilmoittavat sijaintinsa äänimerkillä.

Ominaisuus toimii myös toisinpäin: jos puhelin on hukassa ja avaimet taskussa, voi jälleen painaa nappulaa. IStubbin keksijä, suomalaisen start up -yrityksen JimiQ Oy:n perustanut Suvi Qiu lanseerasi ensimmäisen keksintönsä viime tammikuussa.

Nyt Qiu kehittelee lasten jäljityslaitetta nimeltä SmåWe.

– Ajatuksena on, että kännykän sovellus on yhteydessä lapsen takin tai liivin laitteeseen GPS:n ja Wifin kautta. Jäljittävä liivi siis! Qiu kehittelee.

Qiu haluaa yhdistää keksinnössään muodin ja elektroniikan. Sen avulla vanhemmat voivat siis nähdä puhelimestaan, missä heidän lapsensa liikkuvat.

Qiulla on itsellään kolme lasta, ja heidän kauttaan uusi idea syntyi:

– Kerran yksi lapsistani katosi ostoskeskukseen. Suomi on tosin hyvin turvallinen maa.