Asuminen

Talousasiantuntija: ”Tässä suomalaisilla on paljon parantamisen varaa”

Julkaistu:

Taloudenpito
Henkilökohtaisessa taloudessa kuten yritysmaailmassakin tuloslaskelmalla ja taseella on tärkeä rooli.
Jokainen meistä on oman elämänsä toimitusjohtaja ja johdamme omaa henkilökohtaista yritystämme. On ihan luonnollista, että tuloslaskelma ja tase otetaan molemmat huomioon myös omassa taloudessa.

Kumpaan sitten pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota?

Tuloslaskelmaan merkitään tulot ja kulut. Tuloslaskelmassa pelataan tulospeliä. Tärkeintä on pitää tulos pitkällä aikavälillä plussalla tai vähintään nollassa. Tähän päästään helposti sillä, että kulut pidetään pienempänä kuin tulot. Suomalaiset ovat olleet perinteisesti hyviä tulospelissä.

Tasepelissä taas tärkeintä on pitää varojen ja velkojen suhde oikealla tasolla sekä hankkia itselleen tuottavaa varallisuutta. Tässä pelissä suomalaisilla on paljon parantamisen varaa. Monesti omasta taseesta löytyy hyvin vähän tuottavaa omaisuutta, vaikka taseen loppusumma voikin olla merkittävä. Itse pelkään, että tulevaisuudessa moni on taserikas, mutta kassavirtaköyhä.

Se, että on hyvä jossakin, ei vielä riitä lopputuloksen kannalta, jos pelaa väärää peliä. Vaikka olisimme kuinka hyviä tulospelissä, se ei useinkaan tuo sitä tulosta, jota omassa taloudessa tavoittelemme, koska pelaamme väärää peliä.

Jotta oma talous kukoistaisi nyt ja tulevaisuudessa, meidän tulee siirtyä pelaamaan tasepeliä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt