Asuminen

Häirikkö piinaa taloyhtiötä – ulostetta löytynyt jopa pesutuvan pyykkikoneesta

Julkaistu:

Häiriö
Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiön tilat sotkeneelta voidaan laskuttaa siivouskulut, jos hänen henkilöllisyytensä on tiedossa todistettavasti.
Erään helsinkiläisen taloyhtiön asukas oli viemässä roskia talonsa jätekuiluun. Hän huomasi, että seinälle oli teipattu läpinäkyvä, pieni vihannespussi. Pussissa oli A4-kokoinen lappu, johon oli kirjoitettu seuraava viesti:

”Hei sinä, joka p***ansit pesutuvan pyykkikoneeseen, saunaan ja pyöräkellariin, kylmävarastoon ja verkkokellariin, grillikatokseen sekä autohalliin C-rapun eteen, me talotoimikunnassa haluamme kiittää sinua siitä, että yhtiömme on joutunut maksamaan ylimääräisiä siivouskuluja nyt 1357,70 euroa. Mikäli tahtisi jatkuu, saamme varmasti vuoden loppuun mennessä viisi tonnia täyteen.”

Lapussa ilmoitetaan ystävällisesti, että taloyhtiön autohallissa ja pyöräkellarissa on kameravalvonta.

”Kun katselimme kyykkäämistäsi kameratallenteista, huolestuimme siitä, että prosessoidessasi ulostettasi, jotain jäi tekemättä. Huomasitko itse?”

Talotoimikunnan lahjoittamassa pussissa oli sisällä vessapaperirulla ja käsidesi. Lopuksi lapussa toivottiin, että kakkaaja muistaisi pyyhkiä ensi kerralla.

Salakakkaaja-toimintaa?

Asukas kertoo Ilta-Sanomille tuntevansa myötähäpeää. Hän päivitti tapauksen Facebook-profiiliinsa.

– Olen saanut sen jälkeen monta yhteydenottoa, joissa ihmiset ovat kertoneet vastaavista tapauksista. Yleensä kyseessä on ”ei kaikki muumit laaksossa” -tapaus, mutta muutama on maininnut epäilevänsä jonkinlaista salakakkaaja-toimintaa, asukas sanoo.

”Tyypillisempää pissiä nurkkiin”

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen ei pidä taloyhtiön tiloissa ulostamista yleisenä ilmiönä.

– En ole koskaan kuullut taloyhtiön osakkaasta tai vuokralaisesta, joka tekisi tarpeitaan oman kotitalonsa porrasrappuun. Jos sellaisesta olisi tullut puhelu, asia olisi ihan varmasti noussut keskusteluun, Hiltunen kertoo ja jatkaa:

– Tyypillisin ongelma kaupunkikiinteistöissä on se, että ihmiset pissivät nurkkiin kapakasta tullessaan. Kaupunkien keskustoissa päihteiden alaiset ihmiset saattavat myös pyrkiä porraskäytäviin majoittumaan talvella.

Miten tällaisessa taloyhtiön kakkaongelmassa tulisi toimia?

– Jos taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä tietävät henkilön, suosittelen ottamaan suoraan ja henkilökohtaisesti asianomaiseen yhteyttä. Lapun laittaminen on huono tapa uhkailla, Hiltunen vastaa.

– Jos on selkeää näyttöä siitä, kuka on syyllinen, häneltä on oikeus laskuttaa siivouskulut. Yhtiön maksettavaksi lasku ei voi jäädä, vaan haitantekijä on korvausvastuussa siivoamisesta.

Hiltunen huomauttaa, että kyseinen käyttäytyminen voi myös viitata siihen, että henkilö ei ole täysin terve.

Asunnon haltuunotto mahdollista

Apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta puolestaan kertoo, että ensin taloyhtiö voi antaa asianomaiselle varoituksen.

– Kyseessä on järjestyksenvastainen toiminta, joka aiheuttaa haittaa yhtiölle ja muille asukkaille. Jos varoituksesta huolimatta toiminta jatkuu ja toistuu, taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa, Pynnönen selvittää.

Taloyhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa maksimissaan kolmeksi vuodeksi.

– Se on raju toimi, ja kynnys siihen ryhtymiseen on korkealla. Järjestyssääntöjen vastaisesti toimiminen tai häiriön aiheuttaminen on oltava jatkuvaa ja toistuvaa, rikkomuksen on oltava olennainen.

Jos taas kyseessä on osakkaan vuokralainen, vuokrasopimus voidaan äärimmäisessä tapauksessa irtisanoa.

”Lappujen laittaminen turhaa”

Pynnösen mukaan taloyhtiön ulosteongelma kuuluu ehdottomasti yhtiön hallituksen ja isännöitsijän hoidettavaksi.

– Lappujen laittaminen on turhaa. Jos on asioita, joihin pitää puuttua, asukkaan pitää tehdä ilmoitus taloyhtiön johdolle, hallitukselle tai isännöitsijälle.

Asukkaan ilmoituksessa on hyvä olla tarkat päivämäärät ja kellonajat haittojen esiintymisestä.

– Jos kerrostalossa on asukas, joka ei kykene pitämään huolta itsestään, kannattaa lähestyä sosiaaliviranomaista ja kertoa heille ongelmasta.

Pynnönen muistuttaa, että julkisten lappujen kirjoittelussa voi syyllistyä kunnianloukkaukseen:

– Jos ei ole aivan varma eikä näyttöä ole siitä, kuka on syyllinen taloyhtiössä esiintyvään häiriöön, ei kannata yksilöidä nimeltä ketään.

Keskustele: onko tällaisia haittoja esiintynyt sinun asuintalossasi?

Ota kantaa

Jutteletko yleensä naapurillesi?

Kyllä 64% En 36%
Ääniä yhteensä 8426

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt